Ta hand om din valp

Ta hand om din valp

Ta hand om din valp

Ta hand om din valp

Ta hand om din valp

Ta hand om din valp
02/13/2019

Ta hand om din valp

Att ta hem en valp är spännande för er båda. Valpen har nu en helt ny värld att utforska, från nya omgivningar till att träffa resten av familjen och andra djur.

Det första som ska göras när den kommer hem är att visa den sovplats, leksaker, mat- och vattenskålar. När den känner sig bekväm i sitt eget område i hemmet kan du börja processen med att socialisera din valp.

Vad är valpsocialisering?

Vad är valpsocialisering?


Att socialisera valpen innebär att hjälpa den utveckla sociala färdigheter så att den är vänlig, lugn och orädd för nya människor, djur och omgivningar. Det är en bra idé att socialisera valpen i en säker, lugn miljö där den känner sig bekväm innan du tar med den till platser där det är för stökigt eller obekant.

Det är viktigt för socialiseringen att presentera valpen för familjemedlemmar eller gäster som kommer på besök. Om rädslan för främlingar minskas i tidig ålder banar det väg för en vänligare vuxen hund. När du först introducerar valpen för nya människor ska du ha halsband och koppel på för att förhindra att den hoppar upp. Ge "sitt"-kommandot och hjälp valpen att förbli sittande. Det hjälper hunden att hålla sig lugn.

När du har jobbat med att socialisera valpen inomhus tar du ut den på promenad till många olika platser – som köpcenter, parker och hundvänliga kaféer. Det hjälper valpen att vänja sig vid att promenera på olika underlag och att vistas på nya och intressanta platser. Det viktigaste är att valpen lär sig att det okända inte är något att oroa sig för.

Introducera din valp för familjens andra djur


Valpsocialisering innebär också att vänja den vid andra djur, men var försiktig när du introducerar din nya valp för andra djur. När du presenterar en äldre hund för en valp bör du hålla båda i koppel. Det kan hindra dem från att hoppa upp och att du har mer kontroll om någon av dem skulle bete sig på ett oväntat sätt. Lämna dem inte ensamma tillsammans i början.

Om du introducerar valpen för en katt kan du överväga att ha en grind i en dörröppning så att katten kan komma undan. Den här introduktionen kan ta en stund, men med lite tid och övning kan de snart acceptera varandras sällskap. Om valpen vänjer sig vid katter tidigt i livet är det mindre troligt att den hetsar upp sig över främmande katter.

Att socialisera valpen kräver tid och tålamod, men med rätt omsorg kommer den att vara lugn, väluppfostrad och glad tillsammans med andra människor och djur.

ntroducera din valp för familjens andra djur

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB