Scottish fold

Scottish Fold

Det mest påfallande i utseendet på en scottish fold är dess öron, som är små och framåtvikta så att de täcker öronöppningen. Öronens toppar är runda. Scottish fold är mellanstor med en stabil, kompakt kropp. Huvudet är runt med väldefinierade morrhårskuddar och sitter på en kort nacke. Ögonen är stora och vidöppna med ett vänligt uttryck. Scottish fold har en kort och tät päls. Den finns i en mängd olika färger och mönster.

  • Lugn katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Innekatt
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Scottish fold har fått sitt namn efter sina framåtvikta öron och rasen uppstod som en naturlig mutation i Skottland på 1960-talet. Domare på brittiska kattutställningar och flera veterinärer beslutade att kattens framåtvikta öron var en oönskad missbildning som gjorde det omöjligt för katten att rengöra sina öron. Dessutom uppstod deformationer på ryggrad, bakben och svans när katter med framåtvikta öron avlades med varandra. Därför beslutade en brittiska kattorganisationen mot registrering av rasen scottish fold. Rasen är populär i USA och på andra ställen.

Ursprungsland

Skottland

Personlighet

Trots dess säregna utseende har en scottish fold ett vänligt, milt temperament. Det är inte en aktiv ras, vilket kan bero på smärta i samband med rörelse.

Hälsa

En scottish fold-katt kan lida av smärtsam degenerativ ledsjukdom under hela sitt liv. Detta beror på att scottish fold-mutationen har en negativ effekt på brosket och det tydligaste tecknet är de framåtvikta öronen. Sjukdomen leder till en onormal utveckling av brosk och ben, och med tiden blir det svårare och mer smärtsamt för katten att röra sig. Det kan börja med en lätt hälta till en ovilja att röra sig.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Scottish fold har en kort, tät och lättskött päls som inte kräver någon särskild pälsvård, men borstning hjälper till att avlägsna döda hårstrån. De framåtvikta öronen är svåra för katten att rengöra själv och ägare måste därför ta bort eventuella uppbyggnader av vax eller smuts i ytterörat för att förhindra infektion.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.