Pälsvård för kattungen

Även om din katt är vacker är den så mycket mer än ett vackert ansikte. Katter har inte bara en fantastisk päls, de är också biologiskt konstruerade att ta hand om den.
Pälsvård för kattungen
Pälsvård för kattungen
Pälsvård för kattungen

Deras sträva tungor fungerar som miniborstar, som tar bort löst hår och fördelar fett i pälsen. De är också smarta nog för att veta att när dessa biologiska pälsvårdshjälpmedel inte räcker till – till exempel om de får tovor i pälsen – kan du hjälpa.

Pälsvård för kattunge

Pälsvård för kattungen handlar inte bara om att få din kattkompis att se snygg ut – det tar bort döda hårstrån, håller päls och hud frisk, hjälper er att knyta an och ger dig möjlighet att kontrollera den allmänna hälsan.

Pälsvård är en viktig del i att ta hand om kattungar, men tack vare deras mjukare, fluffigare och kortare päls tar det nästan ingen tid alls, jämfört med vuxna katter. Om du kan vänja kattungen vid regelbunden pälsvård redan från tidig ålder, blir det mycket enklare för er båda i framtiden. De goda nyheterna är att de flesta katter tycker om att bli borstade och så fort de ser en borste eller en kam i din hand kommer de springande.

Långa vs. korta pälsar

Hur noggrant och hur ofta du borstar din kattunge beror på pälstypen. En korthårig katt behöver oftast bara en snabb överdragning en gång i veckan, medan en långhårig ras behöver ses över varje dag med rätt typ av utrustning – fråga uppfödaren eller en kattfrisör för råd om specifika pälstyper.

Långhåriga raser behöver mer kattvård och deras pälsvård tar längre tid så du kanske vill borsta katten på en antiglidyta på ett bord – det gör att ni båda har det så bekvämt som möjligt under processen.

När den fortfarande är kattunge ska du försöka uppmuntra katten att njuta av pälsvården. Ta den till bordet där du ska att borsta den som vuxen och ge den massor av beröm och en eller två godbitar. Den kommer snart att associera den här platsen med att bli borstad och belönad.

Pälsvård för kattungen
Pälsvård för kattungen
 • Sätt kattungen i knät och låt den nosa på borsten. När de förstår att den inte är farlig vill många katter gnida sitt ansikte mot den.
 • Börja borsta försiktigt. Börja med ryggen och gå sedan vidare till sidorna på kroppen.
 • Ge katten massor av beröm för att den är duktig och prata med en låg, lugnande röst.
 • Efter några minuter kelar du med den istället för att borsta, som en del av rutinen. Du kan erbjuda den en godbit som en extra belöning.
 • Upprepa det här flera gånger om dagen och öka borstningstiden gradvis.
 • När katten känner till och är bekväm med känslan av att bli borstad kan du börja borsta magen, svansen, öronen och andra känsliga områden.
 • Var extra försiktig och håll de initiala kattvårdsstunderna mycket korta. Det är ingen brådska och det viktigaste är att den känner sig avslappnad. Om du märker att den blir uttråkad eller upprörd flyttar du bort från de känsliga områdena och återgår till att borsta ryggen.

När katten är avslappnad och njuter av upplevelsen använder du tiden till att ge den en snabb hälsokontroll. Några saker du kan prova som en del av en "hemmakoll" är:

 • Känn på tassarna och undersök klor och tår försiktigt. Börja med en klo för att vänja den vid upplevelsen och ge den massor av beröm och även en godbit som belöning. Nästa gång kan du försöka titta på två klor och så vidare och bygg sakta upp pedikyrkänslan tills katten är helt avslappnad med det.
 • Om den fortfarande spinner glatt när du är klar kan du ta en stund och försiktigt undersöka öronen och öppna munnen för att kontrollera tänder och tandkött.
 • Avsluta alltid en pälsvårdsstund med kattungen med en extra kelstund – det har den förtjänat!

När katten klättrar i träd eller använder sin klösstolpe kan den dra av det yttre lagret på sina klor, men oroa dig inte, det är helt normalt! Att klösa är en normal del av att vara katt och deras klor har flera lager, så om det yttre lagret ger sig, finns det en helt ny, vass klo under (du kan ibland hitta yttre lager nära favoritklösplatsen). Om du har en aktiv, frisk utekatt behöver den oftast inte klippa klorna. Innekatter och äldre katter kan dock ibland behöva lite ansning och att trimma kattens eller kattungens klor är en viktig del i din dagliga kattvårdsrutin.

Pälsvård för kattungen
 • Vänj kattungen vid klotrimning från tidig ålder. Ett bra sätt att börja är att "låtsastrimma" där du klämmer lätt på kattens tår, för att exponera klon och sedan ger den en belöning eller beröm.
 • Om du trimmar kattens eller kattungens klor är det viktig att du vet hur du gör. Det sista du vill är att orsaka smärta eller blödning genom att klippa in i den känsliga delen av klon. Din veterinär visar dig gärna hur du ska göra och om du inte vill göra det själv kan de göra det åt dig.
 • Kontrollera kattens klor en gång i veckan, inklusive sporren – den som sitter på insidan av benet nedanför vristområdet. Den rör sällan vid marken så den kan ha en tendens att växa för mycket – särskilt på äldre katter.
 • När du kontrollerar kattens klor, tittar du över trampdynor och mellan tårna också, för att säkerställa att allt är som det ska och riktigt rent.
 • Katter kan precis som människor få inåtväxande tånaglar. Om du misstänker att en klo växer in i trampdynan kontaktar du veterinären, eftersom det kan kräva en medicinsk åtgärd.
Pälsvård för kattungen
Pälsvård för kattungen

Förutom att borsta pälsen och ta hand om klorna är det några extra kontroller du kan göra för att se till att din kisse är i bästa skick.

 • Kontrollera att kattens öron är rena och luktar fräscht. Om de är smutsiga, luktar illa, är röda eller kliar eller om katten håller på att skaka på huvudet, kontaktar du din veterinär.
 • Öronkvalster är ett vanligt problem, särskilt på unga katter. Dra med händerna över hela kattens kropp. Känn efter revor, knölar, bulor eller ställen som verkar ömma. Om du är orolig för något kontaktar du veterinären.
 • Kontrollera ögon och nos och kontakta veterinären om du ser någon utsöndring eller rodnad.
 • Ta en titt under kattens svans. Baken ska vara ren. Om den är smutsig eller visar tecken på mask eller ömhet kontaktar du veterinären.
 • Till sist drar du handen mot halsen för att fluffa upp pälsen. Kontrollera hårrötterna och huden för tecken på parasiter eller loppsmuts (svarta prickar). Du kan förhindra angrepp med regelbunden loppkontroll, men om det är för sent kan din veterinär ge råd om behandlingar.

De flesta katter går genom livet utan att behöva ta ett bad, men ibland är ett snabbdopp oundvikligt. Den kan behöva ett specialschampo för att behandla en hudåkomma, för att göra rent efter en upprörd mage eller efter att ha fått något i pälsen när den varit ute.

Trots vad folk tror, kan vissa katter vara som fiskar i vattnet, särskilt om de har fått ett varmt bad emellanåt från tidig ålder. Om din kisse gör det svårt för dig att bada den kan en kattfrisör hjälpa dig. Om du vill göra det själv kan du följa de här stegen för en enkel tvätt.

 • Var försiktig med vattentemperaturen. För varmt skållar katten och för kallt kan få den att känna sig obekväm eller till och med göra den sjuk.
 • Hantera katten försiktig under badet för att lugna den och ge massor av beröm och tröst. Godbitar kan vara användbara och det blir definitivt enklare om du har en andra person till hands – särskilt om katten försöker rymma!
 • Titta efter tecken på att katten börjar bli stressad. Katter kan tycka att bad är otäcka, så se till att den inte biter eller river dig. Om du har frågor ska du prata med en trimmare.
 • Se till att det schampo du använder är särskilt utformat för katter och kontrollera om det behöver sitta i under en viss tidsperiod (så kan vara fallet med ett medicinskt schampo). Var försiktig så att du inte får schampo i känsliga områden som ögon och öron.
 • Om katten inte gillar att bli badad kan du försöka tvätta de delar som verkligen behöver tvättas för att det ska gå fortare i badkaret.
 • Skölj katten noga för att bli av med alla tvålrester
 • Torka den efteråt med en varm handduk och se till att den har det mysigt tills den är torr. Undvik hårtork om inte katten har vant sig vid den från tidig ålder, eftersom den kan bli rädd annars.
 • Om du har mer än en katt kan de börja slåss när det är baddags, särskilt om de är stressade. Dela på dina badade katter tills de är lugna och torka dem med samma handduk för att fördela deras dofter.