Har min katt foderallergi?

Har min katt foderallergi?

Har min katt foderallergi?

Har min katt foderallergi?

Har min katt foderallergi?

Har min katt foderallergi?
09/13/2018

Har min katt foderallergi?

Foderallergier hos katter är ovanliga. Det handlar oftast om en reaktion på en proteiningrediens i ett visst foder, som triggar en allergisk inflammation. Det ska inte blandas ihop med det mer vanliga "foderintolerans", som är mindre allvarligt och orsakar en helt annan fysiologisk process.

De typiska symptomen på foderallergier är:

  •  Hudproblem – kliande och rodnad, hårlösa områden eller faktiska hudavskavningar
  •  Återkommande öroninfektioner
  •  Ökat antal hårbollar
  •  Magproblem som kräkningar och diarré
  •  I sällsynta fall, andningsproblem

Om du misstänker att din katt kan ha en foderallergi ska du alltid prata med din veterinär. Försök dig aldrig på ett foderförsök på egen hand, eftersom näringsproblem eller brister kan uppstå – eller din katt kanske har ett annat problem som kräver en annan behandling.

Diagnostisera en foderallergi

Diagnostisera en foderallergi


Den mest effektiva metoden för att testa för foderallergi är ett försök med en uteslutningsdiet. Sätt katten på specialhydrolyserad kost (som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), där proteinerna är så små att de inte kan orsaka en allergisk reaktion. Som alternativ rekommenderas en kost som innehåller proteiner och kolhydrater som katten aldrig har ätit förut för att visa på foderintolerans.

Om symptomen försvinner eller dramatiskt förbättras med det nya fodret, kan en foderallergi säkert diagnostiseras.

Hur länge en uteslutningsdiet ska ges beror på typen av problem. När det handlar om exempelvis hudproblem måste specialkosten i allmänhet behållas i 4-12 veckor. Den här kosten måste vara det enda katten äter under hela försöksperioden, så inga godbitar är tillåtna. Det kan vara väldigt svårt att hålla sig till en sådan kost, särskilt om du har mer än en katt. Så var ärlig om du misslyckas och rådfråga veterinären om katten inte vill äta det nya fodret.
 

Efter försöksperioden


I slutet av försöksperioden kommer veterinären att vilja undersöka din katt igen. Om ingen förbättring ses kan andra sjukdomar övervägas. Om det har skett en förbättring kan veterinären rekommendera att gradvis återinföra proteiner till kosten och övervaka reaktionen.

Om symptomen kommer tillbaka när ett visst foder återinförs kan du ha hittat orsaken – även om det alltid är möjligt att det är mer än en typ av foder som är problemet.

Efter försöksperioden

Välj rätt näring för din katt


När du har identifierat de ingredienser som har orsakat problemet kan du diskutera med din veterinär vilket foder som är det bästa valet för kattens livslånga hälsa. Om kattens kliniska tecken har varit allvarliga och fodret har resulterat i en förbättring, kan du och veterinären fatta ett beslut om att fortsätta utfodra med det specialhydrolyserade fodret på lång sikt.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB