Vad innehåller Purina®s hund- och kattfoder?

Vad innehåller Purinas hund- och kattmat?

Purina® har varit en av ledarna inom avancemanget av vård och näring för hundar och katter i mer än 85 år. Våra engagerade och sakkunniga näringsfysiologer, matforskare, veterinärer och etologer har en passion för att hjälpa hundar och katter att leva långa, lyckliga och friska liv. Och eftersom näringen i fodret som du ger din hund eller katt är det viktigaste för dess övergripande hälsa satsar vi stort på forskning för att producera näringsmässigt kompletta och balanserade foder, som stödjer och bevarar din hunds eller katts hälsa och välbefinnande.

Produktionen av hund- och kattfoder är strikt reglerad för att säkerställa högsta kvalitet. Europeisk lagstiftning, branschkoder och vägledning är till för att hjälpa tillverkare att uppfylla sina åtaganden att producera säkra hund- och kattfoder. Som en aktiv ansvarig medlem av PFMA (Pet Food Manufacturers’ Associations) i Europa (och stödjande till hund- och kattmatstillverkarnas europeiska samarbetsorgan, FEDIAF) antar Purina® bästa praxis inom branschen.

Purina®s sortiment av djurfoder inkluderar några av de mest kända och mest älskade varumärkena, varav många har funnits i generationer. För optimal hälsa behöver din hund eller katt ett foder som är näringsmässigt komplett och balanserad och har en utsökt smak. För att uppnå rätt balans av näringsämnen i våra hund- och kattfoder och tilltala djurens smaklökar använder vi ingredienser som inkluderar animaliska råvaror (som kyckling, ox, lamm och fisk), grönsaker, spannmål, vitaminer och mineraler.

Läs vidare för att ta reda på mer om ingredienserna som vi ofta använder i våra hund- och kattfoder.

Kött och animaliska biprodukter

Animaliska råvaror (som kyckling, ox, lamm) är i allmänhet bra källor till protein, essentiella fettsyror, järn och vissa typer av B-vitaminer. De stärker också produkternas goda smak och är lättsmälta. "Kött och animaliska biprodukter" är en juridisk term som används på foderetiketter och hänvisar till alla animaliska ingredienser. Enligt lag måste dessa ingredienser komma från djur som har inspekterats under veterinärs tillsyn och bedömts lämpliga för mänsklig konsumtion, men de är ofta överflödiga för livsmedelsindustrins behov. Detta innebär att Purina®s hund- och kattfoder innehåller animaliska råvaror från samma djur som vi äter, bland annat ox, lamm, fjäderfä och fläsk. Strikta lagar säkerställer proteinets kvalitet och innebär att inga ingredienser, som ryggmärg och avlivade eller sjuka djur, används i våra hund- och kattfoder.

Fisk och fiskprodukter

Fisk är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, vilket är anledningen till att vi använder det i många av våra hund- och kattfoder. Proteiner är kroppens byggstenar och avgörande för tillväxt och reparation. Dessutom hjälper de till att frigöra energi och forma muskler, hud, hår, antikroppar och hormoner

Fiskmuskler innehåller jod. Eftersom fiskben ofta mals under beredning erbjuder våra foder även en bra källa till kalcium och fosfor. Köttet på fet fisk innehåller såväl A- och D-vitamin som omega 3.

Grönsaker

Grönsaker kombineras ofta med källor till protein i många av våra Purina® hund- och kattfoder. Grönsaker är en fantastisk källa till vitaminer, mineraler och fiber. Sojabönor är en källa till protein och energi, omega 6, B-vitamin, fiber och mineraler.

Vitaminer, mineraler och aminosyror

Likt människor behöver hundar och katter rätt balans av vitaminer och mineraler för att bevara kroppens struktur och vitala funktioner. Vitaminer stödjer en rad kroppsfunktioner, inklusive det naturliga skyddssystemet, syn, skelett, muskler och leder såväl som produktionen av antioxidanter. Mineraler balanserar kroppsvätskor, stödjer ämnesomsättningen och bygger upp ett starkt skelett och friska tänder.

Vitaminer, spårelement och aminosyror är klassade som "näringstillsatser" i hund- och kattfoder. Dessa tillsatser hjälper oss att producera produkter som är näringsmässigt kompletta och balanserade för att uppfylla din hunds eller katts näringsmässiga behov. Några exempel är A-vitamin som främjar en bra syn; kalcium och fosfor som främjar ett starkt skelett och friska tänder; järn (järnsulfat, monohydrat) som kan ge ett bättre blodvärde och zink (zinksulfat, monohydrat) som kan bidra till ett friskt naturligt skyddssystem.

Övriga tillsatser

Övriga tillsatser inkluderar smakämnen, konserveringsmedel, antioxidanter och färgämnen. Tillsatser spelar viktiga roller i att hjälpa till att erbjuda lockande och välsmakande foder, och att ge din hund eller katt en säker och näringsmässigt balanserad kost. Vi använder bara små mängder tillsatser som är säkra och juridiskt tillåtna i linje med strikta nationella lagar och EU:s lagstiftning för hund- och kattfoder. Samtliga av de använda tillsatserna finns även i våra egna livsmedel.

Konserveringsmedel är ett exempel på en slags tillsats. Oavsett om tillsatser är konstgjorda eller naturliga så fungerar de genom att förhindra livsmedel från att förstöras, bland annat att fetter härsknar. De är avgörande för att bevara säkra och välsmakande foder av god kvalitet.

Antioxidanter är ett annat exempel på en tillsats. De har visat sig spela en viktig roll i hundars och katters långsiktiga hälsa och välbefinnande. I vissa fall kan vi tillsätta antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och selen (natriumselenit) till våra hund- och kattfoder för att främja en bra hälsa och neutralisera fria radikaler.

Färgämnen används enbart i små mängder i våra produkter. De färgämnen och alla andra tillsatser som vi använder är noggrant reglerade av ett antal myndigheter (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet [EFSA] tillsammans med den Europeiska kommissionen) och är tillåtna för användning i hund- och kattfoder samt livsmedel för människor i alla EU-medlemsstater. Alla Purina®-produkter uppfyller strikta nationella krav och EU-krav på hund- och kattfoder för att säkerställa att de är säkra och näringsmässigt balanserade.

Spannmål

Bra källor till kolhydrater i hund- och kattfoder är normalt spannmålsbaserade. Spannmål som majs, ris, vete eller korn ingår i många Purina® hund- och kattfoder eftersom de erbjuder en viktig energikälla, en andel protein och andra näringsämnen, inklusive några typer av B-vitaminer. Vissa fiber, till exempel kli, kan också ha ytterligare nyttiga effekter som bidrar till en hälsosam matsmältning.

Fetter

Fetter är en viktig del av hund- och kattfoder och en viktig energikälla som ger mer än dubbelt så mycket energi som protein eller kolhydrater. Fetter förbättrar också smaken på hund- och kattfoder och gör dem lättsmälta.

Essentiella fettsyror är viktiga för din hunds eller katts övergripande hälsa och ger bland annat glänsande päls och frisk hud, friska leder, ett friskt naturligt skyddssystem och fortplantning, samt hjälper kroppen att bli av med sitt avfall.

Vi oroar oss ofta över "bra" och "dåligt" fett i vår egen kost, men veterinärmedicinska experter anser att hundar och katter inte riskerar att drabbas av tilltäppta blodkärl i samma omfattning som oss människor.

Alla ingredienser i Purina®s hund- och kattfoder, inklusive fettinnehållet, är noggrant anpassade för att ge din hund eller katt rätt mängd beroende på dess individuella livsstadium eller livsstil. Detta innebär att den exakta mängden fett i var och en av våra produkter varierar. Ett Purina® valpfoder, till exempel, har ett högre fettinnehåll än ett foder för en vuxen hund, medan foder för äldre hundar och viktkontroll innehåller mindre fett.

Salt

Natrium är en av de essentiella mineralerna i kosten som hundar och katter behöver. Salt i form av natriumklorid spelar en viktig roll i att hjälpa nervsystemet att fungera effektivt. Rätt balans av vissa mineraler kallade elektrolyter (bland annat natrium, kalium, kalcium och magnesium) är också kopplade till kroppens vätskebalans och bidrar till att kroppen inte har för lite (och blir uttorkad) eller för mycket vätska. Mängden natrium i Purina®s hund- och kattfoder förekommer bara i säkra nivåer och är en del av ett 100 % komplett och balanserat foder.

Socker

Socker omfattar sackaros (från rörsocker eller betsocker), fruktos och glukos, som samtliga förekommer naturligt i människoföda som frukt och grönsaker. Socker är, precis som protein, en källa till energi. Det utgör dock inte en huvudingrediens i hund- och kattfoderbranschen- Läs på etiketten; om det står "socker" lär det vara mot slutet (ingredienserna listas alltid i fallande ordning).

Om du vill veta mer om de ingredienser vi använder står våra experter i Purina® PetCare-team till ditt förfogande. Du kan också hitta mer information om ingredienser i hund- och kattfoder på PFMA:s hemsida.