Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt stirrar upp på skålen

Vad ska en kattunge äta?

10 minuters läsning

Nu när du har fått din nykomna vän att känna sig som hemma, ska du hjälpa den att växa upp för att bli frisk och stark.

Den är visserligen liten nu, men den kommer att växa snabbt! Inom sex månader kommer den att ha nått 75% av sin vuxna kroppsmassa, vilket är anledningen till att det är så viktigt att ge den näringsrik kattmat nu.

För att hjälpa den under denna viktiga tid har våra kattexperter några praktiska tips som hjälper dig att välja den bästa maten till din kattunge.

Vad man ska mata kattungar med: de olika alternativen

Det kan tyckas som att det finns en enorm mängd val i handeln även för små kattungar, men den goda nyheten är att oavsett ditt husdjurs livsstil eller tillstånd så finns det kattmat som är perfekt för just din katt.

Den bästa maten för kattungar är den som har gjorts specifikt för deras ålder. Mat för kattungar är speciellt framtaget med mycket höga nivåer av protein vilket är nödvändigt för ordentlig tillväxt, samt högre nivåer av kalcium, magnesium, fosfor, zink och järn för att hjälpa till att bygga starka ben och tänder. Mat för kattungar innehåller också mer vitamin C och vitamin E, som hjälper till att stödja dess immunförsvar.

När allt kommer omkring är det helt upp till dig (och din nya fluffiga vän så klart) om du ska ge den torr- eller våtfoder, eller en blandning av båda. Detta förutsätter att katten inte har något hälsoproblem.

Fördelar med torrfoder för kattungar

 • Torrfoder för kattungar är lätt att mäta och använda, och har längre hållbarhet när de öppnats än våtfoder.
 • De hjälper också till att hålla kattungens tänder friska. Du kan förvänta dig att din kattunge tuggar torr mat mer aktivt, och detta kan hjälpa till att ta bort plack från tänderna på äldre kattungar.
 • Torrfoder innehåller ofta mindre bitar, vilka är lätta för kattungar att tugga och svälja.
 • Du kan ge din kattunge exakt den mängd den behöver.

Fördelarna med våtfoder för kattungar

 • Vissa kattungar föredrar helt enkelt lukten och konsistensen från våtfoder, eftersom den doftar starkare och är mjukare än torrfoder.
 • Våtfoder kan ändå vara väldigt bekvämt med engångspåsar och burkar som ger din kattunge en fräsch måltid som är lätt att servera varje gång.
 • Din kattunge kommer att få ett ökat vattenintag.

Hur man matar kattungar

Katter är vanedjur, så att komma in i en normal rutin så snart som möjligt är bäst för både dig och din kattunge. Mata din kattunge på samma ställe och vid samma tidpunkt varje dag, i en lugn del av hemmet där den kan koppla av långt borta från sin kattlåda.

Välj en yta som lätt kan rengöras, eller använd en matningsmatta för kattungar och använd alltid en ren skål, eftersom katter kan vara mycket kräsna varelser. Vissa kattungar kanske föredrar att äta från en platt skål eller ett fat – detta kan också hjälpa till att sakta ner snabbätare!

Om du har fler än en kattunge ser du till att deras matskålar är på ett rimligt avstånd från varandra för att undvika konfrontationer. Om dina kattungar verkligen inte kommer överens kan du till och med behöva ha helt separata matningsområden för att behålla lugnet.

Byt kattmaten

Din kattunges matsmältningssystem kan vara mycket känsligt, så det är bäst att undvika att byta maten om det inte är absolut nödvändigt. På så sätt kan du undvika oroliga magar. För att hålla din nya vän glad och frisk är det bäst att hålla fast vid maten som uppfödaren eller katthemmet matade den med, såvida den inte var näringsmässigt obalanserad. Kontakta en veterinär om din kattunge mår dåligt, plötsligt vägrar maten eller börjar äta mindre.

Om din veterinär föreslår att du ska byta kattungens mat måste du se till att detta görs gradvis, för att undvika att störa kattungens känsliga matsmältning. Prova dessa steg:

 • Erbjud din kattunge både den nya och den gamla maten separat, för att låta den prova båda.
 • När den har smakat blandar du lite av den nya maten med den gamla maten.
 • Under loppet av 7–10 dagar ändrar du proportionerna tills du bara ger katten den nya maten.

Ta det lugnt – i vissa fall kan förändringen ta längre tid.

 • Om din kattunges kost behöver ändras av hälsoskäl, bör du rådfråga en veterinär om bästa sättet och tidpunkten för att göra ändringarna i kattens kost.

Om du byter från våtfoder till torrfoder så kom ihåg att din kattunge kommer att tugga mer aktivt, behöver mer vatten och kan göra upprepade besök till sin skål istället för att äta allt på en gång.

Torrfoder ger din kattunge mer energi än våtfoder, så du kan behöva ge din kattunge mer våtfoder för att den ska få i sig samma mängd kalorier. Oavsett din katts ålder bör du se till att den alltid har tillräckligt med färskvatten.

När ska man börja ge en kattunge vuxenfoder?

Kattungar kan se vuxna ut mellan sex och åtta månader, men de är fortfarande kattungar på insidan! Deras ben växer fortfarande sig starka, och deras kroppar kommer att fortsätta fyllas ut.

Fortsätt mata dem med deras näringsrika kattmat tills de är cirka 12 månader gamla, då de kan byta till vuxenmat.

Purinas mat för kattungar

Purina producerar många av Sveriges ledande torr- och våtfoder för katter.

Var och en är resultatet av de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring, designade för att ge dig och ditt husdjur ett enastående urval av recept och val, för varje livsperiod och livsstil.

Ta reda på mer.