Så planerar du en resa med din hund

Att resa tillsammans

Så reser du säkert med din hund och ser till
att den är frisk och glad under tiden

Mindre hundar är härligt flyttbara och många små hundraser har en äventyrslysten och nyfiken personlighet. Om din hund ofta följer med dig berörs den troligtvis inte av längre resor, i synnerhet inte om du planerar din resa noggrant. Många hotell och anläggningar med självhushåll välkomnar små hundar.

Planera din resa

Att köra bil kan vara det enklaste alternativet då du kan stanna regelbundet och rasta din hund, men du kan också resa med de färje-, järnvägs- och flygbolag som välkomnar mindre hundar. Fråga alltid om din hund förväntas resa i lastutrymmet innan du bokar din resa. Om du kör bil ska du utfodra din hund ett par timmar innan ni ger er av och se till att bilen är sval med god ventilation. Säkra att din hund reser tryggt och bekvämt med hjälp av en rymlig resebur eller ett hundbälte – låt aldrig hunden sitta i ditt knä när du kör. Lämna aldrig din hund ensam i bilen, inte ens i ett par minuter.

Hundpass

När du reser utomlands behöver du ett pass till din lilla hund. Passet måste innehålla information såsom microchip-nummer, och uppdaterad information om rabies vaccinationer. Vissa länder kan ha specifika regelverk och hunden kan behöva avmaskas precis före avresa. För mer information vänligen hör av dig till din veterinär.

Fråga din veterinär om ett hundpass – detta omfattar normalt bara märkning med mikrochip och en uppdaterad rabiesvaccination
Få hjelp og råd om hvordan du reiser med en liten hunderase - Purina One My Dog Is….

Hälsovård innan resan

Säkra att din hund har behandlats mot loppor och mask innan du reser, och ta med en kopia av vaccinationspapperen. Kolla upp lokala veterinärer på ditt resmål i händelse av en nödsituation och packa ner en första hjälpen-låda för hundar. Om din hund är medel- eller långhårig ska du inte vara frestad att klippa dess päls för att förhindra överhettning – pälsen skyddar faktiskt hundens hud mot solen.

Glöm inte att slappna av!

Packa din hunds säng eller filt och ett urval av dess favoritleksaker för att minska eventuell rädsla som den kan känna när ni byter miljö. Din hund kan också ha nytta av en feromonprodukt i inledningen av resan; det kan hjälpa den att slappna av på ett helt naturligt sätt.


Hälsotips under resan

Plötsliga förändringar i kosten kan orsaka obehag och oro. Ta därför med dig ett lager av ditt vanliga foder på resan så håller sig din hunds mage lugn och glad. Om du reser till ett varmt ställe, packa ner solskyddskräm för hundar och investera i en kylväst eller liknande ifall din hund blir överhettad. Ta alltid med dig en flaska färskt vatten och en skål för att hindra din hund från att dricka smutsigt flodvatten eller salt havsvatten. Skydda din hund mot mygg, framför allt vid Medelhavet eller i tropiska klimat.

Praktiska råd

Promenera inte med din hund när solen står högt på himlen, i synnerhet inte på het sand eller hårda ytor. Att gå på gräs är mycket skönare för din hunds tassar. Borsta eller kamma din hund noga efter lekstunder i sand eller hav och tvätta hundens päls med rent vatten eller ett skonsamt hundschampo vid behov. Slutligen, kolla hundens öron, hals, huvud och bröst efter fästingar efter varje promenad.