Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Liten hund som äter

Hur ska jag mata min småhund?

3 minuters läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Så gör du måltiderna ännu mer njutbara för din hund under hela dess liv

Små hundraser varierar kraftigt i storlek och form och det tar lite tid att utveckla den bästa måltidsplanen för din hund. Väldigt små raser, som dvärgspets och chihuahua, har olika energibehov jämfört med lite större småhundar som foxterrier och bichon frisé. Alla små hundraser förbränner normalt kalorier snabbare än större raser och därför är det viktigt att inte ge dem för lite foder.

Vuxen ålder

Små hundar anses vara fullt utvecklade "vuxna" hundar vid ungefär 10 månaders ålder och förblir vuxna tills de är 8–9 år, då de blir "seniorer" – till skillnad mot vissa stora hundraser som kan betecknas som seniorer redan vid 6 års ålder. När du vet hur mycket din hund ska väga och vilken kroppsform den ska ha är det ditt ansvar att etablera en utfodringsrutin som håller din hund glad och hälsosam. Din veterinär kan ge dig råd som är anpassade efter din hund.

Bra portionskontroll

Många små hundar äter gärna kompletta våt- och torrfoder med näringsmässigt balanserade recept. Det är dock viktigt att kontrollera portionsstorleken, samtidigt som det är en bra idé att välja ett foder för små hundraser – de mindre foderbitarna är enklare att tugga och svälja för små munnar.

 

"Små hundar har särskilda näringsbehov, så de behöver mat som är näringsmässigt anpassad efter deras snabbare ämnesomsättning"

 

Att välja rätt foder

Kompletta torrfoder är enkla att mäta och håller normalt längre när du har öppnat förpackningen, vilket gör dem praktiska att använda. Små hundar njuter av en fuktig och välsmakande måltid och föredrar ofta kompletta våtfoder. Enportionspåsar gör det enkelt att kontrollera fodermängden. Bestämmer du dig för att blanda i lite torrfoder i våtfodret får du inte glömma inte att justera fodermängden så att du inte ger din hund för mycket foder.

Undvik överutfodring

Det är faktiskt enklare att övergöda din hund än du kanske tror. När du vet hur mycket din hund ska äta under en dag kan du dela upp mängden i två eller tre portioner. Försök att inte utfodra din hund oftare än så, annars kan det hända att den vill ha tillgång till mat hela tiden. Om du ger din hund godbitar ska motsvarande vikt dras av dagens totala fodermängd. Det är viktigt att godbitarna inte utgör mer än 10 procent av din hunds dagliga energibehov.

Håll kräsna hundar nöjda

SVissa små hundar kan vara kräsna, även när de får mycket små portioner, men fortfarande leva ett hälsosamt liv. Om din hund går ner i vikt eller saknar lyster i pälsen ska du kontakta veterinär. Din hund ska ha färskt vatten att dricka till måltiderna och det är extra viktigt om den äter torrfoder. Om du ger din hund våtfoder kan du försöka att värma upp det lite innan servering – detta frigör aromerna och kan locka din hund att äta. Slutligen, servera hundens måltider på en tyst och lugn plats utan störningar.

Anpassa hundens kost

Om din hund inte äter upp sina måltider kan du prova en ny sorts foder. Alla förändringar i din hunds kost ska ske gradvis genom att du byter ut en portion torrfoder mot våtfoder (eller tvärtom) under de första två eller tre dagarna. Om hunden gillar det nya fodret kan du servera det två gånger om dagen i ytterligare tre dagar och så vidare, tills du har bytt foder helt. Små hundar har ofta stora personligheter och din hund lär visa dig vad den gillar och inte gillar!