VARFÖR ÄR RÖRLIGA LEDER SÅ VIKTIGT?

Ledsjukdom är en av de vanligaste åkommorna som drabbar hundar – det uppskattas att så många som en av fem hundar över 12 månader är påverkade av osteoartrit. Trots att hundar i alla åldrar kan drabbas förekommer osteoartrit oftare hos äldre hundar (på samma sätt som hos människor) och tenderar att vara vanligare hos överviktiga hundar eller stora raser.

Vissa hundar utvecklar ledsjukdom oftare än andra som ett resultat av nedärvda ledavvikelser (som höft- eller armbågsdysplasi) eller ledskador. För att din hund ska kunna leva ett bra liv med bibehållen hälsa och vitalitet är det extremt viktigt att du hanterar smärtor och inflammation i hundens leder.

Dog Image

Hos friska leder täcker ett lager brosk benändarna och skapar en slät yta för leden att glida på. En normal led omges av en ledkapsel som täcks av ett tunt lager celler (synovialmembranet) med ansvar för att producera ledvätskan (synovia), som smörjer leden och minskar friktionen när hunden rör sig.

Skador på eller inflammationer som påverkar dessa områden skadar brosket och hindrar ledens normala funktion. Detta orsakar smärta och stelhet och försvagar leden. Hundar med osteoartrit drabbas ofta i flera leder.

Ledsjukdom, i synnerhet osteoartrit, tenderar att ha ett långsamt sjukdomsförlopp. Tidiga tecken är milda och enkla att missa, men blir med tiden mer uppenbara. Genom att observera din hund kan du prata med din veterinär om alla eventuella tidiga tecken, som inkluderar bland annat:

  • • Ovilja att gå eller gå lika långt som tidigare.
  • • Svårighet att resa sig upp på morgonen eller efter vila.
  • • Stelhet efter att ha rest sig upp på morgonen eller efter vila.
  • • Svårighet att gå uppför eller nerför trappor.
  • • Svårighet att hoppa in i eller ut av bilen.
  • • Hälta eller stelhet när hunden går eller springer.

Diagnos av din hunds ledsjukdom:

Det är viktigt att din veterinär ställer en tidig diagnos eftersom okontrollerad inflammation orsakar ytterligare skada på hundens leder. Kontakta din veterinär så fort som möjligt om du lägger märke till några symptom som tyder på ledsjukdom. Din veterinär kan upptäcka ledsmärtor, svullnader eller avvikelser i ledernas rörelse och föreslår ibland en röntgenundersökning för att utreda problemet ytterligare.

Du och din veterinär arbetar tillsammans för att utveckla den bästa metoden för att hålla din hund rörlig och levnadsglad. Detta involverar normalt flera tillvägagångssätt, men ett viktigt mål är att förbättra eller bevara ledfunktionen genom att minska inflammation och bevara friskt ledbrosk.

Hantering kan inkludera en kombination av läkemedel (för att minska ledsmärtor och inflammation), koststyrning (också för att minska ledsmärtor och inflammation), viktkontroll och kontrollerad motion (tillsammans med miljöbetingade förändringar).

Regelbunden motion hjälper till att hålla ben, muskler och leder friska, men för mycket motion för en hund med ledsjukdom kan göra ytterligare skada. Din veterinär ger dig råd om den bästa typen av motion för din hund. Om möjligt, låt hunden simma – simning är bra motion för lederna utan att belasta dem.

Det är också viktigt att vara konsekvent så planera aktiviteter som kan ske på daglig basis. Fundera även på att modifiera miljön så att eventuella aktiviteter som din hund har problem med (till exempel hoppa in i och ut ur bilen) kan undvikas eller minimeras – en hundramp kan vara bra.

VIKTEN AV RÄTT FODER

Kostbehandling vid ledsjukdom kan vara väldigt effektivt. Först och främst bör din hund inte vara överviktigt eftersom detta förvärrar ledsjukdom väsentligt. Att uppnå och behålla en normal kroppsvikt och en slank kropp är ett viktigt inledande steg. Dessutom vet vi att näringsmässigt stöd kan spela en stor roll i att stödja hundar med ledsjukdom genom att erbjuda ingredienser som hjälper till att bevara starka muskler, minskar inflammation och främjar friskt ledbrosk.

Image

Ledstöd

naturliga källor till glukosamin och kondroitin främjar friska leder och hjälper till att förbättra rörligheten hos hundar med minskad rörlighet i lederna.

Omega 3-fettsyror

hjälper till att minska inflammation i lederna.

Antioxidanter

C- och E-vitamin hjälper till att skydda lederna och minska cellskador.

Dessutom innehåller PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine JM Joint Mobility en hög nivå av protein som hjälper din hund att behålla en slank kropp.

Vi rekommenderar att du frågar en veterinär innan du använder produkten eller förlänger användningsperioden.

Purina ...ETT NAMN DU KAN LITA PÅ

Purina har varit ledande inom djurfoder och -näring i över 120 år. Genom ett nära samarbete med forskare och studier av de allra senaste rönen, har vi skapat PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS – ett sortiment av innovativa och effektiva foder som har utvecklats för att hjälpa din hund till ett friskare och mer kvalitativt liv.

Med Canine JM Joint Mobility kan du vara säker på att du ger din hund optimal näring och vård för hundens leder.