Bengal

Bengal

Bengalen är en stor, slank och väldigt muskulös katt med en kraftig, låg svans. Bengalens vilda utseende förstärks av dess utpräglat tjocka och lyxiga päls, som är fläckig eller strimmig. Katten har ett brett huvud med små öron och stora morrhårskuddar. Ögonen är svartkantade och mandelformade. Svansen är tjock och avsmalnande med svart svanstipp. Ingen annan kattras har den guld- eller pärlskimrande effekten (glitter) som vissa bengaler har och som kan vara ytterst krävande på grund av höga aktivitetsnivåer.

Bengal
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Bengal
  • Ljud: Högljudd
Bengal
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Bengal är en relativt ny kattras som ursprungligen togs fram genom att korsa en asiatisk leopardkatt med en tamkatt i USA. Bengalen har fått sitt namn efter det latinska namnet på dess vilda förfäder, Felis Bengalensis (asiatisk leopardkatt). Syftet med att utveckla kattrasen bengal var att bevara en stark fysisk likhet med dess vilda förfäder, samtidigt som den nya tamkatten också skulle vara en trevlig och pålitlig familjemedlem. Bengaler är i dag den femte mest populära katten i Storbritannien.

Ursprungsland

USA

Personlighet

Bengaler är tillgivna och har en extremt energisk och lekfull natur. Bengaler är intelligenta och tycks se på allt med en blick som säger "går det att leka med den?". De är viga, älskar att klättra och kan vara högljudda med en karaktäristisk röst, som har beskrivits som ett kuttrande eller kvittrande, eller som ett egendomligt skrovligt ljud. Bengaler är en mycket högljudd ras med ett brett vokabulär som ibland kan vara gällt, i synnerhet i främmande situationer. De behöver sällskap på dagarna för att inte bli uttråkade och möjligheter att klättra och simulera jakt.

Hälsa

Det finns inga ärftliga sjukdomar registrerade för bengalen, men de kan ha en större benägenhet att drabbas av en hjärtsjukdom kallad hypertrofisk kardiomyopati än vissa andra raser. Vissa bengaler tycks även vara mer mottagliga för FIP (felin infektiös peritonit).

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Bengalens korta, glansiga päls kräver inte omfattande pälsvård, men katten njuter av uppmärksamheten den får under pälsvården. På samma sätt som andra korthåriga raser tar bengaler mycket väl hand om sin päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.