Beteendeguide för mindre hundar

Välkommen hem

Så väljer du din hund och förbereder inför dess ankomst

Om du aldrig har haft en hund tidigare kan en mindre hund vara ett perfekt alternativ, framför allt om du bor i en tätort. Men innan du bestämmer dig för vilken hund som passar din livsstil och ditt hem bäst bör du fundera på de praktiska frågorna. Små hundraser lever normalt längre än stora raser så din lilla hund kan bli din kamrat i tolv år eller längre.

Tänk på grunderna

Fråga dig själv hur mycket tid du har att ge – små hundraser kräver kanske mindre motion än större raser, men det är fortfarande viktigt att du håller din hund fysiskt aktiv och mentalt stimulerad. Din hund ska ha flera promenader varje dag och gott om lektid med dig. Dessutom kräver många små hundraser en fast hand och massor av tålamod när de ska tränas. Tänk på din livsstil och dina semestrar. Är det praktiskt att ta med dig din hund på dagsresor och utekvällar? Fundera på kostnader för foder, skötsel och försäkring samt de avgifter du måste betala för årliga vaccinationer och regelbundna veterinärkontroller.

Hitta rätt ras

Godmodiga och vänliga småhundar, som bichon frisé och cavalier king charles spaniel, är utmärkta val för nya hundägare och familjer. Energiska (och tålmodiga!) ägare kanske föredrar en livlig foxterrier eller en jack russell terrier, medan utställningsentusiaster kanske frestas av en dekorativ, långhårig ras som shih tzu eller dvärgspets. Klicka här för att öppna vår guide över de mest populära småhundarna.

Få råd och tips om att skaffa en liten hund – Purina One My Dog Is…
Få råd och tips om att skaffa en liten hund – Purina One My Dog Is…
Valpar behöver socialiseras, planera därför in gott om tid för att umgås med din hund under de första veckorna

Hitta rätt hund

För att säkra att din hund håller sig frisk och glad ska du alltid välja en ansedd kennel eller återförsäljare. Undvik tidningsannonser eller annonser på lokala anslagstavlor och be alltid om att få besöka en eventuell hund eller valp i dess nuvarande hemmiljö. Om du gärna erbjuder en fullvuxen hund ett hem kan du även överväga en hund från ett hundhem eller liknande.

Det ska du se efter

Om du köper en valp ska du be om att få träffa valpens mamma för att bedöma hennes personlighet och fysiska tillstånd. Du får oftast träffa valparna då de är omkring sex veckor gamla, och om du är intresserad av en särskild valp i kullen ska du kontrollera att den har klara ögon, rena öron, en sval och fuktig nos samt en frisk päls. Valpen ska också reagera på plötsliga ljud och vara vaken och intresserad av det som pågår i dess närmiljö.

Förbered dig inför den stora dagen

När du har valt din valp eller hund, fråga om den kommer att vaccineras och behandlas mot parasiter och loppor innan du tar hem den. Om svaret är nej, ska du boka ett besök hos din veterinär. Din lilla valp är mest mottaglig för socialisering upp till femton veckors ålder. Kom ihåg att planera in gott om tid för lek och umgänge med din hund under de första veckorna. När den har fått sina vaccinationer kan du ta med den till massor av nya ställen och ge den värdefulla nya upplevelser.

Ta med din hund hem

De flesta valpar kan lämna sin mamma när de är mellan åtta och tolv veckor gamla. Förbered ett område där din hund kan känna sig bekväm och trygg, och ställ hundsängen på avstånd från kalla drag och varma element. Du behöver ett urval tuggleksaker som är särskilt utformade för mindre munnar, små skålar för foder och vatten samt ett lager av foder särskilt utformat för små hundraser. Inledningsvis kanske du vill köpa både våt- och torrfoder för att se vad din hund tycker om. Slutligen, njut av upplevelsen! Många små hundar blir väldigt fästa vid sina ägare när de växer upp och bandet mellan er blir allt starkare vartefter ni lär känna varandra.