Träningstips för din hund

Träningstips

Så får du ut det bästa av din hund med
enkla, belöningsbaserade träningstips


Tiden du lägger ner på att ha kul med din hund kan också användas för att varsamt introducera grundläggande träning, det vill säga att belöna och uppmuntra bra beteende och ignorera (men aldrig bestraffa) oönskat beteende. Med tid och tålamod blir din hunds goda beteende en vana och er tid tillsammans ännu roligare.

Få råd och tips om hur du tränar din hund – Purina One My Dog Is…

Börja tidigt

Små hundraser har ofta en stark personlighet, vilket kan göra det till en utmaning att träna dem. De kan också ha ett överraskande högt skall och därför är det viktigt att socialisera små hundar från tidig ålder, helst under de första 15 veckorna då veterinärer tror att hundar är mest mottagliga för nya upplevelser.

Att förstå socialisering

Socialisering innebär att vänja din hund vid nya intryck och ljud när den fortfarande är valp – från att möta nya människor och leka med andra hundar till att ignorera ljudet av dammsugaren eller ta en lugn promenad på en livlig gata. Om du ofta åker kommunalt måste din hund lära sig att resa med buss eller tåg utan att bli rädd, och om din hund blir väldigt upphetsad när den träffar nya människor kan du lära den ett annat trick (som att böja på huvudet eller räcka tass) och använda det kommandot för att distrahera hunden, i stället för att be hunden (utan framgång!) att ligga ner.

Enkla träningstips

När du ska träna din hund börjar du med några grundläggande kommandon: "sitt", "hit" och "loss" – de två sistnämnda är väldigt viktiga. "Hit" kan rädda din hund från en farlig situation och "loss" kan förhindra att den äter något giftigt. Var konsekvent med orden du använder för varje kommando och kontrollera ditt tonläge.

Med tid och tålamod blir din hunds goda beteende en vana och er tid tillsammans ännu roligare.

Prova klickerträning

Detta kombinerar ett ljud som din hund känner igen med en belöning för rätt beteende. Det kräver dock övning och noggrann tajming eftersom klicket talar om för din hund att den gjort rätt och att den kan förvänta sig en belöning. Anmäl dig till en hundkurs för att lära dig mer.

Välj belöning

Om du vill belöna din hund med godbitar ska du använda väldigt små bitar, ge en bit i taget och räkna bort dem från den dagliga fodermängden. Glöm inte att klappa och krama om din hund när den lyder dig – hundar älskar en sådan positiv respons!

Förhindra separationsångest

Separationsångest kan vara ett problem, men det finns saker du kan göra när din hund är valp som förhindrar att den blir rädd som vuxen. Till exempel kan du inkludera separationsövningar i den grundläggande träningen. Använd trappgrindar för att uppmuntra din hund att tillbringa tid i ett annat rum utan att bli orolig, och plocka upp dina nycklar eller din jacka och lägg sedan tillbaka dem utan att gå ut – på så sätt lär sig din hund att dessa föremål inte alltid innebär att du kommer att försvinna. Innan du lämnar bostaden ska du ge din hund en bekväm plats att sova, färskt vatten och leksaker som håller den sysselsatt.

Kombinera träning och motion

Promenader och lekstunder kan också användas för träning. Lugna dragkampslekar uppmuntrar delande och apport är ett enkelt sätt att lära din hund att komma tillbaka till dig. Du kan till och med lära din hund att kissa på kommando om du berömmer den så fort den börjar kissa och belönar den omedelbart efteråt. Om du lever i en tätort är det en bra idé att låta din hund leka på stora, öppna ytor så ofta du kan. Det innebär sannolikt fler störningar, vilket gör det till en bra möjlighet för dig och din hund att testa alla nya och praktiska kommandon!