Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Liten kattunge som smekas.

Din katts ålder i människoår

4 minuts läsning

Enligt sägnen är 1 mänskligt år = 7 "kattår", men en 1-årig katt är mycket mer mogen än en 7-åring.

Man hör ofta att 1 människoår motsvarar 7 "kattår". I själva verket är en 1-årig katt mycket mer mogen än ett 7-årigt barn.

Hur gammal är min katt i människoår?

Även om det inte finns något tillförlitligt vetenskapligt sätt att beräkna förhållandet mellan människans och kattens ålder, är det allmänt känt att de första två åren av en katts liv är ungefär lika med de första 25 åren av en människas liv. Efter detta är varje nytt år cirka 4 "kattår". Det betyder att om din katt är 6 år kommer dess motsvarande kattålder i mänskliga år att vara cirka 41.

Ta reda på hur gammal din kattkompis är med hjälp av kattålderskalkylatorn längst ner på sidan

Och oroa dig inte – vi har räknat ut allt åt dig! Kolla vår kalkylator längst ner på sidan och ta reda på din katts ålder i människoår på direkten.

Vad är medellivslängden för min katt?

Svaret är att det beror på, men innekatter lever vanligtvis längre än utekatter. I genomsnitt lever innekatter 16 till 18 år, och vissa når till och med upp till 20 år.

Den förväntade livslängden hos katter varierar också beroende på ras, eftersom vissa kattraser kommer att leva längre än andra. Till exempel sägs Siameser och Manxraser leva längst, så de kan nå en hög ålder i människoår!

Visste du att enligt vissa källor blev världens äldsta katt 34 år? Det är 153 kattår!

Katters förväntade livslängd har ökat dramatiskt under de senaste decennierna. Även om det aldrig är nog, tillbringar vi mer och mer tid tillsammans med våra kattvänner, och det är fantastiskt.

Hur vet jag min katts ålder?

För att ta reda på hur gammal din katt är, är det bäst att ta den till en veterinär. Men du kan fortfarande se tydliga tecken på en katts ålder och hälsa.

Tänderna

Tänderna kan inte exakt fastställa din kattkompis födelsedag, men de är fortfarande en bra indikator på en katts ålder. Generella fakta:

  • En kattunges första tänder dyker upp mellan 2 till 4 veckor
  • Deras permanenta vita tänder kommer vid cirka 4 månader
  • Gula fläckar (tandsten) på några tänder kan betyda att din katt kan vara mellan 1 och 2 år gammal
  • Om fläckarna finns på alla tänder är katten troligen minst 3 till 5 år gammal
  • Tänder som saknas är vanligtvis ett tecken på att din katt är en respektabel senior, mellan 10 och 15 år
  • Men tänk på att vissa katter kanske bara har sämre tänder än andra, oavsett ålder.

Ögon

Om din katts tänder inte är den pålitliga indikatorn som du hoppats på, kan ögonen ge dig en användbar ledtråd om din katts ålder. En slät eller en skrovlig iris kan vara skillnaden mellan en ung katt och en senior. 

Efter 12 års ålder börjar kattens ögon vanligtvis bli grumliga. Och om du märker tårar och flytningar från ögonen har du förmodligen en äldre katt i hemmet.

Muskler och ben

Åldern kan gömma sig bakom utseendet, så var uppmärksam på tecken som kan ge mer info om din katts ålder. Precis som hos människor så ger en högre aktivitetsnivå din katt mer tydliga muskler. Att leka, hoppa och springa är en ung katts liv. Så om du märker att din katt tenderar att tappa muskelmassa eller att den inte gillar att röra sig för mycket, kan detta vara ett tecken på åldrande. Äldre katter kan vara beniga, ha extra hud som hänger eller utskjutande skulderblad. Läs vår guide om kattens kroppsskick för fler tips.

Pälsen

En katts päls förändras med åldern. Fin och mjuk päls är vanligtvis endast reserverad för unga katter. Äldre katter tenderar att ha en tjockare, grövre päls med fläckar av grått hår.

Fortsätt läsa i vår samling av artiklar för att få fler råd om kattens livsperioder, både vad gäller kattungar och äldre katter.

Räkna ut åldern i människoår på din pälskling genom att använda vår ålderskalkylator nedan:

Min katt är

under

1

år gammal

år gammal

Dra markören