Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Hund som väntar i korgen

Sovträning för valpar

14 minuts läsning

De första nätterna med din nya valp kan vara riktigt svåra, speciellt om du är en oerfaren hundägare! Ta reda på allt du behöver veta om din valps sovträning med vår guide.

Efter all lek kommer din valp att behöva vila mycket, så valpens sovträning är viktig. Undvik att låta din nya valp sova i din säng, inte ens under den första natten. Det kommer snabbt att bli en ovana som du senare kan komma att ångra, när den inte kommer att kunna sova ensam! Det är bäst att ge din valp en bekväm plats som den kan kalla sin egen, där den kan känna sig trygg vid läggdags.

Om du använder en bur så tänk på att du i Sverige, enligt lag, måste plocka av dörren till buren vid bruk inomhus. Använder du en bur, utan dörr, så kan en mysig bädd placeras inuti, med lager av tidningspapper under för att suga upp eventuellt utspillt vatten eller små olyckor. Buren (utan dörr) eller bädden (om du bara använder en bädd) bör placeras i ett lugnt hörn någonstans där du kan hålla ett öga på din valp när den är inne, och borta från barn som leker och även borta från oljud, så att valpen kan vila ordentligt. Ett hörn i köket gör det enkelt att torka upp eventuellt spill. Om du placerar valpens låda på en matta är det en bra idé att täta med tidningar eller vattentäta dynor.

Om du redan har andra hundar i huset kan din nya valp få lugnande sällskap, genom att du placerar valpens låda bredvid de andra hundarnas sovplats. Men om dina befintliga husdjur är oroade eller spända över sin nya huskamrat är det bättre att hålla valpens sovplats åtskild tills de är vana vid varandra och trivs med att mysa eller leka.

Vad du kan förvänta dig den första natten hemma med din valp

Vid ankomsten till sitt nya hem kan det ta ett tag för din valp att komma tillrätta. Kom ihåg att det sannolikt är första gången som den har varit borta från både mamma och sina syskon, så det kan vara svårt för den att anpassa sig. Under dagen kan lek- och sovaktiviteterna innebära att din valp har blivit distraherad och inte har märkt att dess tidigare hundfamilj inte längre finns i närheten. Men när natten kommer blir det mörkt under en längre tid, och det är normalt att din valp kan bli orolig. Valparnas första nätter kan ofta vara knepiga, men det går lättare om du vet lite om vad du kan förvänta dig (räkna med att du kommer att vakna flera gånger under natten).

Först och främst bör nya ägare helt och hållet räkna med att få vakna mitt i natten under åtminstone de första nätterna, eller kanske till och med veckorna. Så det är värt att ha detta i åtanke och planera att din nya vän kommer vid en tidpunkt då detta inte kommer att ha en alltför stor påverkan i ditt liv.

Gör det inte stressande för din valp

Tack och lov har vi kommit långt från tänket "stäng in valpen i köket och låt den gråta tills den somnar". Detta är både oavsiktligt grymt och kan leda till sociala problem och potentiellt till separationsångest, vilket betyder att valpen lär sig att det är läskigt när dessa nya människor lämnar den ensam.

Du ska försöka bygga upp en relation och ett förtroende mellan dig och din valp som kommer att hålla hela livet ut, och att göra valpens första nätter med dig så stressfria som möjligt kommer att hjälpa till med detta.

Låt den sova i ditt sovrum

Sovträning för en valp sker ett steg i taget. När det gäller valpens sovande är det bäst att den sover i ditt sovrum med dig under den första veckan eller så. På så sätt har den din lugnande närvaro i närheten, och det finns ljud och lukter som den kommer att känna till. En valplåda är idealisk för detta skede: du kan antingen ta med den till ditt rum under natten eller ha en andra låda som förvaras i sovrummet. Det är en bra idé att alltid se till att din valp kommer ut för att göra ifrån sig före läggdags, eftersom detta kommer att minska eventuella små olyckor. När valpen lägger sig i bädden i valplådan ska du belöna den för ett positivt och lugnt beteende. 
Allt eftersom valpens sovträning fortskrider och den vänjer sig vid att sova i sin bädd kan du börja flytta valplådan mot dörren, för att sedan flyttas ut ur rummet och dit du vill att valpens nya sovplats ska vara. Det är bäst att försöka göra detta inom den första veckan efter att du har fått din nya valp.

Skrik inte på eller straffa valpen

Om din valp blir orolig eller om du hör din valp gnälla under natten så ropa inte på eller straffa den. Detta beteende är normalt och den lär sig bara att vara självständig. Ge den lite tid att känna av din närvaro. Valpens lådträning på natten är en stegvis process, och det är viktigt att ha tålamod. Om din valp gnäller hela natten kan detta vara oroande för dig också, men med omsorg, struktur och tålamod kommer du att kunna ge din valp en bra sömnrutin.

Checklista för valpens första natt

  • Se till att bädden du köper är säker och att ingen del av den kan tuggas på eller sväljas.
  • Ha något som är mjukt, vadderat, varmt och lätt att ta sig in i och ut ur. Undvik steg eller höga sidor som kan belasta eller skada växande leder, ben, muskler eller ligament.
  • Valpar gillar ofta att känna sig omslutna och säkra, så köp om möjligt något litet och utbytbart istället för något stort som passar bättre för din valp när den har växt till sig. Tiden för en vacker och dyr bädd kommer när din valp är helt vuxen, rumsren och mindre benägen att tugga!
  • Sätt bädden eller lådan i en lugn del av rummet där valpen inte kommer att störas av folk som går in och ut. Sätt upp regeln att ingen stör valpen när den sover.
  • Något vattentätt under bädden (stora plastpåsar och tidningar funkar bra) kan vara användbart vid små träningsolyckor, men du bör övervaka din valp så att den inte får chansen att göra ett misstag!

Precis som vi människor sover valpar bättre när de är avslappnade, bekväma och känner sig trygga, så om vi ger valpen allt detta betyder det att vi också kan sova lugnt!

Fördelarna med en hundbädd

Gör underlaget mjukt:

Alla bra hundbäddar kommer att ge din hund en mjuk plats att vila på, efter en lång dag med aktivitet och nöje. Detta blir allt viktigare när hunden börjar bli äldre, men det är en bra idé att vänja hunden vid att ha det mjukt när den är ung.

Håller din hund varm:

Hundbäddar kan hjälpa till att hålla din hund varm, vilket är särskilt viktigt under vintern när bädden håller din hund borta från direktkontakt med det kalla golvet.

Avskildhet och personligt utrymme:

Precis som de flesta människor kommer din hund ibland att vilja ha en plats att koppla av på medan den är för sig själv. En bekväm hundbädd låter din hund få lite egentid när den behöver det.

Andra överväganden när du väljer en bädd för din växande valp

Bädden måste ge gott om utrymme för den växande valpen, och om du använder en valpbur måste valpen vara bekväm i den. Om du någonsin har tittat på din hund medan den sover har du förmodligen märkt att hundar kan sova i olika positioner: på ryggen, på sidan, hopkrupen eller utsträckt. Det är viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer vilken bädd som är rätt för din hund.

Det är mycket viktigt att bädden du väljer gör att din hund kan röra sig bekvämt, samtidigt som hunden kan vistas inom bäddens gränser. Om den är stor nog för din hund att ligga i när den är ihopkrupen men för liten för att passa när hunden har benen helt utsträckta, kanske din hund kommer att känna sig obekväm.

Var ska jag ställa hundbädden?

Det är bäst att placera hundbädden på en plats som är varm och fri från drag. Du kanske också vill ha flera bäddar i huset så att din hund kan välja var den ska sova. En lugn del av huset kan passa när hunden vill ha lite egentid, men det kan vara perfekt med en annan bädd i vardagsrummet när din vän vill vila nära familjen.

Var man ställer en valpbur

Du bör ställa valpburen bredvid din säng. Detta kommer att göra det möjligt för din valp att vara bredvid dig. Detta kommer också att hjälpa din valp att lära sig att nattider är till för att vila och ta det lugnt. 

När du ställer fram valpburen bör du bädda den med material som är varma, bekväma och tvättbara, och helst inkludera något som kom från din valps uppfödare, till exempel en filt som luktar mamma och trygghet. Tänk på att ta av dörren till buren, enligt lag i Sverige.

Fördelarna med en valpbur

En stor fördel med en bur är att när din valp väl är bekväm så kan du gradvis flytta den dit du vill att din valp ska sova. Valpen behöver inte stanna i sovrummet för alltid, men för tillfället behöver den tryggheten och vara bredvid dig

Din valp kommer att känna sig bekväm med din närvaro, ni börjar stärka banden, bygger förtroende.

Om du väljer att inte använda en bur kan du ha en mjuk, varm och säker bädd som du kan lägga på golvet bredvid dig. Ställ helst upp en lekhage för valpar eller en barriär runt bädden så att valpen blir mer benägen att slå sig ner och sova och inte kan vandra iväg, tugga på saker, leka eller använda andra delar av sovrummet som toalett! Detta håller din valp säker, och det betyder att du inte behöver vara vaken hela natten och oroa dig för vad den gör!

Även under dagen behöver din valp massor av möjligheter att kunna sova. Valpar får små energiutbrott följt av täta tupplurar då de måste vila, så de behöver någonstans där det är bekvämt och tyst att sova, samtidigt som de fortfarande är nära dig. Du kan sätta upp en bur eller låda med mjuk bäddning i varje rum som valpen sannolikt kommer att spendera tid i. Du kan också ställa en bädd i ett lugnt område i rummet, eftersom du kommer att vara där för att kunna övervaka valpens tupplur under dagtid.

Saker som kan gå fel under de första nätterna hemma med din nya valp

Ibland går de första nätterna med din nya valp inte helt enligt planerna, men det är inte något att oroa sig för. Det finns några saker du kan göra för att få allt att fungera lite smidigare.

Se till att din valp är trött innan den lägger sig

Se till att du förbereder allt för din valp. Din valp är mer benägen att sova om den är trött, så timmen innan den ska gå och lägga sig kan ni leka eller träna. Var lagom aktiva, för du vill inte att valpen ska vara för trött eller för sprallig!

Låt valpen göra ifrån sig före läggdags

Servera inte middagen för sent, och ta med valpen ut för att rasta innan läggdags, så att du vet att behovet av att kissa eller bajsa inte kommer att hålla den vaken. Var beredd på att vänta tills du vet att din valp har gjort sina behov (och givetvis har blivit belönad för att göra det). Detta kan ta lite tid eftersom valpar kan bli distraherade av omgivningen utomhus och glömma vad de ska göra, så ha tålamod!

Gå direkt till sömns

Efter att ha sett till att du är redo för sängen kan du lägga din valp i buren bredvid dig. Släck genast ljuset och försök somna (om valpen inte tror att du är vaken så det finns det ingen chans för mer lek).

Lugna försiktigt din valp

Under den första natten med din nya valp kanske du märker att den gnyr eller till och med skäller. Eftersom valpens kroppsrytm inte är inställd ännu kan natten vara lite tråkig! Du kan lugna den med din röst, men ge valpen utrymme och tid att slå sig ner.

Även om du kan trösta din valp på det här sättet så låt dig inte frestas att ta ut den och gosa eller leka med den. Om du gör detta kommer du att lära den det perfekta sättet att göra kvällarna roligare på, och den kommer att vara ännu mer ihärdig för att försöka få din uppmärksamhet.
Om den verkligen inte kan sova kan du sätta en Kong-leksak med något gott och passande utsmetat runt kanten och inuti, för att uppmuntra valpen att tugga. Detta kommer att distrahera från skällande men också slappna av och trötta valpen, så att den är mer benägen att somna.

Ge den en snuttefilt

Att ha en filt eller handduk i lådan som luktar som valpens mamma och syskon kan ofta hjälpa den att känna sig trygg och sova bättre. Ge något till uppfödaren när du besöker valparna och be dem att ha detta i valphagen tills du tar hem valpen för den första natten.

Skaffa en liten och rund bädd

Vissa valpar känner sig säkrare när de kan gå in i en säng eller vara omgivna av mjuka sidor (tänk på hur de sover ihop med sina syskon i en valphög) så överväg att skaffa en liten rund säng.

Gör sena rastningar tråkiga

Om du måste gå upp på natten för att rasta valpen (som du mycket väl kan behöva göra under de första veckorna), så gör detta så tråkigt som möjligt utan interaktioner, utöver att belöna en lyckad rastning.

Träna valpen för buren

Många människor gillar inte tanken på att använda en bur, och det råder inga tvivel om att de kan missbrukas av människor som använder dem som ett sätt att stänga in sin hund timmar i sträck. Men när den används på rätt sätt är en bur en ovärderlig träningshjälp som kan hjälpa dig att hålla din valp säker, förenkla träningen att bli rumsren och se till att ni båda får sömn under de första nätterna av ert liv tillsammans.

Se först och främst till att du får en bur i rätt storlek för din valp. Det kan innebära att du behöver byta ut den flera gånger när din hund växer, men det är bättre än att köpa en bur som är för stor eller för liten. Buren ska vara tillräckligt stor för att din valp ska kunna stå upp bekvämt, ligga utsträckt och kunna resa sig och vända sig om. Den bör dock inte vara så stort att valpen kan använda ena änden att sova i och andra änden för att uträtta sina behov!

Gör buren bekväm – fodra den med passande material som går upp på sidorna för att hålla valpen varm och bekväm. Det är viktigt att du tar dig tid att introducera buren långsamt för din valp. Du kan inte bara sätta valpen i buren och förvänta dig att den ska vara glad över det.

Om det är säkert för din valp att gå runt i huset utan uppsikt är det en bra idé att lämna dörren öppen. Detta kommer uppmuntra valpen att gå in i buren själv, och det kommer i slutändan att lära valpen att det är en säker och bekväm plats där den kan vila efter en rolig lekstund.

Mata din valp i buren, och medan den äter kan du stänga dörren i några minuter. När valpen är sömnig lägger du den i buren bredvid dig, så att den känner sig bekväm med att sova där. Detta kommer att göra träningen mycket lättare. Sätt upp en regel som säger att ingen får störa valpen när den är i buren. Det är särskilt viktigt den första natten med den nya valpen att lära den att detta är dess tillflyktsort där den kan slappna av helt, borta från allt det stressiga i livet. Du bör aldrig lämna din valp ensam i buren i början, för den kan känna sig övergiven eller som om den har "kommit bort" från dig.

När din valp är glad och avslappnad över att sova i buren och enkelt kan gå in och ut ur den, kan du låta valpen tillbringa natten i buren. För de flesta valpar tar det inte lång tid alls. Varje valp är dock unik, så du måste vara lyhörd för din egen hund och inte stressa.

När man köper en valp från en uppfödare kommer tack och lov många redan att ha genomfört burträningen (eftersom det är mycket lättare för dem att inte ha valpar som springer omkring i huset). Detta kommer att göra saker bra mycket lättare för dig, och du kan fortsätta träningen som någon annan redan har påbörjat. Det kan vara värt att fråga uppfödaren om detta redan i början.

Kom ihåg att buren är en plats för säkerhet och trygghet, utformad för att hjälpa dig att hantera valpens första natt i hemmet. Buren är inte något som ska användas under långa perioder. Din valp bör tillbringa sitt liv med dig, lära sig om den nya världen och knyta an till dig – den bör inte vara instängd i en bur!

Obs: om din valp bär ett halsband i huset ska du alltid ta av det innan du lägger valpen i buren.
För fler råd och guider som rör valpar kan du ta en titt i vår innehållsavdelning och upptäcka våra bästa tips för att umgås med din valp.