Selkirk rex

Selkirk rex

Detta är en medelstor till stor katt med kraftig benstomme, som gör den överraskande tung och ger den ett kraftfullt intryck. Den är robust byggd med kort nos och runt huvud. Selkirk rex kan vara lång- eller korthårig. Pälsen kan ha tre typer av hår (täckhår, mellanpäls och underull) som alla är vågiga eller lockiga och ger pälsen en mjuk känsla. Hur lockig pälsen är varierar med ålder, kön, klimat och säsong. En långhårig selkirk rex har en yvig och utstående svans som bildar en plym. Pälsen kring halsen har längre strån som ramar in ansiktet. Selkirk rex finns i alla färger och mönster.

Selkirk rex
  • Pälslängd:Kort
  • Pälsvård:En gång i veckan
Selkirk rex
  • Ljud:Tyst
Selkirk rex
  • Aktivitet:Medel

Ursprung

Selkirk rex (långhårig) har fått sitt namn efter Selkirkbergen i amerikanska Wyoming, där den första kattungen föddes vid ett katthem 1987. Denna kattunge hade en ovanligt lockig päls. Ett experimentellt avelsprogram med katten och dess avkommor visade att mutationen med lockig päls var en dominant egenskap – hälften av kattungarna föddes med lockig päls. Denna egenskap är recessiv hos andra rex-raser. Selkirk rex är väldigt populär i USA och Kanada, där dess imponerande, tjocka, lockiga päls har gett den smeknamnet "fårkatt".

Ursprungsland

USA

Andra namn

Fårkatt

Personlighet

Selkirk rex har en vaken och aktiv personlighet, med en rar och älskvärd läggning. Den här lugna rasen sitter gärna i ditt knä och älskar att bli klappad och smekt. Selkirken njuter också av att leka lekar och är en utmärkt familjekatt.

Hälsa

Selkirk rex lever långt in i sina tonår. Några selkirkar kan lida av håravfall. På grund av arvsanlagen från perser är selkirk rex registrerad hos brittiska GCCF och testas för polycystisk njursjukdom, som förekommer främst hos perser. Precis som alla andra katter behöver selkirk rex regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och hälsokontroller för att hålla sig frisk.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Selkirk rex kräver daglig pälsvård med varsam hand för att ta bort eventuella knutar och tovor. Det gör man enkelt med en bredtandad kam. Den korthåriga selkirken behöver inte lika mycket pälsvård. För mycket pälsvård plattar till lockarna hos båda varianterna.