Your Pet, Our Passion.
Äldre labrador får en skål

5 enkla tips för att hjälpa din hund att gå ner i vikt

6 minuters läsning

Att se till att din hund håller en hälsosam vikt är viktigt för ett lyckligt liv tillsammans. Om du letar efter tips är det första du ska göra är att ta reda på ditt husdjurs tillstånd. Fortsätt läsa för att upptäcka mer.

Ett friskt husdjur betyder ett lyckligare liv, både för husdjuret och ägaren. Faktum är att en hälsosam vikt för hundar kanske också innebär ett längre liv! En Purina-studie har visat att hundar som bibehöll en ideal kroppsvikt under hela livet hade en ökad livslängd på 1,8 år. Detta understryker vikten av att ge stödjande vägledning från valpperioden och genom hela hundens liv.

Även om det kan vara utmanande att hjälpa en hund att gå ner i vikt, är det viktiga att fokusera på en balanserad kost, samtidigt som du gör livsstilsförändringar som sätter ditt husdjur på rätt kurs till ett lyckligt och hälsosamt liv. Letar du efter tips om hur du kan förbättra ditt husdjurs välbefinnande? Nedan är fem viktiga steg för att hjälpa din hund att gå ner i vikt:

1. Förstå utgångsläget: hur ser din hunds tillstånd ut?

Fetma hos människor och husdjur verkar växa parallellt i västvärlden. Enligt Pet Food Manufacturers Association uppgick hundfetma till 51 % 2018. Och ändå avslöjar Purinas senaste forskning att många ägare inte kan identifiera när deras husdjur har uppnått en ohälsosam vikt.

Innan du kan hjälpa din hund att gå ner i viktmåste du veta vilken utgångsläget är. För att göra detta kan du använda Purinas kropsskickspoäng(Body Condition Score/BCS) – som på många sätt är husdjurens motsvarighet till vår BMI. Eftersom det inte krävs någon specialistutrustning eller teknisk kunskap kan du med bara syn och beröring bedöma om din hund faktiskt har en hälsosam vikt eller inte.

Om du undrar över något så kom håg att du alltid ikan fråga en veterinär om expertråd.

2. Hur är det med kosten? Stöd din hunds välbefinnande med balanserad utfodring

Globala nedstängningar har inneburit att vi kunnat spendera mer tid med de husdjur vi älskar, men det har också gjort stora förändringar i våra dagliga rutiner. Genom att spendera mer tid tillsammans är det sannolikt att vi oftare frestas att bjuda våra lurviga vänner som håller oss sällskap under denna svåra tid. Det är därför det är viktigare än någonsin att hålla koll på vad du matar din hund med, och hur ofta. Det finns ingen lösning som passar alla husdjurs hälsa och matschema, men genom att helt enkelt övervaka intaget kommer du att kunna utvärdera och justera det.

En användbar påminnelse: du kanske inte är den enda som matar hunden ... se till att kolla med de andra medlemmarna i ditt hushåll och även med din veterinär, för att få mer exakta utfodringsrekommendationer som hjälper din hund att nå en hälsosam vikt.

3. Gör välbefinnande till en social fråga! Organisera promenader med dina vänner

Att ändra dagliga rutiner är lika svårt för hundar som det är för människor! Om du märker att ditt husdjur ser lite större ut än vanligt och du försöker anamma en hälsosam träning för hundar enligt schema, men har svårt att hålla dig till detta, kan du försöka att få andra vänner och djurägare att delta. Purina-forskning har visat att en stödgrupp är kopplad till att hundar är i bättre form.

Purinas topptips: sikta på att ge din hund 30 minuters fysisk aktivitet om dagen.

4. Beteendeförändring tar tid – var redo för de svåra delarna

Beteendeförändring är inte en lätt förändring för någon. Husdjur kan ha mycket svårt att gå ner i vikt, precis som dess ägare!

Det bästa sättet för dig att hantera dessa utmanande faser är att veta vad du kan förvänta dig, att förutse när det kan bli svårt och hitta en lösning för att kompensera. Det finns till och med tekniker du kan prova för att göra förändringen rolig för din hund – kolla in den här videon för att se vad du kan göra med bara en tom äggkartong ...

5. Experter vet bäst. Be om råd från en veterinär

Din egen förståelse för viktkontroll för ditt husdjurs hälsa är grundläggande för att förebygga och minska förekomsten av fetma på lång sikt. Men detta betyder inte att du måste ta itu med dessa situationer ensam. Att söka expertråd rekommenderas definitivt.

Purina är engagerade i att stödja husdjursägare från det ögonblick de funderar på att skaffa ett husdjur och under hela din väns livstid. Så kolla in resten av våra artiklar för mer information. Är du osäker på om din valp är överviktig? Ta reda på det härnäst med vår snabbguide.