Balines

Balines

Balinesen är en vackert elegant, medelstor ras med samma långa, smärta linjer som siames. Kroppen är slank och graciös och huvudet har en rak profil med stora öron, som kan ha tofsar. Den har en fin, silkig päls som kan vara en till flera centimeter lång och ligger tätt mot kroppen. Svansen är lång och yvig med mycket längre hår. Balineser har ingen underull och klassificeras därför som halvlånghårig. Ögonen är klarblå och snedställda. Pälsen har samma färgade områden (öron, ansikte, ben och svans) och mask som en siames. Katter av typen balines som har ytterligare märken i tillägg till den som är godkänd för en balines, och i USA kallas för orientaliskt långhår (tidigare javanes).

Balines
  • Pälslängd: Lång
  • Pälsvård: Mer än en gång i veckan
Balines
  • Ljud: Högljudd
Balines
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Balinesen är i grund och botten en långhårig siames. De uppstod i början av 1900-talet, då uppfödare först gav bort sina långhåriga kattungar. Efter andra världskriget utvecklades rasen och kallades ursprungligen för långhårig siames, men döptes om till balines på grund av kattens likhet med eleganta tempeldansare från Ostasien. 1961 erkändes balinesen i USA, men det var inte förrän på mitten av 1970-talet som rasen importerades till Europa.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Temperamentet på en balines påminner om det hos en siames, men vissa ägare tycker att balineser är något tystare. Det är dock sannolikt att en balines är lite av en extrovert och kräver uppmärksamhet från sitt mänskliga sällskap. Balineser är extremt högljudda och tycks nästan prata med sina ägare. De måste få vara en del av familjen och deras behov av uppmärksamhet innebär att de tycker om mänskligt sällskap och passar någon som inte är ute hela dagen

Hälsa

På grund av sin koppling till siamesen kan balinesen lida av liknande ärftliga sjukdomar.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Balinesen behöver regelbunden pälsvård för att hålla den vackra, men ömtåliga pälsen i gott skick och fri från knutar och tovor. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.