Burmilla

Burmilla

Burma är en mellanstor katt med runt huvud och en elegant, muskulös kropp. Rasen är inte lika stor och robust som brittiskt korthår, eller lika slank och nätt som siamesen. De stora, glittriga ögonen kan ha olika nyanser av gult, som ofta tycks skifta i ljuskvalitet. Svansen är rak och avslutas med en rundad tipp. Den glansiga, korta pälsen är kännetecknande för burman och ligger tätt intill kroppen. Burma finns i tio färger, men oavsett färg är magen ljusare än ryggen och nyanseringen svag.

Burmilla
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Burmilla
  • Ljud: Högljudd
Burmilla
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Burmilla är en korthårig medlem av gruppen med asiatiska kattraser. Rasen uppstod 1981 genom en oavsiktlig parning mellan en chinchilla och en lila burmes. Kattungarna såg ut och uppförde sig som burmeser, men hade den vackra silverfärgen och de mörka svanstipparna från chinchillan. De skapade så stort intresse att paret fick lov att para sig igen och därmed uppstod den nya rasen.

Ursprungsland

Storbritannien

Personlighet

Burmillan är inte lika uppsluppen som en burma, men mindre obekymrad än en chinchilla. Rasen älskar uppmärksamhet och att vara en del av familjen, men kan vara ganska krävande och följer ofta efter sina ägare i hemmet. Som de flesta asiatiska katter är burmillan mycket intelligent och kan bland annat lära sig att öppna dörrar.

Hälsa

Det finns inga särskilda sjukdomar i relation till asiatiska katter inom veterinärlitteraturen, men gruppen kan ha en tendens att utveckla sjukdomar förknippade med burma. Vissa linjer i denna ras tycks vara mer mottagliga för diabetes mellitus än andra raser.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Den korta pälsen kräver inte mycket pälsvård, men burmillan älskar uppmärksamheten den får under dessa stunder. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.