Ta hand om din kattunges päls

Ta hand om din kattunges päls

Ta hand om din kattunges päls

Ta hand om din kattunges päls

Ta hand om din kattunges päls

Ta hand om din kattunges päls
07/31/2018

Ta hand om din kattunges päls

Katter är mycket hygieniska djur och välkända för att klara sin egen pälsvård. Att hjälpa till med kattungens pälsvård är viktigt eftersom det stärker bandet mellan er och ger dig även en möjlighet att titta efter tecken på dålig hälsa. Att sköta om kattungens päls från tidig ålder innebär också att din katt vänjer sig vid att hanteras regelbundet, vilket kommer att underlätta besöken hos veterinären senare i livet.

Fördelarna med pälsvård

Fördelarna med pälsvård


Pälsvård stimulerar inte bara cirkulation och förbättrar muskeltoning, utan minimerar även hårbollar genom att ta bort löst hår innan det sväljs. Det stimulerar även körtlarna vid basen på hårstråna, som gör pälsen vattentät och mjukare för att förbättra kattens isolationsegenskaper.

Pälsvård för kattungen


Det här beror på kattungens ras och längd på pälsen. Kattungens päls är kortare, mjukare och fluffigare än en vuxen katts, men blir grövre med tiden.

Det är bäst att vänja kattungen vid pälsvård från tidig ålder hellre än att vänta tills den blir äldre. Det hjälper kattungen att vänja sig så att den kan njuta av det. Borsta alltid kattungen på en halkfri yta för att göra upplevelsen mer njutbar.

För den som har en korthårig kattunge är de goda nyheterna att de bara behöver en snabb genomgång med en lätt borste eller kam en gång i veckan. Ta tillfället i akt och kontrollera kattungens öron, ögon och mun samt undersök huden för parasiter, sår eller knölar och bulor.

Långhåriga raser kräver daglig skötsel med rätt typ av utrustning – be uppfödaren eller en kattfrisör om råd. Låt först kattungen få sniffa på borsten. De vill ofta gnida sitt ansikte mot borsten, vilket är positivt. När du har klappat kattungen en stund börjar du borsta försiktigt, först på sidorna av kroppen. Efter några minuter slutar du borsta och börja klappa igen om borstningen är ett problem. Det hjälper dig att skapa ett band med kattungen.

När katten är van vid känslan av att bli borstad börjar du borsta magen, svansen, öronen och andra känsliga områden, men var så försiktig som möjligt och håll de första tillfällena korta.

Pälsvård för kattungen
Kontrollera kattungens hälsa medan du borstar

Kontrollera kattungens hälsa medan du borstar


När kattungen är avslappnad och njuter av borstningen rör du försiktigt vid tassarna och undersöker klorna. Kontrollera kattungens öron och öppna försiktigt munnen så att du kan undersöka tänder och tandkött.

När katten har lärt sig rutinen placerar du den på det bord du vill använda när den är vuxen. Din katt kommer snabbt att associera den här platsen med att bli borstad och belönad, vilket gör det enklare för dig att regelbundet kontrollera tecknen på god hälsa senare i livet.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB