Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
glad valp utanför på gräset

Få din valp rumsren: bra tips och råd

6 minuts läsning

Det tar inte lång tid att upptäcka att valpar kissar mycket – ibland upp till 12 gånger om dagen! Det är ditt jobb att träna den att gå ut, och lära valpen vad den ska göra när den väl kommer ut.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur man tränar en valp att bli rumsren, och lär dig hur du lägger märke till varningssignalerna när behovet tränger på.

Hur lång tid tar det att träna en valp att bli rumsren?

För de flesta kommer det att ta mellan fyra till sex månader för din valp att bli helt pålitlig, men det beror på deras storlek, ålder och förmåga att lära sig. Vissa valpar kan lära sig att bli rumsrena väldigt snabbt, på bara några veckor, medan det för vissa hundar kan ta längre tid, upp mot ett år.

Hur du ser när din valp behöver rastas

Du kan vanligtvis se när din valp "behöver gå på toa" eftersom den kommer att titta sig oroligt omkring, gå i cirklar och börja sniffa i lämpliga hörn och leta efter en plats – det är då du måste ta med den ut!

Plocka upp din valp och gå lugnt med den ut till rastplatsen. Vänta så länge du behöver (ibland kan valpar bli distraherade av allt spännande utomhus, oavsett hur mycket de behöver göra ifrån sig!).

Det är en bra idé att under valpens rastningsträning införa ett passande ord som "upptagen" eller "bråttom" när den gör sina behov, så att du kan uppmuntra den att göra det om du är på en ny plats. När den är klar och du har belönat den tar du med den från rastplatsen och leker med den en liten stund, och bär sedan tillbaka den inomhus och fortsätter leka.

Att rasta valpar

När du tränar en valp att bli rumsren är det viktigt att du följer dessa steg:

  1. Gå ut med din valp så snart den vaknar och efter att ha ätit eller druckit
  2. Var beredd på att vänta ett tag – toalettträning kräver tålamod och valpar distraheras lätt
  3. När den har gjort det den ska belönar du den med en godbit och massor av beröm
  4. Ge den massor av möjligheter att rastas – åtminstone varannan timme
  5. Var konsekvent men straffa aldrig! Olyckor kommer säkert att hända, men håll dig till din rutin så kommer din valp snart att bli rumsren

Hur viktig en rastplats är

När du tränar din valp för att rastas vill du helst att din hund ska förstå skillnaden mellan "lek"-delen av din trädgård och "rastnings"-delen. Du kan hjälpa den genom att stängsla in ett område och lägga ut barkflis. Detta gör att det ser och luktar annorlunda än resten av trädgården, så din valp kommer snart att lära sig känna igen området.

De flesta valpar gillar att gå någonstans där det känns naturligt, och bark eller gräs ger dem en miljö där de kan känna igen sin doft sedan tidigare. Det viktigaste när du toalettränar en valp på det här sättet är att hålla rastområdet rent genom att städa upp varje dag, för att uppmuntra valpen att gå tillbaka dit. Om området inte är rent kan det avskräcka valpen, och den kanske börjar leta efter andra områden för att göra ifrån sig.

Rutin är viktigt

När du har etablerat ett rastområde tar du din valp dit rutinmässigt för att låta den använda området, och belöna sedan valpen. Om den nosar runt men inte gör någonting måste du ha tålamod ... du kanske får vänta ett tag. Om valpen fortfarande inte gör något plockar du upp den och bär in den igen.

Titta noga på den under de första fem minuterna när ni är tillbaka inomhus (eller längre om du ser några varningstecken) och försök att ta ut den igen.

Under de första veckorna när du tränar en valp är det ditt uppdrag att ta med den ut för att rastas så fort den vaknar, efter att den har ätit eller druckit något och varje halvtimme medan den leker. Kom ihåg att använda de uppmuntrande orden och alltid behandla och berömma valpen varje gång den gör rätt.

Hantera olyckor

Det kommer att ske incidenter i huset, särskilt under de första träningsstadierna, men om din valp gör ifrån sig inomhus är det viktigt att hålla sig lugn och komma ihåg att allt är en del av inlärningsprocessen.

Om du upptäcker en liten pöl eller något annat, oavsett om du var där eller inte när det hände, städar du bara upp utan att göra något väsen av det. Gör det helst när din valp inte ser på.

Bli aldrig arg eller börja skrika – det är orättvist att straffa den för något som sker naturligt. Om du tar den på bar gärning går du lugnt ut till rastplatsen för att avsluta det valpen har påbörjat. Rengör sedan golvet noggrant med en neutraliserande spray så att det inte finns någon lukt som ditt husdjur kan associera med avföring. Ju mer arbete du lägger på träningen med att rasta en valp, desto snabbare kommer den att lära sig.

Träna med en låda

En metod som du kanske vill prova för att träna en valp i hemmet är träning med en låda (eller valplekhage). Detta är särskilt användbart på natten. Medan valparna fortfarande är hos sin mamma kommer hon att ha lärt dem att inte smutsa ner sovplatsen, och genom att använda en låda fortsätter du bara det som mamman redan har lärt dem.

Att använda en låda uppmuntrar valpen att hålla sig lite längre. Detta kommer dock bara att fungera om du förvarar valpen i lådan under en kort tid, så att den inte gör ifrån sig eller blir obekväma, utan ger den gott om möjligheter att göra ifrån sig själv. Till att börja med kan detta till och med innebära att gå upp mitt i natten med din valp, eftersom dess blåsa är liten och inte kan hålla så länge.

Att bli rumsren och omskolning

Om du håller dig till en konsekvent rastningsrutin kommer din valp snart att lära sig att göra ifrån sig utomhus. Det kan fortfarande ske enstaka missöden, men detta är bara naturligt så få inte panik – öka bara antalet besök utomhus ett tag tills du är säker på att din hund är tillbaka på rätt spår.

Efter ett tag kommer ni båda att lära känna rutinen – din hund kommer att förstå att den ska vänta tills den är ute och du kommer att förstå dess kroppsspråk. Du kan sedan fasa ut de rutinmässiga utomhusbesöken och använda sunt förnuft och din hunds kroppsspråk som vägledning.

Omskola en vuxen hund

Naturligtvis är det inte bara valpar som behöver tränas på att bli rumsrena. Om du har en omplaceringshund kommer den inte automatiskt att veta var den ska gå i sitt nya hem. Du måste lära dig dess varningssignaler och regelbundet ta ut din hund. När hunden gör som du har bett den ger du den massor av lugn beröm, precis som med en valp.

Så nu vet du hur du tränar din valp att bli rumsren! Kom ihåg att det viktiga är att vara konsekvent, så håll fast vid din rutin och innan du vet ordet av har så har du en valp som vet vad rastning innebär.

För fler råd och tips om valpar kan du läsa vår valpträningsguide.