Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Välkomna en ny katt: en praktisk guide
09/13/2018

Välkomna en ny katt: en praktisk guide

Du har bestämt dig för att välkomna en ny katt till ditt hem och det är spännande! Det finns dock några viktiga saker du bör tänka på först. Den här guiden hjälper dig i rätt riktning så att du kan bestämma vad som är bäst för dig och din nya katt.

Kattuppfödare eller djurhem?

Kattuppfödare eller djurhem?


När du väljer varifrån du skaffar din katt kan en kattuppfödare ge information och historik som är svårt att få från ett djurhem. Generellt kan du vara säker på att den kommer från en bra miljö och har blivit väl socialiserad som kattunge. Uppfödaren kan också ge dig rasspecifik information, samt en historik för eventuella genetiska eller nedärvda hälsoproblem.

Om du skaffar en katt från ett djurhem innebär det att du erbjuder ett för alltid-hem åt en katt som antagligen har haft det tufft och som kommer att älska att få kärlek och uppmärksamhet. Du kanske inte vet så mycket om kattens bakgrund och det finns ingen garanti för en social anpassning till den nya miljön, men alla bra djurhem genomför en beteendeutvärdering av sina katter och försöker matcha kattens behov till den nya miljön.

Dessutom är de flesta kattungar och katter som omplaceras från djurhem noggrant undersökta av veterinär och kanske redan kastrerade/steriliserade samt vaccinerade och avmaskade.

Huskatt eller rasspecifik?


Temperament och personlighet är mycket viktiga faktorer när du bestämmer dig för vilken typ av katt du vill leva ihop med. Många rasspecifika katter har nedärvda aspekter av sitt temperament. Det kan vara bra och användbart när du fattar ditt beslut, men tyvärr finns det ingen garanti! Den gamla debatten om naturen gentemot fostran är aldrig mer lämplig än när vi pratar om katter. Små kattungars socialiseringsperiod, samt den fostran de får under sitt första levnadsår påverkar det temperament de utvecklar som vuxna. Kort- eller långhåriga bondkatter har inga starka rasinfluenser när det gäller temperament, men deras personligheter är lika individuella som vilken annan katt som helst och påverkas också av fostran och miljö.

Huskatt eller rasspecifik?

Kattunge eller vuxen katt?


Kattungar är underbart fluffiga och busiga, men de kräver också mycket tid och tålamod! Om du bestämmer dig för att du definitivt vill välkomna en kattunge i ditt hem måste du vara beredd att avsätta tillräckligt med tid varje dag för att hjälpa den utvecklas till en frisk och glad katt. De flesta kattungar som kommer från en uppfödare eller ett djurhem har åtminstone påbörjat sin kattlådeträning. Men träningen måste fullföljas och om du vill att den ska göra sin behov utomhus är det också något den måste lära sig.

Dessutom måste kattungar lära sig att användning av tänder och klor under lek med människor inte alltid är det bästa sättet att samspela. Den här träningen tar tid och tålamod. De goda nyheterna är att katter oftast lär sig snabbt och små kattungar fäster sig snabbt vid sina nya mänskliga följeslagare, särskilt om de är den enda katten i hushållet.

Vuxna och mer mogna katter har å andra sidan redan väl utvecklade personligheter och temperament, som kan vara viktigt när du bestämmer dig för om det är den typ av katt du letar efter. Vuxna katter ska också redan vara lådtränade och socialiserade för att umgås med människor. I allmänhet anpassar sig även vuxna katter ganska enkelt till ett nytt hem, särskilt om miljön påminner om den de är vana vid.


Livsstil


Det här är antagligen den viktigaste faktorn när du ska välja rätt katt att leva med. Oavsett om du arbetar långa dagar utanför hemmet eller om du har huset fullt av barn är det viktigt att din livsstil passar den katt du skaffar. Precis som människor vänjer sig vissa katter vid barn och tycker om deras sällskap, medan andra föredrar en lugnare tillvaro.

Generellt sett är katter självständiga djur och trivs bättre när de bor i hushåll med endast en katt. Det här är särskilt viktigt om du funderar på att skaffa en ny katt och du redan har en katt hemma. Både katterna som måste vänja sig vid den här situationen och människorna som måste hjälpa dem att anpassa sig kan bli onödigt stressade.

Annat att tänka på är om du vill ha en innekatt eller en som får gå fritt utomhus. Innekatter kräver mer av din tid och uppmärksamhet under hela sitt liv eftersom de måste förlita sig på dig för att leka, motionera och uppfylla andra naturliga behov som kan motverkas av att de inte kan vara utomhus (t.ex. jakt- och rovdjursbeteenden).

Hur som helst är det ett stort steg och en spännande tid när en lurvig kompis blir en ny familjemedlem. Nu är det dock dags att överväga alla olika delar i ditt hem och din livsstil för att vara säker på att du väljer den katt som är rätt för dig.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB