Det här ska du ge din kattunge att äta

Så du har välkomnat en ny pälsboll till familjen – grattis! Nu när nykomlingen har anlänt till familjen undrar du hur du kan hjälpa den att växa upp frisk och stark.
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?

Den kanske är liten nu, men den växer och det snabbt! Inom sex månader har kattungen uppnått 75 % av sin totala kroppsmassa, det är därför det är så viktigt att ge den ett näringsrikt foder för kattungar.

För att hjälpa dem under den här viktiga tiden har Purina Pet Care-teamet några användbara tips för att hjälpa dig välja det bästa fodret för kattungar.

Foder för kattungar: alternativen

Det kan se ut som om det finns massor av alternativ därute även för små kattungar, men de goda nyheterna är att oavsett ditt djurs livsstil eller kondition, så finns det ett kattfoder som passar.

Det bästa fodret för kattungar är ett som har utformats särskilt för deras ålder. Foder för kattungar är särskilt utformat med mycket höga proteinnivåer, som är viktigt för en bra tillväxt, samt högre nivåer av kalcium, magnesium, fosfor, zink och järn som bidrar till att stärka ben och tänder. Kattungefoder innehåller också mer vitamin C och E, som hjälper till att stötta kattungens naturliga skyddssystem.

Till syvende och sist är det du (och din pälskompis, förstås!), som bestämmer om du ska ge din kattunge torrfoder eller våtfoder, eller en blandning av båda, om det inte påverkas av ett medicinskt tillstånd.

Mata kattunge | vilken mat för kattunge?
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?

Fördelar med torrfoder för kattungar

 • Torrt helfoder för kattungar är enkelt att mäta upp och använda och har längre hållbarhet efter öppnande än våtfoder.
 • Det håller också kattungens tänder friska. Du kan förvänta dig att din kattunge tuggar torrfoder mer aktivt och det kan hjälpa till att avlägsna plack från tänderna på äldre kattungar.
 • De mindre foderbitarna i de flesta torrfoder för kattungar är enkla att tugga och svälja.
 • Du kan ge kattungen exakt den mängd den behöver.
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?

Fördelar med våtfoder för kattungar

 • Vissa kattungar föredrar helt enkelt våtfodrets doft och textur, eftersom det luktar starkare och är mjukare än torrfoder.
 • Våtfoder kan vara mycket praktiskt med enportionspåsar och -tråg som ger din katt en färsk, lättserverad måltid varje gång.
 • Din kattunge kommer att dricka mer vatten.
Mata kattunge | vilken mat för kattunge?

Utfodra kattungar

Lila kattikon

Katter är vanedjur, så att få en regelbunden rutin så fort som möjligt är bäst både för dig och din kattunge. Utfodra din kattunge på samma plats och vid samma tider varje dag, på ett lugnt ställe där den kan slappna av, långt bort från kattlådan.

Välj en yta som är lätt att göra rent eller använd en kattmatsmatta, och ha alltid en ren skål, eftersom katter är mycket speciella djur. Vissa kattungar kan föredra att äta från en flat skål eller ett fat – det kan också hjälpa till att få snabbätare att äta långsammare!

Om du har mer än en kattunge ska du se till att deras matskålar är tillräckligt långt ifrån varandra för att undvika konfrontation. Om dina kattungar verkligen inte kommer överens kanske du måste ha helt separata matområden för att det ska vara lugnt.

När det handlar om att utfodra katten ska du försöka att servera våtfoder (burkar/tråg/påsar) rumstempererat – det luktar godare och är lättare att smälta. Det betyder att du ska ta ut det från kylskåpet en timme eller så innan det är matdags. Det går bra att använda mikrovågsugnen en kort stund för att värma upp det, men se till att maten aldrig blir het.

Våtfoder torkar snabbt så undvik att lämna det framme. När det är öppnat ska du inte förvara våtfoder längre än 24 timmar, inte ens i kylskåpet.

Torrfoder å andra sidan, kan lämnas framme under dagen utan att det förstörs. Förvara det i en ren, torr miljö, helst i en lufttät behållare eller en återförslutningsbar låda, för att det ska vara gott och behålla sin arom.

Skål med Latz-våtfoder med kyckling för kattungar Bild

Kattungar kanske växer fort och de kan också ha en god aptit – men deras ögon kan vara större än deras små magar. Här är några tips som hjälper dig att bestämma hur mycket mat din kattunge ska ha.

 • Fyra små måltider per dag är perfekt när kattungen är avvand. Om din livsstil innebär att du inte kan utfodra den fyra gånger om dagen, utfodra den tre gånger men ställ fram lite torrt kattungefoder som ett mellanmål. Helst ska du enbart ge torrfoder, det innebär att du inte behöver oroa dig om du är borta hela dagen eftersom det inte torkar.
 • När den blir äldre minskar du måltiderna till tre mål per dag. Vid sex månaders ålder kan du ge din kattunge två mål per dag. Kom ihåg, katter är anpassade till att äta lite och ofta, så till skillnad från hundar behöver du ge dem mat mer än en gång per dag!
 • Läs alltid fodringsanvisningarna på foderpaketet, men kom ihåg att det bara är en utgångspunkt. Du kan kontrollera med Purina Pet Care-teamet om du är osäker på hur mycket du ska ge. Det viktigaste är att din kattunge behåller en smidig, hälsosam kropp. Använd vårt kroppsviktsverktyg för att övervaka kattungens tillstånd och kolla alltid med veterinären om du tror att din kattunge är över- eller underviktig.
Orange matskålsikon

Helfoder är utformade så att du inte behöver ge din kattunge några tillskott för att den ska få i sig alla de näringsämnen den behöver, men vissa foder, som godis, snacks och vissa rent animaliskt/fiskbaserade foder ("kompletteringsfoder") är inte näringsbalanserade på egen hand. Om du ger kattungen kompletteringsfoder måste du se till att den också får en balanserad kost.

Att ge kattungen godbitar kan verka fantastiskt för att skapa ett band mellan er, men eftersom kattungar fortfarande växer är det några saker du ska vara medveten om.

Matrester är inte alltid bra för kattungen. Människomat är ofta kaloririk, men har inte de näringsämnen kattungar behöver. Faktum är att en del kan vara skadlig för kattungar och katter och kan göra att de blir dåliga i magen.

De flesta kattgodis är inte framtagna med kattungar i åtanke och kan vara mycket kaloririka. Den stora storleken kan också orsaka kvävning.

Det är bäst att vänta med ge din kattunge godbitar tills den är lite äldre och även då ska du vara noga med att godbitarna är kattvänliga. När den är gammal nog att njuta av godbitar och snacks ska dessa inte utgöra mer än 10-15 % av det dagliga kaloribehovet och du ska minska huvudmålet med samma mängd. "

Mata kattunge | vilken mat för kattunge?

Om din kattunge rynkar på näsan åt maten är du inte ensam! Många katter har favorittexturer och smaker och kan sluta äta om något ändras. Om din katt plötsligt lämnar sin mat eller vägrar äta ska du boka ett veterinärbesök eftersom det kan vara ett tecken på ett underliggande problem.

Du kan uppmuntra en kräsen kattunge att äta genom att:

 • Byta mattid tills resten av hushållet har ätit och ge din katt mat på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse. Du kan också prova med att byta från våt- till torrfoder eller använda en annan smak.
 • Se till att skålen är ren – gammal mat kan göra att katter och kattungar inte vill äta. Försök använda en flat skål eller ett fat.
 • Torrfoder absorberar fukt och mister snabbt sin fräschör, i synnerhet i varmt väder – prova med att byta om den vanligtvis äter torrfoder.
 • Servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare. Kör våtfoder i mikrovågsugnen en kort stund tills det är varmt (aldrig hett).
 • Katter som går ute kan fånga ett oplanerat mellanmål eller två – den kanske helt enkelt inte är hungrig. Det här gäller särskilt när det är varmt på sommaren.

Att se till att dina djur dricker ordentligt är lika viktigt som att ge dem rätt mat – det här är särskilt viktigt om du ger kattungar torrfoder.

 • Se till att kattungen har tillgång till rent friskt vatten hela tiden, men undvik att ha mat och vatten på samma plats och se till att både mat och vatten är långt ifrån kattlådan.
 • Se till att den skål du använder är tillräckligt låg för att små kattungar ska kunna dricka bekvämt! En keramikskål är bäst, vissa kattungar tycker inte om spegelbilderna när de dricker ur metallskålar.
 • Om kattungen inte verkar vilja dricka kan du prova med en större skål eftersom vissa kattungar inte gillar att morrhåren rör vid sidorna!
 • Kattungar behöver inte mjölk efter avvänjning, så använd inte mjölk som en ersättning för vatten. Faktum är att kattungar och äldre katter kan vara intoleranta mot mjölksocker och det kan orsaka diarré. Även särskilt utformad "kattungemjölk" ska betraktas som mat eller godis, inte en dryck – om du ger den specialutformad mjölk ska du se till att den är gjord för kattungars känsliga magar.

Byta foder till kattungen

Din kattunges matsmältningssystem kan vara mycket känsligt – så det är bäst att undvika att byta foder om det inte är absolut nödvändigt för att undvika oroliga magar. För att din nykomling ska må bra och vara frisk är det bäst att hålla sig till det foder som uppfödaren eller härbärget gav den, om det var näringsmässigt balanserat. Om kattungen blir dålig, plötsligt vägrar äta eller börjar äta mindre, kontaktar du veterinären.

Om veterinären föreslår att du ska byta kattungens foder måste du göra det gradvis för att inte störa kattungens känsliga matsmältning. Försök med dessa steg:

 • Erbjud kattungen både den nya och den gamla maten separat så att den kan prova båda.
 • När den har smakat på det kan du blanda ner lite av det nya fodret i det gamla.
 • Ändra proportionerna under en period på 7–10 dagar tills du din katt enbart får det nya fodret. Ta det lugnt – i vissa fall kan övergången ta längre tid.
 • Om kattungens kost behöver ändras av hälsoskäl ska du konsultera veterinären om bästa sätt och tidpunkt för att införa ändringarna.

Om du byter från ett våtfoder till ett torrfoder ska du tänka på att kattungen kommer att tugga mer aktivt, behöva mer vatten och gå till matskålen flera gånger i stället för att äta allt på en gång.

Torrfoder ger kattungen mer energi än våtfoder, så du kanske måste ge kattungen mer våtfoder för att få samma mängd kalorier. Oavsett hur gammal din katt är ska du se till att den alltid har tillräckligt med färskt vatten.

Diagram för mängd foder till kattunge

När du ska börja med vuxenmat

Närbild på kattunge som äter

Kattungar kan se vuxna ut på sex till åtta månader, men de är fortfarande kattungar inuti! Deras skelett och kroppar utvecklas fortfarande.

Fortsätt ge den näringsrikt foder för kattungar tills den är ca 12 månader, då kan den gå över till vuxenfoder. Ta en titt i vår guide om att utfodra en vuxen katt för mer information.

Purinas foder för kattungar

 Skål med torrfoder

Purina tillverkar många av Nordens ledande torr- och våtfoder för katter. Dessa baseras på de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring för att ge dig och ditt husdjur ett utmärkt urval av recept och format, för varje livsstadium och livsstil.

Mer information