Gör ditt hem redo för en kattunge

Gör ditt hem redo för en kattunge

Gör ditt hem redo för en kattunge

Gör ditt hem redo för en kattunge

Gör ditt hem redo för en kattunge

Gör ditt hem redo för en kattunge
07/31/2018

Gör ditt hem redo för en kattunge

Att ta hem din kattunge är spännande, men det kan också bli stressigt för dig och kattungen om du inte är förberedd. I den här artikeln hittar du några experttips som hjälper dig se till att din kattunge anpassar sig tryggt och säkert.

Skapa en säker miljö

Skapa en säker miljö


Kattungar är nyfikna av naturen, men de kan också vara lite osäkra när de kommer till ett nytt hem. Det enklaste sättet att få dem att känna sig trygga är att säkra ett eller två rum i huset där du tror att de kommer att tillbringa mest tid (t.ex. köket eller vardagsrummet).

Det är naturligt att din kattunge vill ha någonstans att gömma sig och fly till, så ha en täckt kattkorg eller en enkel pappkartong med en skön filt i. Ställ den någonstans där kattungen inte blir störd. Du kan även lägga i en liten godbit för att belöna kattungen om den lägger sig där.

Spärra av alla områden där den kan krypa under eller bli rädd och fastna (t.ex. under köksutrustning eller skåp eller bakom soffan).

Se till att alla fönster och dörrar är stängda för att förhindra rymningsförsök! Det förhindrar också att kattungen fastnar när en dörr stängs eller ramlar ut genom ett fönster och skadar sig.

Det är viktigt att tänka på alla de saker som kattungen kan frestas att undersöka, men som också kan vara farliga (t.ex. saxar, snören eller små vassa föremål). Håll allt detta inlåst i skåp eller utom räckhåll.

Ta en funderare över dina krukväxter och andra eventuellt giftiga material som kan finnas i hemmet. En nyfiken kattunge kan enkelt förgiftas genom att tugga på en giftig planta eller slicka på en droppe farligt rengöringsmedel.

 

Utrustning du behöver


Kattungen bör redan veta hur man använder kattlådan när den kommer hem till dig, men om inte, är det ganska enkelt att träna den till att använda en. Försök att se till att du har samma typ av sand som kattungen redan är van vid och att lådan är placerad på en tyst och avskild plats.

Det är viktigt att ha separata mat- och vattenskålar och dessa ska inte finnas nära kattungens kattlåda. Det är varken hygieniskt eller lockande för katten att behöva äta bredvid kattlådan!

Det är en mycket bra idé att vänja kattungen vid att blir borstad och hanterad från tidig ålder. Ha några mjuka borstar som passar kattungens päls och börja en rutin där den vänjer sig vid daglig pälsvård, tandborstning (med kattandkräm) och hantering så att den känner sig bekväm med att du kontrollerar öron, ögon, mun, klor, svans osv. Det här hjälper senare i livet när den behöver besöka veterinären eller om du behöver ge den medicin hemma eller klippa klorna.

En klösbräda är en annan bra basinvestering för kattungen. Den kommer att älska att sträcka sig upp längs den för att vässa klorna. Vissa av dem har till och med sitt-/liggplatser högt upp, där kattungen kan känna sig extra säker och trygg.

Utrustning du behöver

Välja rätt leksaker


Metspöleksaker är bäst för båda kattungar och katter. Det håller din fingrar och tår säkra från anfall och kan ge många timmars lek och motion när kattungen lär sig att hantera sina jaktkunskaper på ett säkert sätt.

Bollar är också bra leksaker för att lära katten leka. En del kattungar tycker också om att hämta ihopknycklade pappersbollar!

Tomma lådor är alltid roligt och kan användas för kurragömmalekar. Se bara till att kattungen inte kan fastna inuti något.

Lär inte kattungen att leka med snören eller band, eftersom dessa kan sväljas och orsaka allvarliga magproblem som kan kräva akutoperation.

På samma sätt ska alla leksaker vara större än kattungens mun och tillräckligt tåliga för att inte gå sönder, så att de inte av misstag sväljs eller utgör en kvävningsrisk.

Till sist, ha kul! Att lära känna kattungen och knyta an till den känslomässigt är antagligen det bästa med att ha en katt.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB