VAD ÄR DIABETES?

Att få höra att din katt lider av diabetes kan göra dig orolig och förvirrad. Men var lugn – det finns hjälp att få! Informationen häri förklarar hur du hanterar din katts diabetes med rätt vård. Diabetes är inte en smärtsam sjukdom och med kost och medicinering kan din katt få ett fullgott och hälsosamt liv.

När en katt har ätit bryts maten ner till olika näringsämnen, inklusive sockerarten glukos. Normalt fördelas glukos i kroppen i en process som kontrolleras av hormonet insulin (utsöndras av bukspottkörteln), vilket gör att det sockret kan ta sig in i cellerna och där användas för energi.

Med diabetes mellitus råder det en brist på insulin (eller insulinet är mindre effektivt). Detta förhindrar cellerna från att ta upp glukos, vilket leder till höga koncentrationer av glukos i blodet. Som ett resultat kan din katt vara konstant hungrig och äta hela tiden, men fortfarande vara undernärd eftersom dess celler inte kan absorbera glukos. Resultatet är en hög blodsockernivå (hyperglykemi), som obehandlat kan leda till allvarliga hälsoproblem. Fett används då som en alternativ energikälla för celler och detta kan leda till ytterligare komplikationer (till exempel acidos [syraförgiftning] eller leversvikt).

WHAT IS DIABETES?

Den exakta orsaken är fortfarande okänd. Det är mer sannolikt att påverka överviktiga katter eftersom fetma gör kattens kropp mindre känslig för insulinets effekter. Diabetes är också vanligare hos äldre katter, kastrerade hankatter och katter med en historia av bukspottkörtelsjukdom eller hormonell obalans. Diabetes har dock diagnostiserats hos katter i alla åldrar, oavsett kön (kastrerade/steriliserade eller inte), och hos alla raser.

Några vanliga tecken på diabetes inkluderar:

  • • Kissar mer och oftare.
  • • Ökat vätskeintag.
  • • Viktminskning, ibland trots ett ökat matintag.
  • • Mindre aktiv eller sover mer.
  • • Torr, tunn och livlös päls

Efter en noggrann fysisk undersökning av din katt och diskussion om kliniska tecken kan din veterinär ta blodprover och/eller urinprover för att söka efter ovanligt höga glukosnivåer.

De flesta katter med diabetes måste få dagliga insulinsprutor för att återfå normal blodsockernivå.

Tanken på att ge din katt sprutor kan vara skrämmande, men oroa dig inte – din veterinär och veterinärsköterska hjälper dig. Med tillräckligt stöd upptäcker de flesta ägare att det är överraskande enkelt att ge insulin! Syftet med insulinbehandlingen är att hålla blodsockret på en säker nivå under hela.dagen. När din katts glukosnivå stabiliseras bör du märka att katten mår bättre.

När behandlingen börjar ska din katt övervakas för att bedöma hur den svarar på behandlingen och för att säkra att blodsockernivåerna inte är för höga (hyperglykemi) eller för låga (hypoglykemi). Ha tålamod: varje katts glukoskontroll skiljer sig åt och det kan ta lite tid att fastställa rätt dos.

För att hjälpa din veterinär att kontrollera din katts framsteg kan det vara praktiskt att registrera:

  • • Dagligen: Vätske- och foderintag, hur ofta och hur mycket katten urinerar samt kattens allmänna beteenden.
  • • Veckovis: Kroppsvikt.

RÄTT KOST ÄR AVGÖRANDE

Din veterinär kommer sannolikt att råda dig att ändra kattens kost till ett proteinrikt och kolhydratsnålt foder, som PURINA®PROPLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management, i kombination med insulinbehandling.

Kolhydrater i kosten har den största effekten på blodsockernivåerna, därför kan en kost med ett begränsat innehåll av kolhydrater hjälpa till att kontrollera glukosen i blodet och sänka insulinbehovet.

Fetma kan förvärra diabetes. Kosten kan också vara avgörande i fråga om att korrigera fetma och kontrollera sjukdomen. Om din katt behöver gå ner i vikt är det viktigt för dig och din veterinär att övervaka blodsockernivåerna under viktminskningen eftersom insulinbehovet också kan ändras.

Diabetessjuka katter utvecklar sällan låga blodsockernivåer (hypoglykemi). Om din katt uppvisar tecken på svår trötthet eller svaghet bör du omedelbart kontakta din veterinär. Att mata katten med lite honung eller glukossirap kan snabbt öka kattens styrka och medvetenhet.

THE RIGHT DIET IS IMPORTANT

Kliniskt bevisat att minska behovet av insulinsprutor

Viktigt för katter med diabetes och hjälper till att kontrollera blodsockernivån.

Har ett lågt innehåll av kolhydrater

Möjliggör långsammare och kontrollerad utsöndring av glukost efter måltider.

Höjda nivåer av E-vitamin

Bekämpar oxidativ stress som förknippas med diabetes.

Vi rekommenderar att du frågar en veterinär innan du använder produkten eller förlänger användningsperioden.

St/Ox – en garanti för friska urinvägar

Många katter med diabetes är överviktiga, vilket är en riskfaktor för att utveckla FLUTD – problem med urinering orsakat av urinstenar, urinkristaller eller cystit.

Feline DM St/Ox Diabetes Management torr- och våtfoder innehåller särskilda ingredienser som minskar risken för FLUTD.

Purina ... ETT NAMN DU KAN LITA PÅ

Purina har varit ledande inom djurfoder och -näring i över 120 år. Genom ett nära samarbete med forskare och studier av de allra senaste rönen, har vi skapat PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS – ett sortiment av innovativa och effektiva foder som har utvecklats för att hjälpa din katt till ett friskare och mer kvalitativt liv.

Med Feline OM St/Ox Diabetes Management våt- och torrfoder kan du vara säker på att din katt får ett foder som erbjuder optimal näring samtidigt som det kontrollerar kattens diabetes.