Tiffany

Tiffanie

Tiffany är byggd som en burma, men har en längre päls. Huvudet är kilformat med mellanstora till stora öron. Svansen är lång och yvig. Ögonen sitter brett isär, är varken mandelformade eller runda och kan vara allt från gula till gröna. Kroppen är fast och muskulös med en stark, rak rygg.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Tiffany är den enda halvlånghåriga medlemmen i gruppen med asiatiska katter. Till skillnad mot burmilla, som var resultatet av en oavsiktlig parning mellan en hanchinchilla och en syrenfärgad honburma, uppstod katterna i den asiatiska gruppen då uppfödare försökte skapa katter av burmatyp, men i färger som inte finns hos burmakatter. Under det asiatiska avelsprogrammets gång föddes vissa kullar med kattungar som hade längre päls och dessa katter användes sedan för att producera denna attraktiva nya ras.

Ursprungsland

Storbritannien

Personlighet

Tiffany är en vänlig och kärleksfull kattras. Denna ras älskar uppmärksamhet och måste få vara en del av familjen. En tiffany kan vara väldigt krävande och följer ofta efter sina ägare i hemmet, sökandes efter uppmärksamhet. Asiatiska katter är ofta mycket intelligenta och kan bland annat lära sig att öppna dörrar. Om man pratar med en asiatisk katt tycks den ofta förstå och svara. Den kan vara mycket lyhörd inför sin ägares känslor, vilket gör den till ett utmärkt sällskapsdjur.

Hälsa

Det finns inga särskilda sjukdomar i relation till tiffanykatter inom veterinärlitteraturen. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

En tiffanys halvlånghåriga päls kräver uppmärksamhet, men inte lika mycket som en persers långhåriga päls. En kam och mjuk borste räcker för att ta hand om pälsen.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.