Skaffa en kattunge

Så du har bestämt dig för att du kan ge en gullig liten kattunge ett kärleksfullt hem – du har läst på och vet nu vilken ras du vill ha.
Att skaffa en kattunge | ny kattunge
Att skaffa en kattunge | ny kattunge
Att skaffa en kattunge | ny kattunge

Nu kommer det mest spännande – det är dags att välja den perfekta kattungen! Det första steget i att välja en kattunge är att hitta ett ansvarsfullt djurhem/djurhärbärge eller en uppfödare.

Adoptera en kattunge från ett djurhem eller djurhärbärge

Ikon – två katter som sitter tillsammans

Djurhem och djurhärbärgen över hela landet letar alltid efter kärleksfulla hem för katter av alla sorter och åldrar, även kattungar. Om du funderar på att adoptera en hemlös kattunge är det många saker att tänka på och se upp med, när du söker efter rätt djurhem eller härbärge.

Till exempel så ska härbärgen vara varma och rena och personalen ska vara lika intresserad av dig som du är av djuren – det visar att de är genuint intresserade av att hitta det bästa hemmet för de djur de har hand om.

Mer information om att adoptera en hemlös kattunge finns i vår guide om att adoptera en katt

Köpa en kattunge från en uppfödare

Om du föredrar att köpa en kattunge från en uppfödare ska du fundera noggrant över vilken ras som bäst passar din familj och, kom ihåg, renrasiga katter är inte billiga! Det finns många saker att tänka på när du ska välja var du köper en kattunge.

Det första du ska göra är att kontakta rasklubbsrepresentanter för den ras du är intresserad av.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

När du har kollat upp olika uppfödare och hittat en som du tror passar dig, se till att du får prata med dem och ställ alla frågor du har. Följande frågor är en användbar checklista när du bestämmer dig för om en viss uppfödare eller säljare är bra för dig:

 • Är deras kattungar registrerade?
 • Ställer de ut, avlar regelbundet eller är de bara sällskapsdjur? Svaren ger dig en bild av hur mycket de förbereder sina kattungar för ett liv som sällskapsdjur.
 • Hur länge har de varit uppfödare? Erfarna uppfödare har större kunskap om just deras ras.
 • Vilka kattraser fokuserar de på? En uppfödare med flera raser kanske tar kullar enbart för att tjäna pengar mer än att vara intresserad av katternas välbefinnande.
 • Hur många kullar får de varje år? Ansvarsfulla uppfödare tar bara en kull per hona per år.
 • Hur många kullar har just den här katten fått?
 • I vilken miljö kommer kattungarna att växa upp i innan de åker till sina nya hem? Helst vill du att din kattunge ska växa upp i ett livligt hem med andra katter, hundar, barn och många besökare. Det gör dem bättre socialiserade än de som har vistats i ett lugnare hem eller på ett katthem.
 • Erbjuder de sig att ta tillbaka kattungen/katten om eventuella problem uppstår under kattens liv (t.ex. hälsoproblem, beteendeproblem eller ändrade omständigheter för dig)?
 • Är katterna testade för eventuella ärftliga problem inom rasen? Du bör undersöka det innan du kontaktar uppfödaren så att du är medveten om vilka tester som finns.
 • Omfattas kattungarna av någon djurförsäkring när du tar hem den?
 • Vilken kontakt är de beredda att ha med dig efter att du har tagit hem kattungen? Ansvarsfulla uppfödare erbjuder rådgivning och stöd under hela kattens liv.
 • Är kattungarna mikrochippade?
 • Är kattungarna vaccinerade, avmaskade och behandlade mot loppor innan de får nya hem? Ansvarsfulla uppfödare behandlar kattungarna korrekt från tidig ålder.

Bli inte förvånad eller förolämpad om uppfödaren ställer lika många frågor till dig som du till dem när du skaffar en kattunge. Det är ett gott tecken och visar att de är genuint intresserade av att hitta de bästa hemmen för sina kattungar. De vill vara säkra på att du är förberedd och att dina omständigheter passar deras typ av kattunge.

Om du är nöjd med svaren du får av uppfödaren och de är nöjda med att du kan ge en av deras kattungar ett gott hem, då är det dags att träffas på riktigt.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

Oavsett om du köper en kattunge från en registrerad uppfödare eller välrenommerad källa, som en vän, är det viktigt att se vilka förhållanden som kattungarna hålls i. Det ska se rent ut och lukta rent och vara varmt och torrt. Mamma och kattungar ska ha sitt eget utrymme, helst ifrån andra vuxna katter och det ska inte finns några tecken på att det är för trångt.

När du skaffar en kattunge ska du alltid träffa kattungens mamma (pappan finns antagligen inte med i bilden längre) och de andra kattungarna så att du kan se att de är välmående och vänliga samt har det bra hos uppfödaren. Det är naturligt för mamman att bli lite orolig när personer tittar på hennes kull, men hon ska vara uppmärksam hellre än nervös och aggressiv. Om kattungarna är tillräckligt gamla frågar du uppfödaren om du får plocka upp dem.

Titta på mammans storlek – och fråga om båda föräldrarnas hälsa och temperament – eftersom det kan påverka din kattunge när den växer upp.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

När du har träffat uppfödaren och är nöjd med allt kan du välja ditt perfekta husdjur! Du träffar oftast din nya kattunge första gången när den är 6 veckor gammal, men om det går, försök att besöka den från så tidigt som 3-4 veckor så att den kan börja lära känna dig. Åk på besök några gånger om du kan och ta med familjen så att kattungen vänjer sig vid er allihop. Massor av nya människor kan vara överväldigande för en liten kattunge, så försök att besöka den i mindre grupper om det går.

Vid sex veckor bör din lilla kattunge visa intresse för dig och sin omgivning. Den kommer att vara ivrig att utforska dig och världen omkring sig. Förvänta dig att den ska vara lekfull, utåtriktad och busig.

När du bestämmer vilken du ska ta med dig hem, undvik den minsta (kullens knatte). Även om den är sötast – vilken den oftast är – kan den ha hälsoproblem. Genom att tillbringa lite tid med kullen ser du också deras olika personligheter. De nervösa eller tillbakadragna kattungarna kommer antagligen att behöva mer socialisering, eller kanske inte är friska, så undvik dem. Helst vill du att kattungen ska vara självsäker, men inte för oberoende.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

Om du gillar en särskild kattunge plockar du upp den och gosar försiktig med den. Prata med den med mjuk, lugnande röst. Den ska vrida sig och vilja leka eller spinna.

Kattungarna ska vara satta, men inte tjocka och inte ha några knölar eller bulor. Se särskilt upp med en kulmage. Det kan låta gulligt, men det kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom (däribland en parasitinfektion). Kontrollera också området runt naveln på magen för svullnader som kan tyda på bråck.

Ögonen ska vara rena, klara och öppna, öronen rena och inte röda eller illaluktande och rumpan ska också vara ren. Pälsen ska vara mjuk och ren, utan kala eller såriga områden, nariga eller svarta fläckar. Det kan vara ett loppangrepp, särskilt om kattungen kliar sig.

Det är svårt att avgöra om kattungen har problem med hörseln, men om du vet att din ras är utsatt (vita katter är särskilt utsatta) kan du prova med att placera kattungen på golvet och göra ett ljud och se om du kan fånga dess uppmärksamhet. Om kattungen inte reagerar kan du fråga uppfödaren om ytterligare hörseltester.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

Att vänta på kattungen kan verka ändlöst, särskilt när du längtar! Det är dock viktigt att de får gott om tid med mamma och syskon. Det är under de här första viktiga veckorna som kattungarna lär sig att kommunicera med andra katter genom lek. De får lära sig att gå på kattlådan och att jaga. Om de tas bort från familjen för tidigt kan en kattunge bli nervös och skygg.

Det är vanligt att adoptera kattungar när de är 14 veckor gamla för att den ska socialiseras och utveckla sin förståelse för att livligt familjehem. Om kattungen är mycket äldre än så ska du vara försiktig. Det kan finnas en orsak till varför uppfödaren har haft den kvar, så fråga varför. Senare omplacering kan påverka hur enkelt den knyter an till dig och hur snabbt den anpassar sig hemma hos dig.

Ibland vill en uppfödare att du ska vänta tills den är 14 veckor för att den ska ha fått alla sina vaccinationer. Så länge som kattungen har växt upp i ett livligt hem där den är väl socialiserad, t.ex. ett hem med barn om du har barn själv, ska det inte vara något problem.

Kom ihåg att ålder på kattungen när du tar hem den påverkar vilka vaccinationer din kattunge har fått. Kontrollera med uppfödaren, som ska kunna ge dig en lista över vaccinationer, avmaskning och loppbehandlingar som kattungen har fått och vilka den fortfarande behöver.

Till sist, innan du får hem din nya vän, ska du se till att du pratar med uppfödaren om matningsrutinerna så att du kan fortsätta på samma sätt hemma, i alla fall tills den är helt hemmastadd.

Att skaffa en kattunge | ny kattunge

Om du har plats i hjärtat för att ge en katt eller kattunge ett nytt kärleksfullt hem kanske du överväger att ta en katt från ett djurhärbärge som ett alternativ till att köpa från en uppfödare. Det finns djurhärbärgen över hela landet, fulla av katter som skulle vilja bli en del av din familj.

När du söker efter ett djurhärbärge att adoptera en katt från bör du veta vad du ska titta efter. Härbärgen ska vara varma, stora och rena, med personal till hands som kan svara på dina frågor.

För att förstå processen kring omplacering av en katt kan du läsa vår användbara guide om att adoptera en katt.

Oavsett hur din kattunge kommer in i ditt liv, om det är som en omplacering eller via en uppfödare, kan du se fram emot en rolig framtid tillsammans.