Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt njuter av en felix-godis

Snacks och godsaker för din katt

3 minuters läsning

Som kattälskare vet du hur frestande det kan vara att ge dem godsaker vid sidan om huvudmåltiderna.

Matrester eller mat som matas för hand är för många människor ett sätt att visa tillgivenhet till sin katt. Även om det är underbart att få din kära katts uppmärksamhet och att få den att äta ur din hand, bör kattgodis används sporadiskt och inom vissa gränser. Här berättar vi när du ska välja godis, hur många godsaker per dag du ska mata ditt husdjur med och vad du ska undvika.

Vilket kattgodis ska jag välja?

När det handlar om godsaker för katter är dina avsikter säkert goda, men faktum är att människomat kan innehålla mycket fler kalorier och mer salt, och ofta saknar den många av de viktiga näringsämnen som din katt behöver. Vad detta innebär är att du riskerar att mata din katt för mycket och/eller rubba balansen i din katts diet.

Den goda nyheten är att många kattgodsaker finns tillgängliga. Dessa kan vara utformade för att stödja matsmältnings- eller tandhälsan, eller som en extra speciell belöning för din kattvän.

Hur många kattgodsaker ska man ge per dag?

Kattgodis innehåller kalorier och är vanligtvis inte välbalanserade när det gäller näringsämnen. De är bara tänkta att ges som en tillfällig godsak. Det är därför viktigt att när du ger kattsnacks till ditt husdjur så ska du minska dess huvudmåltid med motsvarande kalorimängd. Du bör också begränsa kattgodiset till högst 10 % av kattens totala dagliga kaloriintag, så att du inte rubbar balansen i din katts totala kost.

Betraktas mjölk som en kattgodsak?

Har du någonsin hört talas om "katten som fick grädden"? Traditionen säger att katter älskar mjölk, men egentligen är deras matsmältningssystem inte utformade för att klara av laktosen (en typ av naturligt socker som finns i mjölkprodukter) i mjölk. Faktum är att många katter kommer att utveckla diarré om de utfodras med komjölk.

Specialkattmjölk har lägre laktos för att undvika dessa matsmältningsbesvär, men som med allt kattgodis innehåller denna mjölk kalorier, och detta bör man ta hänsyn till för att hålla kosten balanserad. Specialkattmjölk bör inte heller användas som ersättning för vatten. Om du ger din katt speciellt sammansatt kattmjölk bör du minska dess totala kaloriintag i enlighet med detta.

 

"Godsaker eller kattkex kan vara användbara att ge till din fluffiga vän som belöning, och vi tycker alla om att ge våra husdjur en välsmakande godbit för att visa hur mycket vi älskar dem!"

 

Introducera kattgodis som en del av deras träningsrutin

Godsaker eller kattkex kan vara användbara att ge till din fluffiga vän som belöning, och vi tycker alla om att ge våra husdjur en välsmakande godbit för att visa hur mycket vi älskar dem! Men det bästa kattgodiset är lekar som håller ditt kattdjur vältränat och glatt. Piñatas som är fulla med kattens favoritgodis eller en rolig kurragömmalek med godis kan kombinera ätandet med träningen.

Giftiga livsmedel som lätt kan förväxlas med kattgodis

  • Kaffe
  • Choklad
  • Vindruvor och russin
  • Rå deg
  • Lök och vitlök

Det är viktigt att hålla din katt borta från köket medan du lagar mat och att se till att mat som kan orsaka problem inte är inom räckhåll. Om du misstänker att din katt har fått i sig något av maten ovan måste du omedelbart kontakta en veterinär.

Hur stoppar man katten från att tigga mat?

Att tigga kattgodis är en dålig vana som många kattägare tyvärr uppmuntrar till utan att ens inse det. Det är viktigt att undvika att mata din katt med matrester från middagsbordet och att lägga bort eventuella rester, så att den nyfikna katten inte tror att det är mat till den. Använd inte heller din tallrik som ett kattfat. Kattens matskål bör vara den enda platsen där den får sin måltid.

Hur svårt det än kan verka till en början är det bäst att ignorera tiggeriet som sker under middagstiden. På så sätt kommer din katt att lära sig att dess ansträngningar är förgäves, och avstå från att om och om igen försöka få din uppmärksamhet för en välsmakande godisbit.

Andra användbara tips:

  • För mycket unga katter kan godis vara ett alternativ, men det rekommenderas inte – det kan lägga till onödiga kalorier till din kattunges matschema.
  • Se till att din katt har tillgång till rent, färskt dricksvatten hela dagen, både till huvudmåltiden och godsakerna.
  • Kom bara ihåg att minska din katts huvudmåltid om du ger kattgodis, och välj kattgodis som är näringsmässigt balanserade för att undvika att störa dess kost.
  • Tänk på att använda en del av din katts huvudmåltid som godsaker, särskilt om den går på en speciell diet av medicinska skäl eller för viktminskning, eftersom godsaker kanske inte är tillåtna för detta. Kolla med en veterinär om du är osäker.