Egyptisk mau

Egyptisk mau

Egyptisk mau är en elegant katt med ett atletiskt utseende och slumpvist fördelade färgfläckar i varierande form och storlek. Rasen sägs ha ett unikt, "oroat" utseende.

Egyptisk mau
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: Mindre än en gång i veckan
Egyptisk mau
  • Ljud: Medel
Egyptisk mau
  • Aktivitet: Hög

Ursprung

Mau är det egyptiska ordet för katt och rasen bär en slående likhet till de ståtliga prickiga katterna som avbildas i antik egyptisk konst. Rasen har sitt ursprung i en prickig katt i Kairo som en rysk prinsessa sägs ha tagit med sig till Rom 1953. Denna honkatt födde ett antal prickiga katter i Italien och flyttade senare till Nordamerika, där uppfödare utvecklade den moderna mauen. Den karaktäristiska teckningen på dess huvud sägs likna skarabén, som de forntida egyptierna ansåg helig. Mau importerades till Storbritannien först 1998.

Ursprungsland

Egypten/Italien

Personlighet

Egyptisk mau är en kärleksfull och lekfull ras. Den sägs vara extremt smart och tycker om att lära sig tricks och gå i koppel. Rasen njuter av pjåsk och uppmärksamhet, vilket gör den till en perfekt familjekatt. Egyptisk mau är en aktiv ras som behöver stimulans i form av leksaker eller lekkamrater, i synnerhet om de ska lämnas ensamma längre stunder.

Hälsa

Egyptisk mau är en ovanlig ras och i dagsläget finns det ingen information om betydande hälsoproblem.

Pälsvård

Egyptisk mau har en kort och fin päls som inte kräver någon särskild pälsvård, men katten njuter av att borstas med en mjuk borste och av uppmärksamheten den får av sin ägare under dessa stunder. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller