Råd om hur du tar hand om din hund på bästa sätt

Skötsel och hälsa

Så håller du din hund glad och
frisk med praktiska skötselråd i vardagen

En stor del av en liten hunds dragningskraft är dess charmiga utseende och kramvänliga storlek. Många små hundar är visserligen inte lika benägna att hoppa genom leriga vattenpölar som stora hundar, men de älskar fortfarande att leka utomhus. För att hålla din hund ren, frisk och kramvänlig är regelbunden skötsel ett måste.

Skötsel

Att ta hand om en hund omfattar mer än att bara hålla dess päls ren och välklippt; hundens öron och ögon ska kontrolleras, dess tänder borstas och klorna klippas. Det är normalt bäst att överlåta detta till ett proffs. Det är det perfekta tillfället för din hundfrisör att se efter parasiter (som loppor och fästingar) och identifiera eventuella fläckar med torr och fjällig hud som din hund kan ha.

Att välja hundfrisör

Professionella hundfrisörer rekommenderar att du tar din hund till en hundfrisör för första gången efter att den har fått sin andra omgång vaccinationer – framför allt om det är en hundras som kommer att behöva regelbunden pälsklippning i framtiden. Sedan kan du boka tid för trimning var sjätte till åttonde vecka. Din hund vänjer sig snart vid denna rutin. Bada din hund kvällen innan för att minska eventuellt tovig päls och ta en avkopplande promenad tillsammans innan ni ger er iväg.

Få råd och tips om den bästa pälsvården för din hund – Purina One My Dog Is…
Få råd och tips om den bästa pälsvården för din hund – Purina One My Dog Is…
Att ta hand om din hund omfattar mer än att bara hålla hundens päls ren och välklippt – ögon, öron, tänder och naglar ska också kontrolleras och skötas om.

Borstning ger starkare band

Regelbunden borstning är det perfekta tillfället att stärka bandet mellan dig och din hund. Borsta eller kamma långhåriga raser (som shih tzu) dagligen och mellanhåriga raser (som cavalier king charles spaniel) en gång i veckan. Korthåriga raser (som fransk bulldog) kan borstas en gång i månaden med hjälp av en borsthandske av gummi. Borsta försiktigt i den riktning stråna växer och välj en valpborste om du är orolig att du borstar för hårt. Den har väldigt mjuka strån och är perfekt för känslig hud.

Förstå din ras

Att känna till vad din hund ursprungligen användes till kan hjälpa dig att förstå varför dess päls är kort, slät eller krullig. Jack russell terrier, till exempel, avlades fram för att springa genom fält och gräva sig ner i hål – det är därför den är korthårig med en sträv och kraftig päls. Att ta reda på mer om din hunds ras och hur fysiskt aktiv den sannolikt kommer att vara, hjälper också till att förklara hur hundens päls ska skötas om och trimmas.

Enkel badning

De flesta små hundar behöver bara badas en gång i månaden, i vatten som är något varmare än ljummet. Du kan använda ett skonsamt hundschampo och hundbalsam för att släta ut hundens päls, medan schampon som har utvecklats särskilt för vit päls framhäver pälsens färg och glans på små hundraser som bichon frisé.

Det lilla extra

En balsamspray gör det enklare att borsta och kamma pälsen mellan frisörbesöken och ger en slät och glansig päls. Undvik spruckna trampdynor på vintern med en lindrande vaxmassage, och skydda hundens nos och öron soliga dagar med en särskild solskyddskräm för hundar.