Abessinier

Abessinier

Abessinier är eleganta, medelstora katter med stark, smidig kropp och långa, smala ben. De har runda, kilformade huvuden med karaktäristiska små tofsar längst upp på öronen och stora, mandelformade ögon. Abessinierns korta, tätliggande päls är tickad, vilket innebär att varje hårstrå har två eller fler färgband som ger den ett unikt utseende. Den vanligaste färgen är rödbrun, men det finns flera andra.

Abessinier
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Abessinier
  • Ljud: Tyst
Abessinier
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Abessiniern påminner om den afrikanska vildkatten, tamkattens stamfader. Abessinierns historia är oklar, men den togs sannolikt med till Storbritannien från Abessinien (numera Etiopien) av armépersonal på 1860-talet. De tidiga abessinierna korsades med brittisk korthår och senare med orientaliska raser. Långhåriga abessinier har förekommit länge och har sedan 1970-talet utvecklats som en separat ras, kallad somali.

Ursprungsland

Abessinier (Etiopien)

Andra namn

Aby

Personlighet

Abessiniern är en tyst, intelligent och nyfiken katt som sägs njuta av mänskligt sällskap och tyr sig till sin familj. Den njuter av utrymme och aktivitet, är en bra klättrare och uppskattar en trädgård full av träd och höga platser. Abessinier är lekfulla, men förnuftiga och därför inte alltför våghalsiga!

Hälsa

Abessinier kan lida av en nedärvd sjukdom, PK-brist, som kan orsaka anemi. Det finns ett tillförlitligt test för detta och potentiella ägare bör fråga uppfödare om deras katter har testats och inte är drabbade. Ögonsjukdomen PRA (progressiv näthinneatrofi), som leder till att katten blir blind, har identifierats i vissa länder så det är värt att fråga uppfödaren även om detta.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen på en abessinier är enkel att sköta om. Abessiniern njuter av att borstas eller kammas, och om du vill ha en riktigt professionell glans kan du "polera" pälsen genom att mjukt stryka pälsen med en fuktig trasa av sämskskinn för att få fram pälsens glans. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller