Cymric

Cymric

Cymric är en stabilt byggd och kompakt ras med en kroppstyp som påminner om brittiskt korthår. Den har stora ögon och brett sittande öron. Avsaknaden av svans är rasens mest unika egenskap. Bakbenen är längre än frambenen. Cymric har en tjock päls som är tät med riklig underull, vilket bidrar till rasens runda utseende. På grund av den missbildade ryggraden (liknande spina bifida, som förknippas med svanslöshet) kan vissa katter ha en kaninskuttsliknande gång. Cymric finns i praktiskt taget alla färger och mönster.

Cymric
  • Pälslängd: Lång
  • Pälsvård: Varje dag
Cymric
  • Ljud: Tyst
Cymric
  • Aktivitet: Medel

Ursprung

Cymric är en långhårig manx. Trots dess namn, som kommer från det keltiska namnet för Wales (Cymru), har den sitt ursprung på Isle of Man. Det är vanligt med svanslösa katter på Isle of Man, där inavel bland öns katter har gjort en svanslös mutation naturligt förekommande. Precis som för manx kan cymric ha svans av varierande längd (klassificerad som "rumpy riser", "stumpy" och "longy") eller ingen svans alls ("rumpy"). Avelprogram i Kanada på 1960-talet ledde till cymricens popularitet i USA, där man bara ställer ut katter helt utan svans.

Ursprungsland

Isle of Man (Storbritannien)/Kanada

Personlighet

Cymric är en tyst, lekfull och intelligent katt. Den kan vara blyg och reserverad kring främlingar och tenderar att ty sig till en person. Det är en ras som behåller sitt kattungelika beteende långt upp i vuxen ålder.

Hälsa

Bristen på svans är en genetisk defekt och den missbildade ryggraden kan orsaka hälsoproblem, bland annat artrit, från tidig ålder. Vissa katter kan ha en trång analöppning, vilket kan orsaka förstoppning. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Eftersom bristen på svans är en åkomma liknande spina bifida (ryggmärgsbråck) kan avel resultera i missbildade eller döda kattungar, om fel katter avlas med varandra. Om du funderar på att avla på din cymric ska du prata med din veterinär för att undvika onödigt lidande och missbildade kattungar.

Pälsvård

Cymric har en tjock päls som måste borstas dagligen för att hålla det fritt från tovor och i bra skick.