Exotic

Exotic

Exotic är en medelstor katt med kort och bred kropp. Huvudet är runt och brett med små öron och en kort och bred nos. Ögonen är stora och runda med en gnistrande färg. Benen är korta och grova med stora, runda tassar. Svansen är kort och yvig. Pälsen är kort, tjock och yvig med tät och mjuk underull. Exotic finns i alla färger och mönster som är vanliga hos perser, och som spräckliga katter.

Exotic
  • Pälslängd: Kort
  • Pälsvård: En gång i veckan
Exotic
  • Ljud: Tyst
Exotic
  • Aktivitet: Låg

Ursprung

Exotic är på alla sätt en korthårig perser och bedöms tillsammans med perser på utställningar. I Amerika genomförde man selektiv avel av amerikansk curl korthår och perser för att ta fram en katt som ser ut som en perser på alla sätt, bortsett från i pälsen. På samma sätt korsade man i Storbritannien brittiskt korthår med långhårig perser. Den medellånga pälsen är enklare att sköta om, men finns fortfarande i en enorm mängd färger och mönster. Exotic sågs först på 1960-talet och håller på att bli en mycket populär katt.

Ursprungsland

Amerika/Storbritannien

Personlighet

Exotic har samma vänliga, tillgivna natur som sina långhåriga kusiner och är inte lika uppsluppen som många korthåriga raser. Exotiska katter har inget emot att vara ensamma hemma och njuter av ett lugn och stilla liv.

Hälsa

Det finns en flertal hälsoproblem förknippade med exotic-rasen och dess nära släkting, persern. På grund av huvudets korta form och det platta ansiktet kan det förekomma missbildningar i käken, vilket kan leda till tandsjukdom och potentiella problem med att äta och dricka. Dessutom kan små näsborrar och en mjuk, alltför lång gom leda till andningsproblem. Om tårkanalerna inte följer sin naturliga väg kan ögonen rinna och fukta ansiktet konstant, vilket kan leda till hudutslag och sår i ansiktet. Det platta ansiktet ökar också risken för ögonsjukdom. Exotiska katter kan bära en gen som leder till njursvikt (eller autosomal recessiv polycystisk njursjukdom) på grund av att det utvecklas cystor i njuren. Den här åkomman upptäcktes hos mer än en tredjedel av alla perser och exotic på 1990-talet, när screeningtest blev tillgängliga. Med hjälp av screening arbetar nu uppfödare med att få bukt med problemet – be alltid om att få se uppfödarens PKD-certifikat för katterna som kattungarna stammar från.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Jämfört med sina långhåriga kusiner har exotic en lättskött päls, men den behöver fortfarande kammas ofta. Regelbunden pälsvård förhindrar att döda hårstrån skapar tovor i pälsen och hamnar på möblerna. Om kattens ögon tenderar att rinna på grund av dess platta ansikte, måste man regelbundet rengöra ögonvrårna och runt nosen. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.