Amerikansk curl

Amerikansk curl

Som namnet antyder är det pälsen som kännetecknar rasen amerikansk curl. Amerikansk curl är en stor ras med en sträv, spänstig och stripig päls – varje kort eller halvlångt hårstrå är tunt och krusigt eller krokat. Morrhåren är ofta krulliga. Omfattningen på krulligheten visar sig bara när katten är vuxen; amerikansk curl-kattungar, som har väldigt lockig päls när de är unga, kan få mer vågig päls när de växer upp och tvärtom. De finns i alla färger, mönster och teckningar.

Amerikansk curl
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Amerikansk curl
  • Ljud: Tyst
Amerikansk curl
  • Aktivitet: Medel

Ursprungsland

Rasen amerikansk curl började som en spontan mutation bland bondkatter i New York 1966, när en amerikansk curl-kattunge (kallad Adam) föddes i en kull med normala syskon. Alla rasrena amerikansk curl-katter kan spåras tillbaka till Adam. Amerikansk curl har blivit populär i USA och Kanada, men är mycket ovanlig överallt annars och godkändes som ras i Sverige först på mitten av 2000-talet.

Andra namn

Amerika

Personlighet

Amerikansk curl är en vänlig och obekymrad ras. Det är en avslappnad, vänlig, försiktig och lekfull katt som njuter av att leka med leksaker och sin ägare. Den här rasen är inte särskilt talför.

Hälsa

Amerikanska uppfödare hävdar att amerikansk curl är en robust katt med få hälsoproblem. Detta kan inte bekräftas i Sverige på grund av det låga antalet katter av denna ras.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen på en amerikansk curl kräver lite pälsvård och kan faktiskt ta skada när den sköts om. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.