Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Allergivänliga hundar
Valpar av liten ras som sover

Vilken småhund är bäst för dig?

6 minuts läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Hur du bestämmer vilken ras som är den perfekta för dig

Rasen bichon, som ofta kallas för bichon frisé och har nära anknytning till maltesern, har en spännande historia och en lika förtjusande personlighet. Den här småhunden är tillgiven och lättgående, och är väl lämpad för familjeliv både i stan och på landet. Dess lojala karaktär och ivriga personlighet gör den till en utmärkt vakthund, och det är en småhund som älskar nöjen och lekar. Många väljer en bichon på grund av den vackra långa eller lockiga pälsen, som finns i en rad färger, från helvit till brun till svart. Daglig borstning är ett måste.

Bichon

Rasen bichon, som ofta kallas för bichon frisé och har nära anknytning till maltesern, har en spännande historia och en lika förtjusande personlighet. Den här småhunden är tillgiven och lättgående, och är väl lämpad för familjeliv både i stan och på landet.

Dess lojala karaktär och ivriga personlighet gör den till en utmärkt vakthund, och det är en småhund som älskar nöjen och lekar. Många väljer en bichon på grund av den vackra långa eller lockiga pälsen, som finns i en rad färger, från helvit till brun till svart. Daglig borstning är ett måste.

Chihuahua

Chihuahuan är världens minsta hund och kan faktiskt leva i upp till 18 år. Om du väljer en chihuahua kommer du aldrig att ha det tråkigt, då denna småhund är full av överraskningar! Den försvarar modigt de människor de älskar, och den säger aldrig nej till lektid eller promenader. Chihuahuans stora ögon och tillgivna karaktär är svåra att motstå – men låt dig inte luras! Den här småhunden är mycket intelligent och behöver tränas med stadig hand. Chihuahuor har kort- eller långhårig päls i olika färger som är mycket lätt att sköta.

Cavalier King Charles

En utmärkt liten hund för familjer är cavalier king charles spaniel med sin mjuka och silkeslena päls. Den är uppkallad efter den engelske kung Karl II, en bombastisk kung som älskade den lilla hundrasen så mycket att han tog med sig sina hundar till parlamentet! Daglig pälsborstning rekommenderas, och med ett bad då och då håller du pälsen på din cavalier king charles spaniel ren och hälsosam, särskilt om ni har varit ute och motionerat ihop. Den här lilla hundrasen älskar att leka aktiva lekar utomhus, eftersom det ger den gott om möjligheter att följa sin nos!

Tax

Den alltid lika populära taxen är lätt att känna igen med sina korta ben och långa ”korvformade” kropp – perfekt för rasens ursprungliga jobb som grävlingjägare. Den här lilla hundrasen är kärleksfull och lojal – och ibland lite för hagalen! – men den är avslappnad och glad åt barn, och alltid ivrig att få leka med bollar och leksaker. Även om taxen är det perfekta stadshusdjuret, är den överraskande energisk och går också gärna på långa promenader på landet.

Fox Terrier

En foxterrier är intelligent, lekfull och lojal, och kommer att dyrka dig och din familj. Den här småhundens historia som rävjägare är nu ett avslutet kapitel, och den riktar nu istället sin ohämmade energi mot nöjen och lekar utomhus. Din foxterrier älskar både stan och landet, och följer dig överallt – särskilt om det erbjuds tillfällen att leka apport! Den här lilla hundrasen behöver mycket underhållning och kan lätt bli uttråkad om den lämnas ensam; den föredrar också att vara det enda husdjuret i hemmet. På plussidan är foxterriern smart och lätt att träna, så länge du är tålmodig och stadig.

Fransk bulldogg

Om du är ute efter en liten hund med stort sinne för humor, så är den franska bulldoggen ett utmärkt val. Denna glada ras med ljuv karaktär har sitt ursprung i England på 1850-talet, innan den blev en klassisk liten hundras i Frankrike. Det är en modig liten hund, kompakt och muskulös, som inte är rädd att försvara sitt revir, men den är också intensivt lojal och därför en stabil och hängiven följeslagare. Franska bulldoggar kan vara ljust gulbruna, tigrerade eller fläckiga (vita och tigrerade) och pälsen är kort och prydlig. Det här är en utmärkt liten hund att ha inomhus, och den tycker bäst om korta promenader och mycket kärlek.

Jack Russell

Jack russell gillar att ha kul och är trogen, och tycker själv att den egentligen är en stor hund i förklädnad! Denna lilla hundras avlades för att åla sig ner i rävlyor, och jaktinstinkterna finns fortfarande kvar. Den livliga och långlivade jack russell-terriern blir ett fantastiskt familjehusdjur, men den går inte så bra ihop med katter eller andra små pälsdjur. Den skäller väldigt högt för att vara så pass liten, och den har en tendens att göra ofog om den får bli uttråkad. Den korthåriga vita och bruna pälsen är lätt att sköta, och de höga energinivåerna gör att det krävs gott om motion och lekar.

Dvärgpudel

Dvärgpudeln har både intelligens och skönhet, vilket gör denna lilla hund med sin ljuva karaktär lätt att träna och trevlig att gå med. Rasen har varit mycket på modet genom åren, och är nu populär som husdjur inomhus, i synnerhet i stan. Välj mellan ett stort antal färger – från svart via brun och grå till aprikos och vit – och var beredd på mycket skötsel så att den där lockiga pälsen håller sig i sagolikt skick. Dvärgpudeln är tillgiven, observant och glad att få bestämma, så se till att din dvärgpudel vet sin plats i hushållet!

Pomeranian

Pomeranians underbara päls och stiliga hållning kombineras med en smart och trygg karaktär, och det gör den till ett fascinerande husdjur och en förträfflig vakthund. Den här lilla hundrasen är lugn, lojal och intelligent, och den avskräcks inte av den moderna tillvaron i stan, trots att den har sitt ursprung i en del kärva utomhusmiljöer världen över. Och när ni faktiskt roar er i smutsen i utomhus, blir du överraskad av hur snabbt pälsen blir ren igen och hunden ser lika stilig ut som någonsin tidigare.

Shih Tzu

Det är få som kan motstå shih tzu, en charmerande liten hundras med en spännande historia – den kom ursprungligen från Tibet, där den är känd som ”lejonhunden”. Shih tzu är lugn, lojal och mycket tillgiven, den skäller sällan och den älskar att leka med såväl vuxna som barn. Denna lättgående lilla hund delar dig också gärna med andra djur i hushållet, inklusive andra hundar. Om du väljer en shih tzu, så var beredd på att sköta om den täta pälsen dagligen och kolla de raggiga öronen, som kan vara sårbara för infektion. I övrigt är denna miniras en fröjd att leva med: tyst, intelligent och alltid glad att få trava omkring vid din sida.

Terrier

Terrier avlades till att jaga, och deras modiga och orubbliga karaktär innebär att de älskar att få ta med sig ett pris hem. Den här lilla hundrasen är livlig och uppfinningsrik, och delar dig gärna med andra husdjur; den gillar också att vara ute, och den gränslösa energin innebär att den trivs med mycket motion. Även om din terrier är ändlöst tillgiven och alltid lojal, behöver den tränas med stabil och stadig hand, och den uppskattar att alltid ha något att göra. Som husdjur är den här hunden aldrig tråkig – när den väl är tränad får ni massor av kul ihop.

Yorkshire Terrier

Yorkshireterriern är övermänsklig och full av energi, den blir ett perfekt husdjur åt familjen och älskar att utforska världen utanför. Den här lilla hundrasen är tillgiven och äventyrlig, med jägarinstinkt och en önskan att springa fritt. Om du bestämmer dig för att välkomna en yorkshireterrier till ditt hem får du en lojal vän för livet, men det är också viktigt att träna den ordentligt från början – annars kan den nafsa dig för att få som den vill. Yorkshireterriern har en lång, silkeslen päls i en blandning av blått och brunt, som ser som bäst ut när den borstas varje dag.