Pixie-bob

Pixiebob

Pixie-bob är en stor kattras som på många sätt påminner om en rödlo, det kanske mest uppenbara är den korta svansen (som dock kan vara allt från extremt kort till lång). Den har en muskulös kropp, ett päronformat ansikte och tofsar på öronen. Den ulliga pälsen står ut från kroppen och har ett fläckigt mönster mot en ljusbrun till röd bakgrund. De flesta pixie-bob-katter har svart päls och hud på trampdynorna, spetsiga öron, tjockt öronhår, svarta läppar och vit päls kring ögonen, men svart ögonhud. De flesta är korthåriga, men vissa är långhåriga. Ögonen är guldfärgade eller grönaktigt guldfärgade. Pixie-bob är en av få raser som tillåts vara polydaktyl (ha extra tår) enligt standard, med högst sju tår på varje tass.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Rasen med det lodjursliknande utseendet har sitt ursprung i USA på 1980-talet, då den uppstod som ett resultat av en parning mellan en ladugårdskatt och en tamkatt. Den ursprungliga katten från denna parning hette Pixie, därav rasens namn. Rasen kom till Europa 2001, men är ovanlig.

Ursprungsland

USA

Personlighet

Pixie-bob-katter är självsäkra, sociala och aktiva. Några är sällskapliga, andra lite blygare. ???????

Hälsa

Det finns lite information om pixie-bob-kattens hälsa och inga rapporterade problem. Vissa pixie-bob-katter kan vara polydaktyla, det vill säga ha extra tår. I allmänhet rekommenderas inte att man avlar på katter med extra tår eftersom det kan skapa problem.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Korthårig pixie-bob har en lättskött päls, medan den långhåriga varianten kan behöva lite hjälp. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.