Ta hem kattungar

Goda nyheter – det är äntligen dags att välkomna den nya kattungen till ditt hem!
Ta hem kattunge |kattunge skötsel
Ta hem kattunge |kattunge skötsel
Ta hem kattunge |kattunge skötsel

Innan du tar hem en kattunge

Innan din nya kattunge sätter en tass hemma hos dig ska du ta lite tid och förbereda en säker, tyst och trygg plats för den där den långsamt kan börja utforska resten av huset. Det ska vara en bit bort från vardagsstöket.

Få kattungen att trivas

Kattunge som sover på kudde

Öppna dörren till transportburen när den står på golvet och låt den komma ut när den själv vill. Den sniffar antagligen runt ett tag innan den hittar sin säng. När den har undersökt varenda hörn kelar du lite med den och ser om den behöver vila.

Kattungar älskar att sova och de behöver mycket sömn. Så efter all anspänning av bilresan och att undersöka sitt nya hem kommer den att behöva en tupplur. Försök att motstå frestelsen att börja leka med den direkt och ge den massor av möjligheter att utforska och vila ostörd.

Om det är matdags ger du den lite mat, men bli inte överraskad om den inte äter. Katter äter oftast inte om de är lite stressade. så ge den tid att anpassa sig så kommer aptiten snart tillbaka. Läs mer om hur du utfodrar din kattunge

Kattungar älskar att sova och de behöver mycket sömn. Så efter all anspänning av bilresan och att undersöka sitt nya hem kommer den att behöva en tupplur.

Träffa familjen

När den har vilat och känner sig säker i rummet är det dags att träffa den nya människofamiljen. Det här är naturligtvis ett mycket spännande ögonblick, men försök att hålla alla lugna. Innan du introducerar en ny kattunge för hemmet ska alla sitta stilla på golvet och vara överens om en regel – rör bara vid kattungen om den kommer till dig.

Barn får inte börja sträcka sig eller bråka, det kommer att skrämma kattungen. Om kattungen försöker gömma sig lockar du ut den med en leksak eller en godbit för att uppmuntra den att vara social, men ta inte tag i den eller tvinga den.

Det kan vara en bra idé att använda syntetisk feromonspray och doftavgivare, eftersom det gör att kattungen vet att området är säkert och hjälper den att känna sig avslappnad och lugn. Om du använder doftavgivare bör det räcka att ha en eller två i huset.

Ta hem kattunge |kattunge skötsel
Ta hem kattunge |kattunge skötsel

Träffa barnen

Om du tycker det är spännande med en ny kattunge kan du tänka dig hur barnen känner sig! Får att vänskapen ska börja bra ska du lära små barn att lyfta och stödja kattens vikt ordentligt och hur de ska klappa katten försiktigt.

Småbarn kan ofta slå lätt istället för att smeka, vilket kan vara obekvämt eller till och med göra ont på små kattungar. Lär dem också var de ska röra vid katten – ovanpå huvudet och längs ryggen. Även om magar är oemotståndliga när en kattunge rullar runt och leker är de flesta känsliga för det här området och kan göra utfall. Och påminn barn om att lämna kattens svans ifred och aldrig dra i den.

Även om det kan vara frestande att se en fin kattunge sova behöver den få vara ifred. Se till att den får vara ifred när den äter, går på toaletten eller sover – och håll kattlådan borta från småbarn. Du vill verkligen inte att dina barn ska leka med den!

Tvätta händerna efter att du hållit på med kattungen och särskilt efter att du har rengjort kattlådan och uppmuntra dina barn att göra samma sak.

Ta hem kattunge |kattunge skötsel

Träffa andra djur

Hemligheten med att presentera din nya kattunge för andra djur i huset är tålamod. Försätt den aldrig i en situation där den kan slåss med andra djur.

Katter och hundar kan ofta lära sig tycka om varandra, eller att åtminstone leva tillsammans utan problem, men samma sak kan inte sägas om alla djur. Håll alltid djur som kaniner, marsvin, möss, fåglar och reptiler borta från kattungen, eftersom den kan se dem som bytesdjur.

Djur känner delvis igen varandra via doften. Så när du presenterar din kattunge för en hund eller en katt ska du försöka blanda deras dofter. Smek den ena och sedan den andra så att doften överförs, du kan även byta filtarna de har i sina sängar. På så sätt börjar de associera det andra djurets doft med bra saker (som att sova gott och bli kelad med).

Läs fler tips om hur du presenterar din katt för andra djur. Prata med veterinären om du har följt råden, men fortfarande har problem med att integrera katten hemma. De kan rekommendera en kattbeteendeexpert.

När den har anpassat sig

Katt med stora ögon ihopkrupen bredvid soffa

När kattungen har fått självförtroende kommer den snart att rusa runt i huset. Se upp var du går – den kan dyka upp plötsligt från ingenstans!

Den kommer att vara sugen på massor av lek men behöver fortfarande sina tupplurar, så ge den en mysig, lugn plats att krypa ihop på där den inte blir störd.

Den anpassar sig lättare om du kan hålla dig till en rutin, särskilt när det gäller mat, lek och kel.