Purina®s Bakgrund och Historia

Vår bakgrund och historia

Vi anser att livet blir bättre när människor, hundar och katter umgås och lever tillsammans. Det är en grundtanke som har varit en del av alla våra affärsverksamheter genom tiden och som verkligen har fått liv genom varumärket Purina®, som William H. Danforth skapade 1904. Denna tanke står nu i centrum för allt vi gör och för de produkter som vi tillverkar över hela världen.

Dagens Purina® är förenandet av tre etablerade hund- och kattvårdsföretag: Purina®, Spillers® och Friskies®. Var och en av sitt eget rika arv och har spelat en viktig roll i ett etablera PURINA® som global ledare inom djurnäring. Vill du veta mer? Använd flikarna nedan för att upptäcka varje varumärkes unika historia.

1829

Joel Spiller startar företag som tillverkare och återförsäljare av majs i Bridgewater i Somerset.

1840

Med lite hjälp från affärspartner Samuel Browne bygger Spiller Storbritanniens andra ångdrivna kvarn.

1856

Spiller and Co. förvärvar sin andra lokal, ett bageri i Cardiff, där företagets allra första hundkex tillverkas kort efteråt.

1887

Spiller and Co. blir ett aktiebolag.

1890

Spiller and Co. går ihop med Bristol-baserade William Baker and Sons och blir Spillers and BAKERS® Limited.

1894

William H. Danforth grundar Robinson-Danforth Commission Company tillsammans med George Robinson och William Andrews. Tillsammans börjar de tillverka foder åt gårdsdjur och ändrar 1902 namn till Ralston PURINA®.

1907

Spillers and BAKERS® Limited lanserar SHAPES – färgglada hundkex. 100 år senare kan man fortfarande köpa SHAPES i butikerna!

1914

Första världskriget startar den 28 juli. Vid den här tiden producerar Spillers arton olika varianter av hundkex vid fabriker i Cardiff, Bristol, London, Newcastle och Birkenhead.

1920

Världens första forskningscentrum för hundnäring öppnas i Seattle i USA av Carnation Corporation, företaget bakom Friskies.

1926

Nästan hundra år efter företagets grundande fortsätter Spillers att expandera kraftigt och tar över inte mindre än sju dotterbolag fram till 1923.

1926

PURINA inviger det allra första centret för djurnäring och djurvård vid PURINA® Farms, i närheten av Gray Summit i Missouri. Här skulle PURINA®-experter framställa och testa djurfoderprodukter för att säkerställa att de var både välsmakande och näringsrika. I dag har detta center utvecklats till Nestlé PURINA® Pet Care Centre i nordvästra Missouri.

1926

Spillers får officiellt kungavärdighet då varumärket tilldelas Royal Warrant för hundfoder.

1927

WINALOT® lanseras som ett specialfoder för greyhound och ett bränsle för att "vinna massor" av lopp! Samtidigt beslutar sig bolaget för att förena och befästa sina undervarumärken och omlanseras under ett nytt namn: Spillers Limited.

1930

Handeln med djurfoder skjuter i höjden och Spillers WINALOT®, SHAPES och SAVAL blir alla Storbritannien ledande varumärken.

1939-1945

Med kriget kom ransonering – och en strikt begränsad tillgång på mjöl för hundkex. Samtidigt förbjöd man användning av plåtburkar för konserverade djurfoder.

1948

Friskies lanserar något nytt på djurfodermarknaden: deras allra första sortiment av konserverade våtfoder för hundar.

1950

Efter framgångarna med deras konserverade våtfoder för hundar delar Friskies kärleken med sina kattvänner och lanserar sitt första sortiment av konserverade kattfoder.

1953

Restriktionerna på mjöl och andra spannmål hävs äntligen, vilket leder till en ny våg av bageriprodukter och djurfoder – och hård konkurrens.

1956

PURINA® firar ytterligare en världspremiär då Purina Dog Chow® blir det första djurfodret som tillverkas med hjälp av varmpressningsteknik. Samma teknik används än i dag för att göra de distinkta former som vi i dag kallar foderbitar.

1958

Svansar viftar glatt över hela landet då Spillers lanserar sitt allra första köttbaserade konserverade hundfoder – WAGALOT.

1960

Spillers förvärvar Spratts Patent Limited och därmed också deras ledande varumärke BONIO® – det ursprungliga benformade hundkexet. De nya kattfodren PRIME och PRIZE är inte långt efter det populära varumärket TOP CAT i att distribueras över hela landet.

1963

PURINA® svarar på behoven hos ett växande antal amerikanska huskatter genom att lansera ett nytt sortiment – Purina Cat Chow®.

1964

Efter att ha tagit över Scottish Animal Products Ltd. tredubblar Spillers produktionen av konserverade djurfoder tack vare de nya konservfabrikerna i Barrhead (Skottland) och Malone (Nordirland). Övertagandet innebär också att deras portfölj utökas med två ledande varumärken: ARTHURS (ursprungligen KATTOMEAT) och KENNOMEAT.

1969

Det är ett hektiskt år för Spillers. Företaget startar inte bara Spillers Nutritional Centre and Pet Care Unit, det köper också ut Wright & Company Ltd. och förvärvar Wrights hundkex ALL-IN-ONE i processen.

1972

Spillers utökas med ytterligare två ledande djurfodervarumärken: STAMINA för hundar och PAWS för katter. Båda kommer via övertagandet av Stamina Foods, ett undervarumärke hos Rank Hovis McDougall Ltd.

1973

Efter att ha insett att små hundar behöver sin egen särskilda näring lanserar Friskies varumärket Mighty Dog – ett specialutvecklat sortiment för mer "kompakta" hundar.

1975

Alltid ett steg före konkurrenterna lanserar Friskies GO-CAT®, världens första 100 % kompletta och balanserade torrfoder för katter.

1979

Spillers ger sig ut på nya betesmarker och flyttar sitt huvudkontor till New Malden i Surrey.

1980

Spillers-koncernen köps ut av Dalgety-koncernen för 72,5 miljoner pund.

1985

Nestlé S.A. förvärvar Carnation Corporation, inklusive Friskies Pet Food. Tillsammans beslutar de sig för att ändra namnet Friskies till Friskies Europe.

1986

Ralston säljer PURINA® Mills så att företaget kan fokusera på hund- och kattfoder.

1987

PURINA® lanserar sin banbrytande 14-åriga studie som vetenskapligen bevisar att hundar håller sig friska längre om de bibehåller sin idealvikt. Samma år etablerar PURINA® Pets for People, en dedikerad resurs som hjälper djur i härbärgen att få nya hem. I dag är Pets for People involverat med nästan 6 000 välfärdsorganisationer enbart i USA. Pets for Seniors-programmet lanseras kort därefter och hjälper till att minska kostnaderna för djuradoptioner för pensionerade amerikaner hos mer än 150 härbärgen.

1990

Ett nytt år, ett spännande nytt förvärv för Friskies Europe. Den här gången är det ALPO Pet Foods (USA), varumärket vars talesman, Lorne Greene, hade sådan tillit till sina produkter att han själv provsmakade maten!

1993

Paragon Petcare, med fabriker i Frankrike, Tyskland och Nederländerna förvärvas från BP Nutrition Ltd, vilket lägger till varumärket Beta® i företagets brittiska produktportfölj, samt Doko och Dokat i Europa.

1995

Dalgety-koncernen förvärvar Quakers europeiska djurfoderverksamhet, inklusive det ledande kattfodervarumärket Latz®.

1998

Nästan 170 år efter starten går Spillers Pet Foods ihop med Nestlé S.A. för att bli ett av de största djurvårdsföretagen i världen.

1999

Nestlé startar världens första och enda Canine Reference Family DNA Distribution Center för att hjälpa forskare framåt i deras arbete inom hundgenetik.

2001

Den 12 december tar Nestlé in Ralston Purina för att bli Nestlé PURINA Pet Care, en flytt som hjälper till att öka tillgängligheten på PURINA®s produkter över hela världen – till stor glädje för såväl husdjur som ägare!