Förstå njurproblem hos katter

Förstå njurproblem hos katter

Förstå njurproblem hos katter

Förstå njurproblem hos katter

Förstå njurproblem hos katter

Förstå njurproblem hos katter
09/13/2018

Förstå njurproblem hos katter

För katter precis som hos människor är njuren ett viktigt organ som står för flera viktiga kroppsfunktioner, däribland:

  • Filtrera avfall från blodet (att uttömmas i urinen)
  • Reglera kroppsmineraler och blodtryck
  • Producera viktiga hormoner

Njursvikt är mycket vanligt hos katter, särskilt hos äldre katter som vanligtvis lider av den kroniska formen av sjukdomen.

De olika typerna av njursvikt

De olika typerna av njursvikt


Akut njursvikt är att njurarna plötsligt inte fungerar som de ska längre. Hos katter kan det orsakas av infektion eller att de fått i sig gift. Ibland är det oåterkalleligt, men inte alltid.

Kronisk njursvikt sker under en längre tid, från månader till år. Orsakerna kan vara allt från infektioner till tumörer, men oftast vet man inte orsaken. Med tiden diagnostiseras kronisk njursvikt som oåterkallelig. Som tur är finns det behandlingar som fördröjer sjukdomsförloppet och som mildrar symptomen

Så här utvecklas kronisk njursvikt


I de tidiga stadierna kompenserar friska områden runt njuren de skadade områdena genom att ta över en del av funktionerna. När sjukdomen förvärras förloras dock fler fungerande områden och de återstående friska delarna kan inte kompensera för det som förlorats. När det händer visar katten tecken på njursvikt.

Kronisk njursvikt är en progressiv sjukdom och många katter utvecklar någon form av svikt när de blir äldre på grund av den gradvisa försämringen av de delar av njuren som fungerar. Tillståndet hanteras vanligtvis med vätskor, specialkost och mediciner som bidrar till att fördröja förloppet och hjälper katten att må bättre trots tillståndet.
 

Så här utvecklas kronisk njursvikt

Symptom på njurproblem hos katter


Ökad urinering: sjukdomen kan påverka förmågan att koncentrera urinen, vilket innebär att katter kan producera stora mängder utspädd urin. Det kan göra att katten dricker mer för att ersätta vätskeförlusten.

Dålig aptit och slöhet: det här är ett tecken på att de gifter som i normala fall utsöndras i urinen byggs upp inuti kroppen. Det kan leda till kräkningar, kväljningar och dålig andedräkt.


Diagnos av veterinär


Konsultera alltid veterinären om du misstänker att din katt har en njursjukdom. Veterinären kommer att vilja ta urin- och blodprov. Om katten diagnostiseras med njursjukdom består behandlingen oftast av kostkontroll eller medicinering (eller båda beroende på hur allvarlig sjukdomen är).


Så här kan foder hjälpa


En skräddarsydd kost har visat sig minska tecknen på njursvikt och fördröja sjukdomsförloppet. Näring är oftast nyckeln till hantering av kronisk njursjukdom hos katter. Veterinären kan rekommendera att du byter till ett vetenskapligt sammansatt foder, som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox Renal Function.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB