Your Pet, Our Passion.
Var nöjd med din hund

Hur visar jag min hund kärlek?

4 minuters läsning

Även om hundar inte har exakt likadana känslor som människor kan de helt klart utveckla kärleksfulla band till oss. Som hundägare upplever du säkert redan detta rent instinktivt, men det är ändå inte ovanligt att fundera på hur man visar sin hund kärlek.

Den goda nyheten är att du kan visa detta på många olika sätt och bidra till att stärka banden mellan dig och din hund. Du kan bland annat visa kärlek genom lek, borstning och att lära hunden nya färdigheter.

Träna tillsammans

Det finns inget som stärker bandet mellan dig och din hund lika mycket som en energisk träningsrunda tillsammans. Det kan till exempel vara att du tar med hunden på en tur till en plats ni bägge älskar, eller att du leker en ny lek med den. Det är helt enkelt så att kvalitetstiden ni har tillsammans kommer högst på listan över hur du bäst visar kärlek till din hund.

Att träna med sin hund är bra av flera orsaker. Det är välkänt att motion är viktig för hälsan och välbefinnandet hos människor, men även hundar kommer ha glädje av en hälsosammare livsstil. Med andra ord är träning tillsammans en vinst för både dig och din hund!

Nu har du fått ett första svar på frågan ”hur visar jag min hund kärlek?”. Här är några specifika förslag på aktiviteter du kan göra för att träna och stärka banden till din hund:

  • Bygg en hinderbana inom- eller utomhus för din hund. Improvisera med läskbackar och andra hinder att klättra och hoppa över.
  • Lek lekar som kräver mycket motion, till exempel ”apport”.
  • Ta med dig hunden ut på en promenad eller joggingrunda.
  • Om du och din hund är redo för en utmaning kan prova någon form av hundvänlig sport.

Borsta hunden

Få saker visar så tydligt att hunden är älskad som en välskött och omvårdad päls. Att ta hand om sin hund är med andra ord ett av svaren på frågan ”hur visar jag min hund kärlek?”.

Både du och din fyrbenta vän kommer ha ett givande utbyte under tiden du borstar den. Använd tillfället till att klappa hunden, smeka den på magen och klia den bakom öronen. Och om den har uppfört sig väl kan du också ge den lite nyttigt hundgodis.

Vissa hundar är mer tålmodiga än andra när det kommer till borstning. Var därför uppmärksam och borsta den inte längre än vad den själv vill. De flesta hundar kommer ändå att älska din skötsel, även om det bara är en ursäkt för att få sitta i ditt varma knä. Genom att borsta hunden visar du den kärlek och du kan samtidigt passa på att göra en enkel hälsokontroll på den.

Lär hunden nya färdigheter

Genom att vara aktiv när du umgås med din hund visar du den kärlek och hjälper den med att hålla sin hjärna på alerten. Att lära sig nya färdigheter är utmanande för hunden, och nya övningar kan också vara ett givande tidsfördriv när ni är fast inomhus under regniga dagar. I våra artiklar om träning av valpar och hundar kan du få några bra idéer till övningar.

Låt det roliga börja!

Fråga: Hur visar jag min hund kärlek? Svar: Visa fysisk omsorg!

Att ge sin hund fysisk uppmärksamhet är ibland det bästa sättet att visa den kärlek. Det kan göra både dig och din hund gott att du smeker den på magen eller kliar den där den gillar det bäst. För att hjälpa dig komma i gång har vi samlat några tips på hur du visar fysisk omsorg för din hund:

  • De flesta hundar föredrar klappande och kliande på axlarna, nederst på nacken och på bröstet.
  • Undvik benen, nosen och tassarna.
  • Klappning kan ha en terapeutisk verkan för både dig och hunden. Se till att du alltid klappar längs med pälsens riktning.
  • Du kan också pröva att klia hunden försiktigt.
  • Hunden kommer snabbt att visa dig vad den gillar, så fokusera på de områdena.

Ge hunden en munsbit

Många av oss har lätt för att plocka fram en påse godbitar när vi vill berömma våra fyrbenta familjemedlemmar. Det är också lätt att se godiset som ett svar på frågan ”hur visar jag min hund kärlek?”. Hundarna tackar sällan nej till en läcker munsbit och ibland visar de att de vill ha godis med övertydlighet. Det är svårt att motstå ett par uppfodrande valpögon, men en hund ska förstås inte få godbitar i tid och otid.

Du kan förslagsvis ge hunden en god krokett eller liknande när den har varit extra duktig (till exempel lärt sig att vara lugn när ni ska till veterinären). På så sätt kommer godsakerna vara mycket mer spännande vid de få tillfällen de kommer fram. Räkna in alla godisbitar du ger till hunden i den dagliga fodermängden, i stället för att se godiset som något extra.

Munsbitar har sitt syfte, men det viktigaste är att visa din hund att du älskar den och att ansvara för att den har en hälsosam livsstil. Att vara ouppmärksam med hundgodiset gör att hunden lätt får i sig för många kalorier, vilket är dåligt både för den fysiska formen och för den allmänna hälsan.

Lyckligtvis finns det mängder av sätt för att ge hunden en belöning utan att använda mat. Det kan vara lika verkningsfull att klia den på magen eller bakom örat, som att ge hunden en godisbit när du vill visa den kärlek. Om du vill göra något annorlunda kan du också ge hunden en ny leksak.

Gillar hunden mig?

Vi har alla funderat över om hunden vet om att vi gillar den, och om den tycker om oss. Svaret finns i era aktiviteter: om både du och din hund tycker det är kul att göra saker ihop, oavsett om det rör sig om lek, borstning eller träning, så är bandet mellan dig och din hund starkt. Kärlek går som bekant åt två håll. Och om hunden viftar på svansen när den ser dig betyder det att den är glad för att träffas!

Vi hoppas att denna text har gett dig svar på frågan ”hur visar man kärlek till sin hund?”!