Brittiskt korthår

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår är en stor ras, som kan beskrivas som knubbig eller kort och kraftigt byggd. Britten har runt ansikte och huvud samt runda kinder, öron och ögon. Kattens korta, breda nos och starka haka, kraftiga bringa och korta, tjocka svans ger uttryck för en stark och robust katt. Pälsen är kort och kompakt utan att vara fluffig och finns i över hundra kombinationer av färger och mönster.

Brittiskt korthår
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Brittiskt korthår
  • Ljud: Tyst
Brittiskt korthår
  • Aktivitet: Medel

Ursprung

Brittiskt korthår är utan tvekan den mest populära kattrasen i Storbritannien. Rasen nämns tidigast i skrift i början av 1900-talet, men har funnits i hundratals år. De exporterades i stort antal till den nya världen, där de var väldigt populära. Variationen av pälsens färger och mönster har uppstått genom att man avlade på enbart de bästa huskatterna under 1800-talet, och det har fortsatt det noggranna avelsprogrammet fram till vår tid.

Ursprungsland

Storbritannien

Personlighet

Några kallar brittiskt korthår för kattvärldens "vänliga jättar". De är kärleksfulla och tillgivna både människor och andra djur. Brittiskt korthår kräver inte mänsklig uppmärksamhet och är tystare än sina orientaliska motsvarigheter. De har inte heller den nyfikna natur, som gör att många orientaliska kattraser råkar i knipa!

Hälsa

Brittiskt korthår är normalt en robust ras utan alltför många problem. Eftersom de tidigare korsades med persern finns det en liten chans att de kan drabbas av polycystisk njursjukdom. Denna sjukdom orsakar njurproblem på grund av cystor eller hål som utvecklas gradvis. Det finns dock ett genetiskt test för detta och det är definitivt värt att fråga uppfödarna om statusen på deras katter – bra uppfödare bör känna till det.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Ett av skälen till att brittiskt korthår har blivit så populär det senaste århundradet är att rasen kräver väldigt lite pälsvård. Pälsen är kort och kompakt och katten kan enkelt ta hand om den själv. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.