Tonkines

Tonkinese

Tonkines är en mellanstor kattras med orientalisk kroppsbyggnad med lätt rundat huvud och brett sittande öron. Ögonen är mer öppna än den klassiska orientaliska formen och kan vara allt från gröna till ljusblå i färgen. Kroppen är välbalanserad, fast och muskulös. Tonkines har en kort och tätliggande päls med fin, mjuk och silkeslen textur. Mask, öron, ben och svans är definitivt mörkare än kroppen och smälter fint in med kroppsfärgen. Rasen finns i ett flertal färger.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Tonkines är resultatet av en korsning mellan en siames och en burma och uppvisar därför kännetecken från båda raserna. De flesta ignorerade rasen när den först utvecklades som ”gyllene siames” i USA på 1950-talet, och det var inte förrän på 1960-talet som den dök upp igen, som tonkines, som rasens popularitet växte.

Ursprungsland

Amerika

Andra namn

Gyllene siames

Personlighet

En tonkines har samma tillgivna, vänliga kynne som dess nära släktingar burman och siamesen. Dessa katter är väldigt förtjusta i människor, är utmärkta sällskapsdjur och sägs vara väldigt nyfikna och intelligenta. De kan lära sig att göra tricks och behöver leksaker och lekar för att må bra. En tonkines älskar sällskap och om den lämnas ensam under längre perioder är en kattkompis ett måste. Rasen är ganska talför och pratar glatt med och följer efter sin ägare.

Hälsa

I dagsläget har det ännu inte identifierats några inga ärftliga sjukdomar hos rasen tonkines. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

En tonkines behöver ingen särskild pälsvård då den själv tar hand om sin korta päls, men den njuter av uppmärksamheten som pälsvården medför.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.