Devon rex

Devon rex

Det första intrycket av en devon rex är ett busigt ansikte och skrynklig päls. Rasen har breda kinder, stora, lågt sittande ögon och stora öron. Den korta pälsen har vågiga täckhår, men består i huvudsak av underull. Devon rex har en karaktäristiskt vågig eller lockig päls och kan nästan se permanentad ut, i synnerhet på ryggen. Även morrhåren och ögonbrynen är vågiga. Devon rex kan ha alla färger och mönster.

Devon rex
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Devon rex
  • Ljud: Medel
Devon rex
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Devon rex kommer från en katt med lockig päls som upptäcktes 1960 i Devon i Storbritannien. Precis som hos cornish rex är devon rex päls ett resultat av en recessiv gen, och inavel krävdes för att bevara rasen. Den recessiva genen hos devon rex skiljer sig dock mot den gen som ger cornish rex lockig päls, och om man korsar devon rex med cornish rex får man kullar med rakhåriga kattungar. De två mutationerna måste ha uppstått oberoende av varandra, trots att de uppstått så nära varandra geografiskt (i Devon och Cornwall). Devon rex erkändes som ras i Storbritannien inom tio år efter dess upptäckt.

Ursprungsland

England (grevskapet Devon)

Personlighet

Devon rex beskrivs kärleksfullt som "små plågor" och "apor i kattkläder" på grund av sina upptåg – de hänger gärna i gardiner och klättrar på väggarna! Det är en livlig och utåtriktad ras. Den har flera "hundlika" egenskaper, bland annat älskar den att leka apport, och kan tränas till att gå i sele. Devon rex är en vänlig och kärleksfull katt, som avskyr att vara uttråkad eller ensam. Besökare kan överraskat upptäcka att en nyfiken devon rex undersöker dem noga innan de ens har hunnit sätta sig ned.

Hälsa

På grund av pälsens beskaffenhet kan devon rex drabbas av strålröta, som i sin tur kan orsaka öronproblem, oljiga avlagringar på huden och klåda. Dessutom kan rexar vara mottagliga för skallighet, en sjukdom som kallas hypotrikos. På grund av den återkorsning som krävdes för att etablera rasens inledande genpool, har rasen tidigare förknippats med ärftlig spasticitet (känt som devon rex-myopati), men noggrann avel har så gott som eliminerat detta.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Devon rexens vågiga päls behöver minimalt med pälsvård. Man kan använda gummiborstar för att ta bort döda hårstrån, men bör vara försiktig eftersom överdriven användning kan skada dem permanent. Man måste rengöra devon rexens öron regelbundet för att avlägsna vax, som annars kan leda till öroninfektion. För katter med ljus päls kan man behöva smörja in öronen med solkräm på sommaren. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.