Xoloitzcuintle, mellan

Xoloitzcuintle, mellan

Xoloitzcuintle är en mexikansk nakenhund som är något längre än den är hög. Huden kan vara pigmenterad i svart, grå, röd, leverfärgad, brons och blond. Den finns i tre storlekar. Som fullvuxen är den minsta varianten 25–35 cm i mankhöjd, den mellanstora 36–45 cm och den stora 46–60 cm.

Xoloitzcuintle, mellan
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Mindre än en gång i veckan
Xoloitzcuintle, mellan
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Spetsar och raser av urhundstyp
Xoloitzcuintle, mellan
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Xoloitzcuintle (även kallad xolo eller mexikansk nakenhund) är en gammal ras som har använts av jägare i Central- och Sydamerika i cirka 3 000 år. Xoloitzcuintle, vilket betyder "hundgud", vördades av aztekerna och troddes ha särskilda helande krafter som kanaliserades genom den från gudarna. Den användes också som en gåva till gudarna och man offrade och åt upp den. Den finns i tre storlekar: liten, mellan och stor.

Personlighet

Den mexikanska nakenhunden är lugn, belåten och medveten om sina omgivningar. En xolo är reserverad mot främlingar, men kärleksfull och sällskaplig mot sin familj.

Hälsa

De främsta hälsoproblemen hos en xolo är relaterade till dess hud, och rasen är särskilt utsatt för solbränna på grund av att den saknar päls. Tandproblem är också vanliga.

Motion

Den lilla varianten behöver ungefär en halvtimmes motion om dagen, medan mellan och stor behöver omkring en timme. Se till att skydda din hund mot elementen (både värme och kyla) innan du tar ut den.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen. Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Det kan förekomma små hårtofsar på en mexikansk nakenhund, men den är normalt helt hårlös och kräver därför ingen pälsvård. Huden kan dock bli torr eftersom den inte har någon skyddande päls. Man kan applicera lite bebisolja för att ge huden fukt. Använd solkräm för att förhindra solbränna och undvik direkt solljus vid varmt väder. En xoloitzcuintle ska också skyddas mot kyla med hjälp av ett hundtäcke under vintermånaderna.