Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Kattens historia
Katt med gröna ögon

5 orsaker till varför katter jamar

5 minuters läsning

Anledningarna till varför katter jamar är lika fascinerande som katterna själva. Ta reda på mer här.

Som stolt kattägare är du förmodligen van vid det dagliga ljudet av jamande och spinnande som din katt delar med sig av. Men visste du att sättet som katter kommunicerar med andra katter huvudsakligen är via dofter, och att kattens jamande är ett språk som bara är reserverat för oss människor? Så katter jamar med andra ord inte på varandra utan bara på människor, och att jama är ett inlärt beteende. Olika jamningar tenderar också att betyda olika saker, och en subtil skillnad i en jamning jämfört med en annan kan indikera att din katt pratar med dig av en helt annan anledning!

Varför skulle katter, som är mer kända för sin "jag bryr mig inte-attityd", anstränga sig för att kommunicera med oss? De måste ha något viktigt att säga ... Så om din katt inte vill sluta jama och du behöver hjälp med att tyda vad detta betyder, kommer här de främsta anledningarna till varför katter jamar.

Varför jamar katter?

1. För att hälsa på dig

Grattis ifall du är van vid en kort jamning precis när du stänger dörren efter att du kommit hem – din katt märkte faktiskt att du var borta ett tag! Dessa snabba jamningar är din katts sätt att säga "hej" och "var har du varit hela tiden?". Lite öm klappning och några varma ord förväntas i gengäld, innan din kattvän går tillbaka till dess vanliga sysselsättningar. Tänk vad underbart det är att vara kattägare!

2. För att få din uppmärksamhet

En anledning till att katter jamar är att de kan få din uppmärksamhet för lek, klappning eller några trevliga godsaker. Så om din katt gnor sig mot dig samtidigt som den fortsätter med sina karaktäristiska jamningar är chansen stor att du behöver ge den lite omtanke. Så om du undrar varför din katt fortsätter att jama, så är det ett tecken på att ta fram några godsaker.

3. För att få mat

Om din katt inte slutar jama vid vissa tider är det alltid en bra idé att kolla matskålen. Om den är tom så vet du varför din katt jamar! Fyll dock inte på i skålen direkt – ett bra knep är att vänta tills din katt slutar jama innan du tar fram maten. Annars kommer din katt att lära sig att den kan jama för att få mat, och då kommer den att göra det ännu mer.

4. För att berätta att den mår dåligt

Tyvärr är anledningen till varför katter jamar inte alltid lätt att ta itu med, särskilt om tonhöjden och frekvensen av din katts jamande är ovanlig. Om din katt jamar på natten kanske den försöker tala om för dig att något är fel. Faktum är att många sjukdomar som njursjukdomar, urinvägsproblem och artrit kan få din katt att jama efter hjälp. Om du märker något ovanligt med de ljud som din katt gör är det alltid bättre att besöka den lokala veterinären för att utesluta en eventuell sjukdom. Var dock medveten om att det kan vara väldigt svårt att läsa en katts kroppsspråk, och de döljer ofta tecken på smärta, så bara för att de inte jamar betyder det inte nödvändigtvis att allt är som det ska!

Om din katt inte är ung längre så se upp för ett vanligt problem som dyker upp hos äldre katter – kognitivt dysfunktionssyndrom. Några av symtomen inkluderar förvirring och att den jamar på natten, så se till att du diskuterar denna möjlighet med en veterinär.

5. För att indikera stress

Om du märker att din katt jamar extra mycket, utöver det vanliga som du förväntar dig av din kattvän, så tänk på eventuella störningar eller förändringar i din katts miljö. Ett nytt hus, ett nytt husdjur eller en ny bebis kan störa sinnet på din fluffiga kamrat. Så var uppmärksam på alla ändringar och försök att få din katt på gott humör genom att ge den mer uppmärksamhet och en skön lugn stund.

Kattraserna som jamar mest

Alla katter jamar på sina ägare, men det finns vissa kattraser som är mer benägna att "göra sig hörda" och tjattra hela tiden. Här är kattraserna som är kända för att jama mest:

Detta är en elegant och graciös katt som också gillar att umgås. Om du redan äger en siameskatt vet du förmodligen vid det här laget att lugn och ro inte direkt är vad dessa söta kattungar föredrar. Dessa katter kan bli väldigt högljudda, men de är extremt roliga att vara med och kommer omedelbart att bli en del av familjen.

I likhet med siameskatten gillar de orientaliska korthåriga katterna att vara i centrum. Det här är en katt som gillar att jama, leka lekar och vara runt människor.

Maine coon-katter är kända för det förtjusande och tysta "kvittrande" ljudet de gör. De är väldigt lekfulla och vänliga, och jamar ordentligt för att låta dig veta hur mycket de tycker om ditt sällskap.

Bengalkatter är affektiva och mycket energiska, och är även kända för att vara en mycket högljudd ras. Deras breda ordförråd kommer snart att få dig att gissa exakt vad din kattunge försöker kommunicera.

Vad du ska göra om din katt inte slutar jama

Här är några "gör och gör inte" för katter som fortsätter att jama när ingenting verkar få dem att vilja sluta.

Ignorera inte din katt

Den främsta anledningen till att katter jamar är för att de försöker kommunicera med dig. Det är visserligen sant att de kanske inte alltid har viktiga saker att säga, men ifall detta är deras SOS-signal så håll utkik efter andra tecken efter jamningarna. Din katt kan vara i nöd eller ha ont och verkligen behöva din uppmärksamhet, så se till att du inte struntar i jamningen och uteslut aldrig eventuella hälso- eller välbefinnandeskäl.

Bestraffa inte din katt

Du har haft en lång dag på jobbet eller så är du upptagen med att förbereda en måltid, och det sista du behöver är att katten oupphörligt jamar på dig. Men även om jamningen kan vara irriterande är det bästa du kan göra att vara lugn och undvika att skrika eller straffa din katt. Detta kommer sannolikt inte att stoppa jamningen, och det kan också göra din katt rädd för att försöka berätta om problem i framtiden. Gå istället igenom ovanstående lista över orsaker till att katten jamar och försök avgöra vad exakt din katt försöker säga.

Bryt vanan

Om massor av jamande är vad din katt tar till när den är hungrig eller vill ha lite lektid, är det bästa du kan göra att motverka detta beteende. Undvik att ge din katt några belöningar för att den bara jamar åt dig. Vänta tills katten har sagt sitt innan du tar fram maten eller dess favoritleksak.

Besök veterinären

Om din katt alltid har varit högljudd finns det förmodligen inget att oroa sig för. Men om katten jamar överdrivet och i ovanligt höga toner kan detta vara ett tecken på en underliggande sjukdom. Se till att du besöker din lokala veterinär och diskutera eventuella ovanliga symtom eller beteenden.