Your Pet, Our Passion.
Allergivänliga hundar

Allergivänliga hundar

2 minuters läsning

Allergisk, men kan inte klara dig utan en fyrbent vän? Vissa hundraser är bättre än andra för allergiker. Läs vad du ska tänka på när du väljer hund.

Det är viktigt att veta skillnaden mellan allergivänligt och allergisäkert, eftersom allergivänligt ofta är det ord som används för båda ändamål. Om du letar efter en hund som verkligen inte framkallar någon form av reaktion hos en allergiker, kommer du förmodligen att bli besviken. Många kommer att rekommendera att du inte skaffar en hund om du har fått diagnosen allergiker och det är viktigt att tänka på om du kan ge hunden ett stabilt hem, med mycket trygghet och kärlek, innan du tar ditt beslut. Om du har kommit till den punkten att du som hundälskare inte kan klara dig utan en fyrbent vän, så finns det raser som tros vara mer allergivänliga än andra. Det är dock inte vetenskapligt bevisat om detta har något att göra med hundrasen eller den enskilda allergikern, eller hunden som individ. Var medveten om att allergireaktioner varierar från person till person, så vad som passar en annan allergiker kanske inte nödvändigtvis fungerar på samma sätt för dig.

Här är några av de hundraser som återkommer på allergiexperternas listor:

Finns det andra faktorer som kan hjälpa till?

Hundar producerar flera olika allergener och dessa släpps normalt ut bland annat genom pälsfällning och dregling. Man ser därför att många av de allergivänliga hundarna är de raser som fäller minst päls. Hundar som har förmågan att sätta päls utan underull fäller mindre och producerar mindre mjäll, vilket också minskar spridningen av allergener.

Många tror att det räcker att städa hemmet noggrant och därmed lösa problemet. Grundlig och frekvent rengöring kommer troligen att ta bort många av de allergener som utlöser daglig irritation och överkänslighet, men det kan ta år att eliminera allergiska reaktioner helt. Det är också anledningen till att det kan vara ett problem för allergiker att flytta in i ett hem där en hund tidigare har bott eller vistats.

Vilka hundar är värst för en allergiker?

Liksom mellan människor finns det stora skillnader mellan hundraser. Allergena proteiner varierar således från hund till hund i olika grad. Några vanliga tecken är ändå framträdande:

  • Det är en myt att långhåriga hundar är de värsta på allergifronten. Titta istället på mängden underpäls, eftersom hårets längd inte spelar någon roll på denna front.
  • Beteende och aktivitetsnivåer spelar en viss roll i frisättningen av allergener. En aktiv hund som är i ett hem med mattor och stoppade möbler avger mer allergener än en mindre aktiv hund i ett hem som är lätt att rengöra (till exempel med trägolv och färre möbler).

Människor kan också utveckla nya allergier med tiden, särskilt de som dagligen interagerar med hund. Om du redan är allergisk mot andra ämnen, som pollen, damm eller gräs, är du troligtvis tyvärr också mer benägen att utveckla en hundallergi.