VAD ÄR FODERALLERGIER?

Det kan vara väldigt svårt att diagnostisera foderallergi hos din katt. Informationen häri kan hjälpa dig att upptäcka vanliga tecken på foderallergi och förklara varför kosten spelar en så viktig roll i diagnos och behandling av foderallergier. Vi förklarar hur du kan ge din katt en kliniskt bevisad kost som har utvecklats för att minska foderallergier, vilket snabbt kommer att förbättra livskvaliteten för din katt.

En foderallergi är när immunsystemet reagerar på proteiner i maten som normalt anses harmlösa. Ibland kan detta bero på avvikelser i tarmkanalen som resulterar i att immunsystemet utsätts för proteiner som normalt inte absorberas i tarmarna. I normala fall håller tarmarna kostproteiner och kroppens immunceller åtskilda. Vid särskilt sällsynta åkommor flyttar kostproteiner sig från tarmarna och fäster sig på immuncellerna, vilket får immuncellerna att spricka och frigöra kemikalier som orsakar inflammation och de kliniska tecknen på allergi.

WHAT ARE FOOD ALLERGIES?

Foderintolerans skiljer sig från foderallergi eftersom det inte involverar kattens immunsystem. Foderintolerans hos katter orsakas av överkänslighet mot specifika näringsämnen i kosten. Ett exempel på detta är laktosintolerans (mjölksocker) då katter – på samma sätt som människor – saknar förmågan att spjälka laktos, vilket orsakar diarré.

En foderallergi involverar en överkänslighet i immunsystemet. Immunitetsreaktionen ansvarar normalt för att skydda kroppen mot främmande organismer som virus och bakterier, men ibland utvecklas avvikande reaktioner mot ämnen som normalt är harmlösa (exempelvis foder).

Trots att de orsakas av olika mekanismer kan det ibland vara svårt att skilja på foderallergi och foderintolerans. De två åkommorna behandlas dock på väldigt lika sätt med hjälp av rätt kost.

De vanligaste tecknen är antingen klåda (pruritus) eller mag- och tarmproblem, som kräkningar eller diarré. En allergisk reaktion mot loppbett är den vanligaste formen av hudallergi hos katter. Till skillnad mot loppbettsallergier eller pollenallergier, som normalt är säsongsbetingade, är en foderallergi märkbar året runt.

Hudtecken inkluderar:

  • • Klåda (öron, ansikte, fötter, svans, mage)
  • • Rodnad
  • • Håravfall
  • • Hudinfektioner

Diagram över huden på en katt med foderallergi:

Mag- och tarmproblem inkluderar:

  • • Väderspänningar
  • • Kroniska och periodiskt återkommande kräkningar och/eller diarré
  • • Viktminskning och förändrad aptit

Inga av dessa tecken är specifika för foderallergier och förekommer vid en mängd andra hud- och magproblem. Din veterinär kan föreslå olika undersökningar för att försöka ta reda på vad som orsakar din katts symtom.

Den enda tillförlitliga metoden för att diagnostisera foderallergi hos katter är ett kostprov som utförs med hjälp av en särskild "elimineringskost", som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS HA St/Ox Hypoallergenic. En elimineringskost är särskilt utformad för att inte framkalla en immunitetsreaktion.

Om din katt har en äkta foderallergi ska tecknen försvinna när du ger den Feline HA St/Ox Hypoallergenic eftersom det är ett "allergivänligt foder". Allergivänligt innebär att det innehåller noggrant utvalda proteiner som har behandlats på ett särskilt sätt (hydrolys) för att bryta ner dem till små fragment som det är ytterst osannolikt att framkalla en immunitetsreaktion eller uppfattas som främmande av kattens immunsystem. Kolhydratkällorna är också noggrant utvalda för att vara rena och ha ett minimalt proteininnehåll.

LÅNGSIKTIG HANTERING AV DIN KATTS FODERALLERGI

När foderallergi väl har diagnostiserats ordinerar din veterinär lämplig behandling, vilken kan inkludera medicinering såväl som en permanent ändring av kattens kost:

1. Undvikande strategi: Om det specifika proteinet som orsakar reaktionen har identifierats kan din veterinär rekommendera en kost som undviker detta protein.

2. Långvarig utfodring av en allergivänlig kost: En annan metod är att helt enkelt fortsätta ge samma allergivänliga kost (som Feline HA St/Ox Hypoallergenic).

Image

Lågmolekulär hydroliserad proteinkälla

Proteinerna bryts ner i små fragment som är för små för att orsaka en immunitetsreaktion.

Renade kolhydrater

Minskar risken för en allergisk reaktion.

Välsmakande

Tack vare högkvalitativa ingredienser och en särskilt tillsatt, hydrolyserad smakförstärkare för katter.

Vi rekommenderar att du frågar en veterinär innan du använder produkten eller förlänger användningsperioden.

ST/OX – EN GARANTI FÖR FRISKA URINVÄGAR

Upp till 10 % av katter som läggs in på veterinärkliniker uppvisar tecken på FLUTD, ett urinvägsproblem som orsakas av urinstenar, urinkristaller eller cystit. Feline HA ST/OX Hypoallergenic har utvecklats speciellt för att minska risken för FLUTD, och medan fodret behandlar din katts foderallergi bidrar det även till att främja friska urinvägar.

Purina ...ETT NAMN DU KAN LITA PÅ

Purina har varit ledande inom djurfoder och -näring i över 120 år. Genom ett nära samarbete med forskare och studier av de allra senaste rönen, har vi skapat PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS – ett sortiment av innovativa och effektiva foder som har utvecklats för att hjälpa din katt till ett friskare och mer kvalitativt liv.

Med PURINA®PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox* Hypoallergenic kan du vara säker på att din kan får ett foder som ger optimal näring samtidigt som det kontrollerar kattens foderallergi.