Tankeställare: Vår näringsfilosofi

Husdjur ger en otrolig glädje i era liv – och våra. De är en del av familjen så det är bara naturligt att man vill deras bästa. Därför har vi i mer än 85 år strävat efter att skapa näringsrika, högkvalitativa foder som hjälper katter och hundar att leva hälsosammare, gladare, längre liv.

Som ledande inom djurnäring har vi sett hur rätt foder faktiskt kan bidra till att förlänga ett husdjurs friska år. Och med vårt 400 man starka team med Purina® dietister, forskare, veterinärer och etologer strävar vi efter att höja ribban för djurnäring ännu högre. Men hur ska vi gå tillväga? Nu börjar vi.

 1. 1

  Vi strävar inte efter att uppfylla standarder, utan efter att överträffa dem

  Det kanske förvånar dig, men djurfoder är föremål för striktare standarder än de flesta livsmedel för människor. Det beror på att djurfoder utgör 100 % av ett husdjurs kost och därför måste innehålla alla de näringsämnen som husdjur behöver för att hålla sig glada och friska. Det är därför som djurfoder ofta använder uttrycket "komplett och balanserat".

  Då vi sedan länge är medlemmar i FEDIAF (hund- och kattmatstillverkarnas europeiska samarbetsorgan) och älskar husdjur så är vi noga med och stolta över varje produkt vi skapar. Därför uppfyller inte många av våra djurfoder branschens krav – de överträffar dem.

 2. 2

  Vår skillnad ligger i detaljerna

  Det kan vara en svår uppgift att välja rätt foder för ditt husdjur. Ger fodret alla de näringsämnen som mitt husdjur behöver? Vilka tester har utförts för att säkerställa att fodret är säkert? Kommer mitt husdjur att gilla smaken? Vi förstår denna oro – de flesta av oss har egna husdjur.

  Vi vill att varje djurägare ska kunna känna sig säker på våra produkters kvalitet. Därför gör vi ofta det lilla extra för att säkerställa att våra recept är säkra, näringsrika och välsmakande. Det är därför vår kvalitets- och granskningsprocess har över 50 steg. Vi anser, precis som du, att inget får förbises när det gäller våra husdjurs hälsa och lycka!

  Läs vidare för att upptäcka fler av de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att våra produkter lever upp till de högsta standarderna.

 3. 3

  Att få till perfekt balans

  Vi vet att du vill ge ditt husdjur en balanserad, näringsrik kost som är bra för det. Men vi vet också att det är meningslöst att producera branschledande näring om husdjur inte äter det eller inte njuter av att äta det – eller om det är så svårt att smälta att de inte får den näring de behöver.

  Om katter rynkar på näsan åt fodret eller om våra foder inte är bra för en hunds matsmältning, så går vi direkt tillbaka till ritbordet. Det är vår passion för husdjur och för den glädje som de sprider i människors liv som driver oss att leverera näring som kan göra mer.

 4. 4

  Vi läser på

  När det gäller djurvård räcker det inte för oss att tro på vad branschen säger – vi vill själva ta reda på alla fakta. Det är så vi har vuxit till att bli en global ledare inom djurnäringsstudier.

  Från att ta reda på vad som orsakar fetma till att studera effekterna av nya trender och upptäckter inom näring för människor försöker vi att täcka allt. Det är en del av vårt uppdrag att berika livet för husdjur och de människor som älskar dem, och att hjälpa husdjur att leva långa, lyckliga och hälsosamma liv.

 5. 5

  Vi ser helhetsbilden

  Vi vet att de bästa ingredienserna inte bara fungerar i sig själva, utan att de också stödjer och förbättrar varandra. Som ett resultat är en skickligt ihopsatt blandning av näringsämnen betydligt mer lättsmält och effektiv än en enda ingrediens.

  Så i stället för att fokusera på enstaka ingredienser ser vi på helhetsbilden – hur kan olika kombinationer av näringsämnen gynna ett husdjurs hälsa? Genom att använda den här metoden har vi gjort många banbrytande upptäckter, bland annat om fullkornets roll både som ett komplement till proteinkällor (som kött, fisk och soja) och för att främja en bra maghälsa.

 6. 6

  Vad innehåller Purinas® djurfoder?

  Vårt sortiment av djurfoder inkluderar några av landets mest kända och mest älskade varumärken, av vilka många har funnits i generationer. Vart och ett av våra recept är sakkunnigt formulerade med hjälp av en noggrann balans av kvalitativa ingredienser som kött, fisk, grönsaker, spannmål, vitaminer och mineraler för att tillgodose de dagliga behoven hos husdjur.

  Scrolla för att ta reda på mer om de ingredienser som vi använder och deras fördelar.

  Kött och animaliska biprodukter

  Förutom dess tilltalande smak är kött en bra källa till protein, essentiella fettsyror, järn och B-vitaminer. Alla djurbaserade ingredienser som vi använder – eller "animaliska biprodukter" – har testats för att säkerställa deras lämplighet som födoämnen långt innan de läggs till i våra djurfoder. Det är absolut inget fel på någon av de djurbaserade ingredienserna som vi använder, ofta är de helt enkelt överflödiga för människors behov. Dessutom kan du vara säker på att inga tvivelaktiga eller oacceptabla ingredienser (till exempel avlivade husdjur eller sjuka djur) används i våra djurfoder

  Fisk och fiskprodukter

  Fisk är en bra källa till protein och är avgörande för tillväxt och reparation, muskelbildning och för att upprätthålla ett jämt energiflöde. Eftersom fiskben ofta mals under beredning erbjuder våra djurfoder även en källa till kalcium och fosfor. Våra recept med fet fisk erbjuder dessutom såväl vitamin A och D som omega-3.

  Fisk och fiskprodukter

  Fisk är en bra källa till protein och är avgörande för tillväxt och reparation, muskelbildning och för att upprätthålla ett jämt energiflöde. Eftersom fiskben ofta mals under beredning erbjuder våra djurfoder även en källa till kalcium och fosfor. Våra recept med fet fisk erbjuder dessutom såväl vitamin A och D som omega-3.

  Grönsaker

  Grönsaker är en bra källa till vitaminer, mineraler och fiber, vilket är orsaken till att de ofta finns i våra djurfoder. Framför allt sojabönor är en källa till protein och energi, omega-6, vitamin B, fiber och mineraler.

  Vitaminer och mineraler

  Vitaminer och mineraler är ofta nära förenade och deras näringsroller kan variera. Vitaminer stödjer immunförsvar, syn, skelett, muskler och leder och produktionen av antioxidanter, medan mineraler balanserar kroppsvätskor, stödjer ämnesomsättningen och bygger upp ett starkt skelett och friska tänder.

  Vitaminer och mineraler klassificeras som näringstillsatser. Vid behov använder vi dem för att säkerställa att våra recept är 100 % kompletta och balanserade med alla de näringsämnen som husdjur behöver.

  Övriga tillsatsämnen

  Liksom vitaminer och mineraler klassificeras även smakämnen, konserveringsmedel, antioxidanter och färgämnen som näringstillsatser. De tillsätts ibland för att förbättra djurfoders smak, utseende och hållbarhet. Vi använder tillsatser sparsamt i våra djurfoder och använder aldrig tillsatser som inte skulle förekomma i människoföda.

  Konserveringsmedel kan vara naturliga eller konstgjorda och bidrar till att förhindra ingredienser i foder från att förstöras.

  Antioxidanter bidrar till att främja en god hälsa och neutralisera effekterna av fria radikaler. I vissa fall kan vi tillsätta antioxidanter som vitamin C och E och selen för att bidra till ditt husdjurs välbefinnande.

  Färgämnen används i mycket små mängder för att förbättra utseendet på våra foder. Vi använder aldrig färgämnen i våra djurfoder som inte skulle förekomma i människoföda.

  Sädesslag
  Vi inkluderar ofta spannmål som majs, ris, vete och korn i våra recept eftersom de är en stabil källa till energi tillsammans med protein och andra näringsämnen, inklusive vitamin B. Vissa fiberkällor, som betmassa och riskli, bidrar också till att stödja en frisk mag-tarmkanal.

  Fett
  Fett förbättrar inte bara fodrets smak och smältbarhet, det ger också mer än dubbelt så mycket energi som protein eller kolhydrater, vilket gör det till en viktig del av ett husdjurs kost. Det bidrar också till en glansig päls, frisk hud, friska leder och ett starkt immunförsvar. Vi kontrollerar noga mängden fett i alla våra recept för att säkra att husdjuret får rätt mängd, beroende på ålder och livsstil.

  Salt
  Natrium är ett av de mineraler som katter och hundar behöver, i synnerhet natriumklorid spelar en viktig roll i att hjälpa nervsystemet att fungera effektivt. Natrium tillhör en grupp mineraler som kallas elektrolyter. Tillsammans bidrar dessa mineraler till att stödja vätskebalansen i ditt husdjurs kropp för att se till att den upprätthålls.

  Socker
  Socker omfattar sackaros (rörsocker), fruktos och glukos, som samtliga förekommer naturligt i människoföda som frukt, grönsaker och spannmål. Socker kan också användas som energikälla i djurfoder.

  När vi tillsätter socker i våra djurfoder ser vi till att kontrollera nivåerna noggrant för att säkerställa att djurfodret fortfarande är näringsmässigt balanserat.