Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Så här tar du hand om din katts tandhälsa
07/31/2018

Så här tar du hand om din katts tandhälsa

Tandsjukdom är en av de vanligaste åkommorna som veterinärerna ser idag. Det kan också vara mycket smärtsamt för katter, särskilt om det inte behandlas. De goda nyheterna är dock att till skillnad från många andra hälsoproblem går det ofta att förebygga.

Vad är tandsjukdom hos katter?

Vad är tandsjukdom hos katter?


Tandsjukdom kallas även paradontal sjukdom i avancerade fall och är en inflammation i tandköttet runt tänderna. Om den inte behandlas kan den påverka tandhälsan samt underliggande strukturer och stödsystem.

Vad orsakar det?


Kattens munmiljö innehåller bakterier som vanligtvis inte är patogena. Med tiden förökar de sig och lägger sig på tänderna och skapar en mjuk, klibbig beläggning. Den här beläggningen kan bli hårdare och förvandlas till tandsten om den inte tas bort. Placket fäster sig på tänder och tandkött, där bakterierna frodas och skapar syror och toxiner som attackerar tandemaljen och irriterar tandköttet. Saliv är kroppens naturliga försvar vid det här stadiet och det neutraliserar syreerosionen. Regelbunden tandborstning är det enda sättet att faktiskt ta bort plack./p>

Om plack inte tas bort kombineras mineralerna i saliven med plackbeläggningen och gör att den blir hård. Denna härdade och kalkifierade plack kallas tandsten. När den har bildats fångas bakterierna på tandytan och den syra och de toxiner som skapas borrar sig in i tandemaljen och skapar hålrum.

Vad orsakar det?

Stadier och symptom


Steg 1 – gingivit: det första stadiet av tandsjukdon, gingivit observeras oftast som svullet, rött och möjligtvis blödande tandkött. Det går att hejda om det görs i tid.


Steg 2-4 – periodontit: detta är det långsiktiga, avancerade stadiet av tandsjukdom, som blir värre med tiden. I början övergår det inflammerade tandköttet till att bilda fickor mellan tänder och tandkött. Tandrötterna kan exponeras på grund av att tandköttet drar sig tillbaka. När inflammationen blir värre kan tandrotsbölder orsakas av infektion i dessa fickor. De djupare strukturerna kan påverkas, vilket till slut leder till tandlossning.

De kliniska tecken på avancerad tandsjukdom hos katter inkluderar dålig andedräkt, en motvilja mot att äta, omfattande dregling, endast äta på ena sidan av munnen, svårigheter att svälja eller en onormal svullnad runt ansiktet som kan indikera en munböld.


Behandling av tandsjukdom hos katter


När tandsten har bildats kan den inte tas bort med manuell borstning. Det kräver specialistutrustning, som ultraljudsskrapning och en allmän sedering. Din veterinär kan rekommendera rätt typ av behandling, beroende på hur långt tandsjukdomen har framskridit.


Vikten av att borsta


Även om fodret kan göra skillnad för kattens tandhälsa finns det inget som kan ersätta regelbunden tandborstning med en särskild kattandborste och tandkräm. Det är också viktigt att planera in regelbundna tandkontroller hos veterinären för att säkerställa ett tidigt och korrekt ingripande om det behövs.


Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB