Turkisk van

Turkish Van

Turkisk van är en stor och muskulös, men ändå elegant ras, med vit kropp och partier med annan färg på huvudet och svansen. Den ger ett välbalanserat och kraftfullt intryck. De stora öronen sitter högt på huvudet och ögonen är stora, ovala och uttrycksfulla. Turkisk van har en lång, mjuk och silkig päls utan underull. Tassarna är tofsprydda och svansen yvig. Kroppen är i huvudsak kritvit med teckning i annan färg på huvudet. Teckningen på huvudet separeras av en lodrät vit bläs. Små färgfläckar kan ibland dyka upp på kroppen. Ögonen kan vara bärnstensfärgade, blå eller olikfärgade.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Den mest otroliga egenskapen hos turkisk van är dess intresse för vatten. Turkisk van inte bara tycker om vatten; den tycks också njuta av att ta sig en simtur. Rasen har sitt ursprung i området kring Vansjön i Turkiet, där man har haft den som sällskapsdjur under hundratals år. På 1950-talet tog ett semestrande par med sig ett par turkiska van-katter hem till Storbritannien och började föda upp dessa särpräglade katter i Storbritannien.

Ursprungsland

Turkiet

Andra namn

Turkisk simmande katt

Personlighet

Turkisk van är en extremt intelligent och vänlig ras, vilket gör den till en utmärkt sällskapskatt. Rasen är livfull och tycker om att leka med människor eller andra katter, och behöver därför stimulans och en chans att leka. Turkisk van har en mjuk röst.

Hälsa

Det finns i dagsläget inga kända sjukdomar förknippade med denna ras. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Turkisk van kräver regelbunden pälsvård för att hålla den vackra, silkiga pälsen fri från tovor; det är bäst att göra detta dagligen för att undvika stora knutar och tovor. Om man introducerar pälsvård med kam och borsta i tidig ålder vänjer sig katten snart vid det, vilket gör att man kan undvika många potentiella problem.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.