FÖRSTÅ DIN KATTS NJURSJUKDOM

Att få höra att din katt har njursvikt var sannolikt en stor chock för dig. Men oroa dig inte, med rätt vård och omsorg kan du hjälpa din katt att få ett långt och glatt liv. Den här informationen hjälper dig att förstå din katts sjukdom och hur ett specialfoder för njursjuka katter är en av de viktigaste behandlingarna du kan ge din katt för att hantera sjukdomen och få katten att må bättre.

Din katts njurar har flera viktiga funktioner:

De flesta processer sker i nefroner, små filtreringsenheter inuti njurarna. En frisk njure innehåller hundratusentals nefroner. De kan försvinna med åldern och vid sjukdom och ersätts inte. Tecken på sjukdom uppstår dock inte förrän katten har förlorat cirka två tredjedelar av det totala antalet nefroner. Smakvariationen i våra Renal Function-foder gör att du kan erbjuda din katt olika smaker och konsistenser och förbättra dess matintag.

UNDERSTANDING YOUR CAT’S KIDNEY CONDITION

Vid kronisk njursvikt förlorar njurarna gradvis sin förmåga att fungera som de ska under en period på månader till år.

Det är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar medelålders och äldre katter, och en vanlig orsak till dålig hälsa hos äldre katter.

När katten förlorar nefroner kan njurarna till slut inte utsöndra avfallsprodukter, som samlas i kroppen och orsakar olika tecken. Din katt förlorar förmågan att koncentrera urinet och börjar då producera stora mängder urin och öka vätskeintaget för att kompensera för detta.

Ökad törst kan vara ett tidigt tecken på kronisk njursvikt och bör alltid undersökas av din veterinär.

Din katt kan visa upp varierande tecken relaterade till kronisk njursvikt:

  • • En tendens att bli uttorkad på grund av den ökade vätskeförlusten i urinen.
  • • Katten dricker mer och urinerar oftare.
  • • Aptitlöshet och ibland kräkningar.
  • • Viktminskning, letargi och apati.
  • • Dålig andedräkt.

Ju tidigare sjukdomen identifieras, desto effektivare är behandlingen.

Ju tidigare din veterinär diagnostiserar njursjukdom, desto effektivare blir behandlingen. Därför rekommenderar vi att du besöker din veterinär minst en gång om året (två gånger om din katt är 7 år eller äldre) för kontroll. Din veterinär gör en noggrann fysisk undersökning av din katt och diskuterar eventuella förändringar som du har märkt. Dessutom tar man ofta blod- och urinprover för att undersöka och bekräfta kronisk njursvikt, fastställa hur allvarlig sjukdomen är och bedöma vilka komplikationer som kan finnas. Din veterinär kan också rekommendera vissa diagnostiska processer, som röntgen, ultraljud eller till och med biopsi.

Behandlingen som din veterinär rekommenderar beror på hur allvarlig sjukdomen är och vilka specifika tecken och komplikationer som din katt uppvisar. Om din katt är uttorkad kan din veterinär rekommendera vätsketerapi och uppmuntra dig att säkra att din katt har tillgång till rent och färskt vatten. Vissa katter kan lida av anemi, högt blodtryck eller munsår som ett resultat av sin njursjukdom. I dessa fall ordinerar veterinären medicinering för att få katten att må bättre.

När kliniska tecken på kronisk njursvikt utvecklas är det ofta omöjligt att veta vad som orsakade det inledningsvis. En variation av sjukdomstillstånd kan skada njurarna (till exempel infektioner, exponering för gifter, inflammatoriska åkommor, högt blodtryck), men om tillräcklig skada görs tenderar sjukdomen att försämras till kronisk njursvikt oavsett om den inledande orsaken kvarstår.

I de flesta fall finns det tyvärr inget du eller din veterinär hade kunnat göra för att förhindra att din katt utvecklade kronisk njursvikt.

RÄTT KOST ÄR AVGÖRANDE

En korrekt kost är minst lika viktigt som medicinering för att kontrollera sjukdomen, bromsa sjukdomsförloppet och hjälpa din katt att leva ett bra liv.

Att minska intaget av fosfor genom kosten är nyckeln till att sakta ner sjukdomsförloppet vid kronisk njursvikt. Att optimera innehållet och typen av protein hjälper också till att förbättra livet för katter med njursjukdom – det minimerar kliniska tecken samtidigt som det ger energi och främjar starka muskler, friska organ och ett friskt immunsystem.

Varje foder som har utvecklats för katter med njursjukdom är dock meningslöst om katten inte vill äta det. PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox* Renal Function är otroligt välsmakande för att säkra att din katt äter och njuter av det trots minskad aptit. Fodret finns även i två mjuka varianter som är utformade för att vara skonsamma mot ömma munnar.

Image

Minskat intag av fosfor i kosten

Hjälper till att skydda njurarnas funktion och bromsa sjukdomsförloppet vid kronisk njursvikt.

Intag av högkvalitativt protein, i begränsade mängder

Hjälper till att minska ansamlingen av gifter i kroppen och minimerar förlusten av muskelmassa.

Välsmakande

Maximalt njutbara måltider för din katt, vilket främjar långsiktig användning av detta högeffektiva foder.

*Endast St/Ox NF-burkar.

Vi rekommenderar att du frågar en veterinär innan du använder produkten eller förlänger användningsperioden.

Purina ...ETT NAMN DU KAN LITA PÅ

Purina har varit ledande inom djurfoder och -näring i över 120 år. Genom ett nära samarbete med forskare och studier av de allra senaste rönen, har vi skapat PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS – ett sortiment av innovativa och effektiva foder som har utvecklats för att hjälpa din katt till ett friskare och mer kvalitativt liv.

Med PURINA®PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox* Renal Function våt- och torrfoder kan du vara säker på att din kan får ett foder som ger optimal näring samtidigt som det har en positiv effekt på kattens njursjukdom.